287
Οι ηγέτες των χωρών της G20 χειροκροτούν στην τελετή λήξης της διάσκεψης, την Τετάρτη | REUTERS/Willy Kurniawan/Pool

Νίκη για τη Δύση η κοινή διακήρυξη της G20: Τα «περισσότερα» μέλη καταδίκασαν «έντονα» τον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2022, 10:14
Οι ηγέτες των χωρών της G20 χειροκροτούν στην τελετή λήξης της διάσκεψης, την Τετάρτη
|REUTERS/Willy Kurniawan/Pool

Νίκη για τη Δύση η κοινή διακήρυξη της G20: Τα «περισσότερα» μέλη καταδίκασαν «έντονα» τον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2022, 10:14

Οι ηγέτες των G20 συμφώνησαν την Τετάρτη σε μια κοινή διακήρυξη που τονίζει τον παγκόσμιο αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαψεύδοντας τις προβλέψεις ότι μία τέτοια κοινή δήλωση θα ήταν απίθανη λόγω της παρουσίας της Ρωσίας –κυρίως, αλλά και της Κίνας– στη διάσκεψη.

Οι ηγέτες των χωρών στο Μπαλί της Ινδονησίας συμφώνησαν σε μία δήλωση 16 σελίδων την οποία συνέταξαν οι διπλωμάτες τους τη Δευτέρα χωρίς αλλαγές, παρά κάποιες επιφυλάξεις που εξέφρασε η κινεζική πλευρά για τη διατύπωση, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που μίλησαν στους Financial Times.

Το κοινό ανακοινωθέν θεωρείται «νίκη» τόσο για τις δυτικές δυνάμεις, που ήταν αποφασισμένες να κάνουν αναφορά στον πόλεμο και τις οικονομικές επιπτώσεις του, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης τροφίμων και ενέργειας, όσο και για την Ινδονησία και την Ινδία, που εργάστηκαν σκληρά παρασκηνιακά για να βρουν μια γλώσσα που θα ήταν αποδεκτή από τη Ρωσία και την Κίνα.

«Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν ότι προκαλεί τεράστια ανθρώπινα δεινά και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία», αναφέρει η κοινή διακήρυξη.

«Η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη. Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, οι προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος, είναι ζωτικής σημασίας. Η σημερινή εποχή δεν πρέπει να είναι πολεμική», αναφέρεται.

Τονίζεται ακόμα ότι το διεθνές Δίκαιο πρέπει να τηρηθεί και ότι η απειλή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη, ενώ καλωσορίζεται η πρωτοβουλία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών θα συνεχίσουν να διαβαθμίζουν καταλλήλως τον ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Τα μέλη της G20 επαναλαμβάνουν, τέλος, τη δέσμευσή τους να αποφύγουν την υπερβολική αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ αναγνωρίζουν ότι «πολλά νομίσματα κινήθηκαν σημαντικά» το 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...