272
Τα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

ΝΔ: Η ρηματική διακοίνωση κάνει χειρότερη τη Συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2019, 21:49
Τα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

ΝΔ: Η ρηματική διακοίνωση κάνει χειρότερη τη Συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2019, 21:49

Η Διπλωματική διακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον κ. Τσίπρα επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως υποστηρίζει η ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πως στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά σε “μακεδονικό λαό”. Μια ακόμα παραχώρηση μετά την αναγνώριση για πρώτη φορά στην Ιστορία “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας/εθνότητας”, όπως σημειώνει η ΝΔ.

Η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται δύο φορές στην ρηματική διακοίνωση μέσα στο κείμενο των τροποποιήσεων. «Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά», τονίζει η Πειραιώς.

Ταυτόχρονα καλεί όσους υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως «μακεδονική» γλώσσα. Μάλιστα η ΝΔ φέρνει ως παράδειγμα την βουλγαρική γλώσσα που επίσης ανήκει στις νοτιοσλαβικές. “Κανένας στον κόσμο «νοτιοσλαβική». Την ονομάζουν Βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία”, υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με βάση αυτά, καλεί την κυβέρνηση να πάψει να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας Μακεδονική γλώσσα.

Τα ίδια ισχύουν, σύμφωνα με τη ΝΔ, για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνηση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα.

«Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Άλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά», τονίζει η ΝΔ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News