371
|

ΝΔ καλεί Καμμένο – Κοτζιά ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2017, 17:02

ΝΔ καλεί Καμμένο – Κοτζιά ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2017, 17:02

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει ότι για τη Νέα Δημοκρατία η υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία δεν τελείωσε στη συζήτηση της περασμένης Δευτέρας στη Βουλή. Παρά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να το κρατά ψηλά στην ατζέντα και με πρωτοβουλία των βουλευτών της ΝΔ που μετέχουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατατέθηκε αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την υπόθεση.

Ζητούν μάλιστα να κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή τόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, καθώς και όσα άλλα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις για το θέμα.

Στο αίτημά τους προς την πρόεδρο της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι βουλευτές Γιάννης Τραγάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Μάκης Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κωνσταντίνος Τζαβάρας, σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι μετά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, «εγείρονται βάσιμες ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί ο κ. Υπουργός, για τη φαλκίδευση των διαδικασιών, για το κύρος του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και για το κύρος του Ελληνικού Κράτους στις διεθνείς του σχέσεις».

Καταγράφοντας το ιστορικό των γεγονότων, καταγγέλλουν ότι  «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν έσοδα 66 εκατ. ευρώ συν τα έξοδα αποθήκευσης και καταστροφής λόγω της εμπλοκής του μεσάζοντα – εκπροσώπου κ. Παπαδόπουλου και της επιμονής του κ. Καμμένου να υπογράψει ως μεσάζοντας τη διακρατική συμφωνία με το ΒΣΑ».

«Ως εκ τούτου», καταλήγουν, «καθίσταται αδήριτη ανάγκη να κληθούν άμεσα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της, κατά το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής, οι αρμόδιοι Υπουργοί – Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος και αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας και Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς- καθώς και όσα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα αυτά, αλλά και να ενημερώσουν την Επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους της χώρας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της, του δημοσίου συμφέροντος της χώρας, του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, καθώς και την αποκατάσταση της νομιμότητας των ενεργειών της διάθεσης του στρατιωτικού εξοπλισμού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News