570
Ο Ντανιέλ Ορτέγκα και η αντιπρόεδρος -και σύζυγός του- Ροσάριο Μουρίγιο σε προεκλογική αφίσα | REUTERS/Stringer

Νικαράγουα: Νικητής σε εκλογές-παρωδία ο Ντανιέλ Ορτέγκα

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2021, 17:54
Ο Ντανιέλ Ορτέγκα και η αντιπρόεδρος -και σύζυγός του- Ροσάριο Μουρίγιο σε προεκλογική αφίσα
| REUTERS/Stringer

Νικαράγουα: Νικητής σε εκλογές-παρωδία ο Ντανιέλ Ορτέγκα

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2021, 17:54

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις εκλογές στη Νικαράγουα δείχνουν ότι ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα κέρδισε με τεράστιο ποσοστό την αναμέτρηση. Πίσω από τη νίκη κρύβονται όμως οι μεθοδεύσεις του ηγέτη που του εξασφάλισαν έναν άκοπο εκλογικό θρίαμβο.

Με καταμετρημένο το ήμισυ των ψήφων, ο Ορτέγκα λαμβάνει περίπου το 75% των ψήφων και εξασφαλίζει την τέταρτη πενταετή θητεία του.

Στη δεύτερη θέση, με 14,4% των ψήφων, βρίσκεται ο φιλελεύθερος Ουόλτερ Εσπινόσα, ο οποίος κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι στην πραγματικότητα είναι σύμμαχος του Ορτέγκα. Αλλά και οι πέντε υποψήφιοι που είχαν εγγραφεί για να αντιμετωπίσουν τον πρόεδρο θεωρούνται από την αντιπολίτευση κομπάρσοι, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε συμβιβασμούς με την εξουσία.

Κρίσιμη λεπτομέρεια είναι το ποσοστό αποχής, που θα δείξει αν όντως οι πολίτες στηρίζουν τον πρόεδρο. Το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο έδωσε ποσοστό συμμετοχής 65,34%, ενώ παρατηρητήριο που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, το Urnas Abiertas (Ανοικτές Κάλπες), έδινε ποσοστό αποχής 81,5%, στη βάση στοιχείων που δόθηκαν από 1.450 παρατηρητές οι οποίοι δεν έλαβαν άδεια προκειμένου να παραστούν σε 563 εκλογικά τμήματα.

Νίκη διά της φυλακίσεως των αντιπάλων

Την Κυριακή ο Ορτέγα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα εν μέσω οπαδών του που ξέσπασαν σε ένα δήθεν αυθόρμητο, όπως σημειώνει το BBC, χειροκρότημα. Ο πρόεδρος συνοδευόταν από την αντιπρόεδρο Ροσάριο Μουρίγιο, η οποία τυγχάνει και σύζυγός του. Αποχώρησαν μέσα σε μια ασημί Mercedes-Benz.

Η ευρεία εκλογική νίκη του Ορτέγκα δεν ήταν έκπληξη, συνεχίζει το BBC, καθώς το αποτέλεσμα είχε καθοριστεί μήνες νωρίτερα όπως φρόντισε ο Ορτέγκα.

Στις 2 Ιουνίου η αστυνομία εμφανίστηκε στην κατοικία της βασικής αντιπάλου του Ορτέγκα, της Κριστιάνα Τσαμόρο (κόρη της πρώην προέδρου Βιολέτα Τσαμόρο που κυβέρνησε στο διάστημα 1990-1997), και την έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό με την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος. Τις επόμενες εβδομάδες ακολούθησαν και άλλες συλλήψεις υποψηφίων, συνολικά επτά τον αριθμό, μεταξύ τους του Αρτούρο Κρους του νεότερου, που ήταν πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ, και του ο Χουάν Σεμπαστιάν Τσαμόρο, εξαδέλφου της υποψήφιας.

Συνελήφθη και ο αδελφός της Τσαμόρο, δημοσιογράφος το επάγγελμα, επειδή απλώς διαμαρτυρήθηκε για τις συλλήψεις. Από τη συνέντευξη όπου εξέφρασε τη θέση του ως τη σύλληψή του μεσολάβησαν μόλις τρεις ώρες.

Το έργο του Ορτέγκα, μετά τη φυλάκιση των αντιπάλων, έγινε ακόμη ευκολότερο με την απουσία ανεξάρτητων παρατηρητών των εκλογών αλλά και ξένων μέσων ενημέρωσης.

Ακόμη και για τα δεδομένα της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, όπου η δημοκρατία ενίοτε είναι καχεκτική, η καταστολή ήταν ένα σοκ.

Ο Ορτέγκα παρομοίωσε τις συλλήψεις με τις δίκες των ακροδεξιών οπαδών του Τραμπ στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου, χαρακτηρίζοντας τους δικούς του αντιπάλους «τρομοκράτες». Οι αντιπολιτευόμενοι κατηγορούνται για προσβολή της εθνικής ενότητας, για υποστήριξη των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Νικαράγουας, για «προδοσία της πατρίδας» ή για «ξέπλυμα χρημάτων», βάσει νόμων που ψηφίστηκαν στα τέλη του 2020 από το Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από την εξουσία, όπως άλλωστε και η δικαστική εξουσία και το εκλογικό δικαστήριο.

Ο αυταρχικός Ορτέγκα

Μετά τις συλλήψεις, χιλιάδες Νικαραγουανοί εγκατέλειψαν τη χώρα, περνώντας μέσα από τη ζούγκλα στη γειτονική Κόστα Ρίκα. Εκατοντάδες άλλοι κατευθύνθηκαν προς το Μεξικό. Μεταξύ τους υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα με αυξημένη εγκληματικότητα και παραστρατιωτικές ομάδες που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Ο Ορτέγκα είναι, κατά κάποιον τρόπο, ένα απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου. Στη δεκαετία του ’80 ήταν για την Ουάσινγκτον ένας από τους πιο μισητούς ηγέτες στην Αμερική, δεύτερος μετά τον Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα. Το 2007 επέστρεψε στην εξουσία, εγκαταλείποντας πλήρως την αριστερή ιδεολογία του. Κυβερνά όλο και πιο αυταρχικά, ενεργώντας όπως ο δικτάτορας Αναστάσιο Σομόζα, τον οποίο ανέτρεψε το 1979.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...