438
Μεταλλαγμένα καλαμπόκια, που παρήχθησαν με την παλιά μέθοδο γενετικής τροποποίησης | Shutterstock

Νέο σχέδιο της Κομισιόν για τα μεταλλαγμένα νέου τύπου

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2023, 22:25
Μεταλλαγμένα καλαμπόκια, που παρήχθησαν με την παλιά μέθοδο γενετικής τροποποίησης
|Shutterstock

Νέο σχέδιο της Κομισιόν για τα μεταλλαγμένα νέου τύπου

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2023, 22:25

Εξελίξεις στο ζήτημα των λεγόμενων μεταλλαγμένων (γενετικώς τροποποιημένων) τροφίμων ενδέχεται να υπάρξουν σύντομα στην Ευρώπη, καθώς η Κομισιόν θα καταθέσει νέα πρόταση στην Ευρωβουλή για το ζήτημα. Οπως έγραψε η Corriere della Sera αποδελτιώνοντας δημοσιεύματα διεθνών μέσων (Les Echos, Politico Europe, Le Scienze), πρόκειται για «ριψοκίνδυνο στοίχημα». Η Κομισιόν εισηγείται να αρθούν οι περιορισμοί που αφορούν τα μεταλλαγμένα στην περίπτωση των προϊόντων που προκύπτουν από «νέες τεχνικές γονιδιώματος». Η Corriere σχολίασε ότι «για τη γεωργία και για τη βιομηχανία των τροφίμων αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να είναι επανάσταση, όμως στις επαναστάσεις δεν λείπουν οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις».

Στην περίπτωση των νέων προϊόντων δεν υπάρχει εισαγωγή γονιδίων διαφορετικού είδους, όπως συμβαίνει με τα κλασικά μεταλλαγμένα, αλλά επέμβαση στο DNA με σκοπό την ενίσχυση ή την απενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων του είδους. Ετσι τα φυτά θα γίνουν πιο παραγωγικά, πιο ανθεκτικά στα παράσιτα, στην ξηρασία, στις βροχοπτώσεις, κ.λπ. Οι γενετιστές που ασχολούνται με τη νέο μέθοδο παρέμβασης στα φυτικά προϊόντα λένε ότι η ίδια η φύση τροποποιεί το DNA των ειδών, αλλά με τυχαίο και απρόβλεπτο τρόπο και όχι με συστηματικό και στοχευμένο, με επιστημονικό. Το εργαστήριο στην περίπτωση των νέων προϊόντων θα βελτιώσει, λοιπόν, το φυσικό υλικό, υποστηρίζουν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφαση της 25ης Ιουλίου 2018 έχει αποφανθεί ότι και οι οργανισμοί που λαμβάνονται με τις «νέες τεχνικές γονιδιώματος» υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τα μεταλλαγμένα, όμως τον περασμένο Φεβρουάριο αποφάσισε ότι αυτές οι «νέες τεχνικές» δεν είναι μεταλλαγμένα κατά την έννοια της οδηγίας 2001/18. Ετσι η Κομισιόν στην πρότασή της πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της τις αποστάσεις των «νέων τεχνικών» από τις κλασικές τεχνικές γενετικής τροποποίησης. Οι υποστηρικτές της αλλαγής διατείνονται ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην απομακρυνθεί από τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά τη χρήση νέων καλλιεργειών με ειδικά χαρακτηριστικά, καλλιέργειες οι οποίες θα είναι πιο θρεπτικές, πιο αποτελεσματικές και πιο ευέλικτες στην κλιματική αλλαγή.

Φυσικά, όσοι αντιτίθενται υποστηρίζουν ότι οι «νέες τεχνικές» είναι πρότζεκτ πολυεθνικών κολοσσών (φαρμακευτικών, του κλάδου των τροφίμων, κ.λπ.) και ότι τυχόν αλλαγή της νομοθεσίας στην Ευρώπη θα εξυπηρετήσει αποκλειστικώς τα συμφέροντά τους και κανέναν άλλον. Οι αντιδρώντες είναι μικροπαραγωγοί, καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων και περίπου 400.000 πολίτες της Ενωσης που έχουν υπογράψει αναφορά κατά της απορρύθμισης. Ολοι αυτοί υποστηρίζουν ότι οι «νέες τεχνικές», αν και υπάρχουν εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, δεν έχουν ερευνηθεί 100% όσον αφορά την ασφάλεια των αποτελεσμάτων τους. Οι υποστηρικτές των «νέων τεχνολογιών» λένε ότι έτσι θα αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα, ο υποσιτισμός και η πείνα, αν και κάποιες εταιρείες θα πλουτίσουν κατοχυρώνοντας με διπλώματα ευρεσιτεχνίας τις καινοτομίες τους Συνιστούν περισσότερη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και λιγότερη ανοχή «στους τρομοκράτες που κάνουν απλοϊκούς και καταστροφικούς ισχυρισμούς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...