1152
Η νεογέννητη Βίνις Μπανσαμπάνγκ στην αγκαλιά της μαμάς της, στο μαιευτήριο της Μανίλας, την Τρίτη | Facebook / CreativeProtagon

Από τα 5 στα 8 δισ.: Μωρά που γεννήθηκαν με τα φλας του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 19:32
Η νεογέννητη Βίνις Μπανσαμπάνγκ στην αγκαλιά της μαμάς της, στο μαιευτήριο της Μανίλας, την Τρίτη
|Facebook / CreativeProtagon

Από τα 5 στα 8 δισ.: Μωρά που γεννήθηκαν με τα φλας του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 19:32

Στη 1:29 τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα, 7:29 μ.μ. τη Δευτέρα ώρα Ελλάδας), γεννήθηκε στη Μανίλα των Φιλιππίνων το μωρό στο οποίο ανήκει πλέον το συμβολικό νούμερο οκτώ δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Το όνομά της, Βίνις Μανμπανσάγκ.

Ενώ η Γη μετρούσε λιγότερο από ένα δισ. κατοίκους έως τη δεκαετία του 1800, χρειάστηκαν μόνο 12 χρόνια για να αυξηθεί ο πληθυσμός από τα επτά στα οκτώ δισ.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό ορόσημο στην ανθρώπινη εξέλιξη» και μια υπενθύμιση «της κοινής μας ευθύνης να φροντίζουμε τον πλανήτη μας».

Για τον ΟΗΕ «αυτή η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη» –το 1950 στη Γη υπήρχαν 2,5 δισ. άνθρωποι– είναι αποτέλεσμα «μιας προοδευτικής αύξησης του προσδόκιμου ζωής, χάρη στις προόδους που έχουν επιτευχθεί στους τομείς της δημόσιας υγείας, της διατροφής, της προσωπικής υγιεινής και της ιατρικής».

Αλλά η δημογραφική αύξηση εγείρει μεγάλες προκλήσεις για τις πιο φτωχές χώρες, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού.

Μια τούρτα για το μωρό στο οποίο ανήκει πλέον το συμβολικό νούμερο, οκτώ δισ., του παγκόσμιου πληθυσμού, στο μαιευτήριο της Μανίλας (Commission on Population and Development/Facebook)

Στα μέσα του 20ού αιώνα σημειώθηκε πληθυσμιακή έκρηξη στον πλανήτη μας, ωστόσο αυτή επιβραδύνεται πλέον. Θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια (το 2037) για να φτάσει ο πληθυσμός τα εννέα δισ., ενώ ο ΟΗΕ προβλέπει ότι ο πληθυσμός θα φτάσει τα 10,4 δισ. τη δεκαετία του 2080, προτού σταθεροποιηθεί, έως το τέλος του αιώνα.

Οπως σημειώνει το BBC, για πρώτη φορά, το 1987, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ υπολόγισε με τη βοήθεια της στατιστικής την ημερομηνία που θα γεννιόταν το παιδί νούμερο πέντε δισ. Επέλεξαν τότε το Ζάγκρεμπ της (πρώην) Γιουγκοσλαβίας, επειδή εκεί έτυχε να βρίσκεται ο τότε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Χαβιέ Πέρες δε Κουεγιάρ, και έστειλαν τις κάμερες στο μαιευτήριο.

Λίγα λεπτά μετά τη γέννησή του, τον Ιούλιο του 1987, ο Ματέι Γκασπάρ και η εξαντλημένη μητέρα του βρίσκονταν περικυκλωμένοι από τα φλας των φωτορεπόρτερ και ένα τσούρμο από δημοσιογράφους και κοστουμαρισμένους πολιτικούς.

Ο Βρετανός Αλεξ Μάρσαλ, τότε αξιωματούχος του ΟΗΕ, θυμάται, μιλώντας στο BBC, ότι ο ίδιος υπήρξε εν μέρει υπεύθυνος για το χάος εκείνης της ημέρας στο μικρό μαιευτήριο του Ζάγκρεμπ.

«Είδαμε τις στατιστικές προβλέψεις και καταλάβαμε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ξεπερνούσε τα πέντε δισ. το 1987. Η στατιστική έδινε την ημερομηνία 11 Ιουλίου. Τότε, μας ήρθε η ιδέα να δώσουμε ένα πρόσωπο στο νούμερο αυτό».

Ο Μάρσαλ μετέφερε την ιδέα του στις δημογραφικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, συναντώντας αρχικά έντονες αντιδράσεις. Τον πέρασαν για παλαβό. «Μας είπαν ότι δεν ξέραμε τι μας γινόταν. Και ότι δεν θα έπρεπε να διαλέξουμε ένα μωρό μέσα σε τόσα που θα γεννιόντουσαν εκείνη την ημέρα σε όλον τον κόσμο». Τελικά, όμως, η ιδέα του επικράτησε. «Θέλαμε να δώσουμε ένα πρόσωπο σε αυτούς τους αριθμούς. Βρήκαμε πού θα βρισκόταν εκείνη την ημέρα ο γενικός γραμματέας και έτσι έγινε».

Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα, ο Ματέι μάλλον δεν θέλει να θυμάται την τελετουργική άφιξή του στον πλανήτη, καθώς αρνήθηκε να μιλήσει για τις ανάγκες του ρεπορτάζ στο BBC. Ζει, πάντως, στο Ζάγκρεμπ, είναι παντρεμένος και εργάζεται ως χημικός μηχανικός.

Από τότε, άλλα τρία δισ. άνθρωποι έχουν προστεθεί στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Το μωρό νούμερο έξι δισ.

Το 1999 ήταν η σειρά για το νούμερο έξι δισ. Ο Αντνάν Μέβιτς, 23 ετών σήμερα, γεννήθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με όλες τις τιμές. Η μητέρα του, Φατίμα, θυμάται τη «σουρεαλιστική» γέννα.

Ο Αντνάν Μέβιτς, το 6.000.000.000ό παιδί στον κόσμο, γεννήθηκε στο Σεράγεβο τον Οκτώβριο του 1999 (Markus Matzel/ullstein bild via Getty Images)

«Συνειδητοποίησα ότι κάτι ασυνήθιστο συνέβαινε, γιατί έβλεπα πολλούς γιατρούς και νοσηλεύτριες να μαζεύονται γύρω μου, αλλά δεν μου έλεγαν τον λόγο». Οταν γεννήθηκε ο Αντνάν, ήταν εκεί ο Κόφι Ανάν για τον «βαφτίσει». «Ημουν τόσο κουρασμένη, που ούτε που θυμάμαι πώς ένιωθα», λέει γελώντας η Φατίμα στο BBC.

Οι δυο τους σήμερα ζουν έξω από το Σαράγεβο. Ο Αντνάν έχει μεταπτυχιακό στα οικονομικά και ψάχνει για δουλειά. Αν δεν βρει, θα πάει σε χώρα της ΕΕ. Θυμάται ότι σε κάθε του γενέθλια, αντί για πάρτι με τους φίλους του, τον επισκέπτονταν πολιτικοί και στρατιωτικοί.

Η διασημότητα είχε όμως και τα καλά της: σε ηλικία 11 ετών έλαβε πρόσκληση από το ίνδαλμά του, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, για να τον γνωρίσει από κοντά στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο 23χρονος Αντνάν Μέβιτς όπως είναι σήμερα (Facebook)

Ο Αντνάν δηλώνει προβληματισμένος για την αύξηση του πληθυσμού από τότε που γεννήθηκε: «Δεν ξέρω πώς θα επιβιώσει ο όμορφος πλανήτης μας».

Πού γεννήθηκε το νούμερο επτά δισ.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, τα φλας άστραψαν σε ένα μαιευτήριο στην Ντάκα του Μπαγκλαντές για την Σάντα Σουλτάνα Οϊσι, η οποία σήμερα είναι 11 ετών και ζει με την οικογένειά της σε ένα χωριό.

Η μητέρα της δεν είχε ιδέα τι θα συνέβαινε όταν μπήκε στο χειρουργείο για καισαρική. Οταν ξύπνησε, ήταν και αυτή περιτριγυρισμένη από δημοσιογράφους και κάμερες, προς μεγάλη της έκπληξη.

Ο πατέρας της μικρής ήθελε αγόρι, αλλά δηλώνει ευτυχισμένος με τα τρία κορίτσια του. Η Οϊσι θέλει να γίνει γιατρός. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που έφερε στην επιχείρησή τους η πανδημία, οι γονείς της θέλουν να πραγματοποιήσουν όλα της τα όνειρα.

H Σάντα Σουλτάνα Οϊσι, νούμερο επτά δισ., με φωτογραφία από τη γέννησή της

Από τότε που γεννήθηκε η μικρή, άλλα 17 εκατ. άνθρωποι έχουν προστεθεί στον πληθυσμό του Μπανγκλαντές. Ομως, ο ρυθμός αύξησης έχει μειωθεί δραστικά από την ημέρα που γεννήθηκε η Οϊσι. Το 1980, οι γυναίκες στη χώρα είχαν κατά μέσο όρο περισσότερα από έξι παιδιά η καθεμία, τώρα μόλις που φτάνουν τα δύο. Αυτό διότι, όπως σημειώνει το BBC, οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να ρίξουν το βάρος τους στην εκπαίδευση και, καθώς οι γυναίκες μορφώνονται, επιλέγουν να κάνουν λιγότερα παιδιά.

Τα επόμενα 35 χρόνια αναμένεται να προστεθούν άλλα δύο δισ. στον παγκόσμιο πληθυσμό, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, αλλά στη συνέχεια ο πληθυσμός θα σταθεροποιηθεί – γύρω στα 10,4 δισ. Δύο άλλα ειδικευμένα στο θέμα ινστιτούτα προβλέπουν πως η κορύφωση θα έρθει πιο γρήγορα, κάπου ανάμεσα στο 2060 και το 2070, αλλά βέβαια όλα αυτά δεν αποκλείεται να αλλάξουν.

«Δεν περιμέναμε ότι η θεραπεία για το AIDS θα έχει τόσο μεγάλη επιτυχία και ότι θα ζούσε τόσος κόσμος» λέει χαρακτηριστικά ο Σαμίρ Κίσι, δημογράφος στο IIASA-Κέντρο Βιντγκεστάιν της Βιέννης, εξηγώντας ότι έπρεπε να αλλάξει τους υπολογισμούς του λόγω της θεραπείας, καθώς τα παιδιά που επιβιώνουν γεννούν και αυτά με τη σειρά τους τα δικά τους παιδιά.

Και βέβαια, υπάρχει το ζήτημα της δραματικής πτώσης του αριθμού των γεννήσεων. Οι ειδικοί σοκαρίστηκαν όταν συνειδητοποίησαν ότι, πλέον, οι γυναίκες στη Νότια Κορέα γεννούν κατά μέσο όρο… 0,81 παιδιά και το νούμερο εξακολουθεί να πέφτει.

Τα 500 εκατ. από το επόμενο δισεκατομμύριο θα γεννηθούν σε μόλις οκτώ χώρες, οι περισσότερες αφρικανικές, σύμφωνα με επιστημονικές προβλέψεις. Στις περισσότερες χώρες όμως, θα αναλογούν λιγότερα από 2,1 παιδιά σε κάθε γυναίκα, το νούμερο, δηλαδή, που χρειάζεται ώστε να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...