854
Από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Νίκο, φίλε μου»: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Δένδια-Μπλίνκεν στο υπουργείο Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2023, 09:43
Από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Νίκο, φίλε μου»: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Δένδια-Μπλίνκεν στο υπουργείο Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2023, 09:43

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου εγκαινιάστηκε ο 4ος γύρος Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχεται τον αμερικανό ομόλογό του στο υπουργείο Εξωτερικών ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν από την έναρξη της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών, ο Νίκος Δένδιας καλωσόρισε τον Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Εγκαινιάζοντας με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή και ότι η ενίσχυσή της προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δείχνουν το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή μας σχετικά με τη συνεργασία και την Αμυνα, είπε και αναφερόμενος στις συνομιλίες που θα έχει με τον αμερικανό ομόλογό του, συμπλήρωσε ότι θα συζητήσουν για την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του διεθνούς δικαίου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών. «Θα κάνουμε έναν ανοικτό διάλογο σχετικά με τα περιφερειακά πολιτικά προβλήματα», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τέλος στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά νέα γεγονότα που έχουν γίνει από την τελευταία μας συνάντηση. Η συμμετοχή της Αλεξανδρούπολης στον αγωγό φυσικού αερίου ήταν πολύ σημαντική» σημείωσε ο κ. Δένδιας, με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απευθύνεται στον υπουργό στον ενικό, ξεκινώντας με το «Νίκο φίλε μου».

«Νίκο φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ. Ο διάλογος αυτός αντικατοπτρίζει το βάθος των σχέσεών μας εδώ και 20 χρόνια. Οι σημερινές συζητήσεις θα συνεχίσουν από εκεί που αφήσαμε τον τελευταίο διάλογο το 2021», ανέφερε στην αρχή των δηλώσεών του.

Η σημερινή συζήτηση βασίζεται στον 3ο στρατηγικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο υπουργείων στην Ουάσιγκτον το 2021 και σε άλλα σημαντικά βήματα, όπως η τροποποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

«Τα στρατεύματα των δύο χωρών εκπαιδεύονται μαζί, με νέους τρόπους και σε περισσότερα μέρη. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε στη σχετική αναφορά του, εργάζονται για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ «παρόμοιες επενδύσεις έχουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 123 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές στον κόλπο της Σούδας και στη Λάρισα».

«Θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο το ΝΑΤΟ στη στήριξη της Ουκρανίας», σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ στάθηκε και στην άμεση αρωγή της Ελλάδας προς τη σεισμόπληκτη Τουρκία. Στο σημείο αυτό κάλεσε τις δύο χώρες «να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για να ενισχυθούν οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ δύο κρίσιμων συμμάχων σε μια κομβική περιοχή σε μια καίρια στιγμή».

«Οι ΗΠΑ –τόνισε– είναι ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή,  ανοίγοντας τις πόρτες της σε 20.000 εκτοπισμένους Ουκρανούς».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον πρεσβευτή Τζορτζ Τσούνη δίπλα του στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ειδική αναφορά έκανε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην προώθηση της καθαρής ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

«Η μετάβαση της Ελλάδας αποτελεί πρότυπο για την περιοχή», υπογράμμισε, για να επισημάνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή παρείχαν το ήμισυ των αναγκών της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που, όπως είπε, ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 3 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους.

Ο Αντονι Μπλίνκεν εξήρε τον ρόλο της χώρας μας στη στήριξη των γειτονικών χωρών ώστε να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, αναφέροντας ενδεικτικά την περίπτωση της Βουλγαρίας.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί  στη στενή σχέση των δύο λαών , καθώς όπως σημείωσε, «πάνω από 1 εκατ. Αμερικανοί ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα», ενώ ακόμη και ο πρόεδρος Μπάιντεν «αποκαλεί τον εαυτό Μπαϊντενόπουλο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Κάθε μέρα οι λαοί μας μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο, διευθύνουν μαζί επιχειρήσεις, βλέπουν ο ένας τις ταινίες του άλλου, ακούνε ο ένας τη μουσική του άλλου, απολαμβάνουν ο ένας το φαγητό του άλλου […] Τον περασμένο Νοέμβριο πήγαμε την εκπαιδευτική μας συνεργασία σε νέα επίπεδα», τόνισε, κάνοντας αναφορά στην αντιπροσωπεία ρεκόρ 30 αμερικανικών πανεπιστημίων που ήρθαν σε ελληνικά πανεπιστήμια για συνεργασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Αμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Μετά τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ακολούθησε και κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών.

Το πρόγραμμα Μπλίνκεν στην Αθήνα περιλαμβάνει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Στη συνέχεια αναμένεται να ξεναγηθεί στην Αρχαία Αγορά από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ αναμένεται να έχει και συνάντηση με στελέχη της ΕΜΑΚ που επιχείρησαν προ ημερών στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...