508
Μπέρνι Σάντερς, Τζο Μπάιντεν και Ελίζαμπεθ Γουόρεν στη σκηνή του debate | REUTERS

Μόνο για Κούρδους και παραπομπή Τραμπ συμφωνούν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 11:27
Μπέρνι Σάντερς, Τζο Μπάιντεν και Ελίζαμπεθ Γουόρεν στη σκηνή του debate
|REUTERS

Μόνο για Κούρδους και παραπομπή Τραμπ συμφωνούν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 11:27

Οταν είσαι στην πρώτη θέση, όλοι θέλουν να σε ρίξουν. Ετσι και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που προηγείται πλέον στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Δημοκρατικών, βρέθηκε στο στόχαστρο των συνυποψηφίων της στην τηλεμαχία, που έγινε στο Οχάιο, την Τρίτη.

Η υποψήφια δέχθηκε τα πυρά κυρίως των Πιτ Μπάτιγκιγκ από την Ιντιάνα, ο οποίος είχε την καλύτερη επίδοσή του μέχρι τώρα, σύμφωνα με τους αναλυτές, Εϊμι Κλόμπουτσαρ από τη Μινεσότα και Καμάλα Χάρις από την Καλιφόρνια, για τις προοδευτικές της εξαγγελίες, αλλά και για το ότι δεν είναι ξεκάθαρη για το αν οι φόροι της μεσαίας τάξης θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα για το πρόγραμμα υγείας (Medicare for All).

Καμάλα Χάρις, Μπέρνι Σάντερς, Τζο Μπάιντεν, Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Πιτ Μπάτιγκιγκ στη σκηνή του debate

Ολοι οι υποψήφιοι προσπάθησαν να κερδίσουν τις εντυπώσεις επιτιθέμενοι ο ένας στον άλλον. Τα μόνα στα οποία συμφώνησαν όλοι, ήταν η στήριξή τους στην παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ και η αντίθεσή τους στην αιφνίδια απόσυρση των στρατευμάτων από τη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος εμφανίστηκε υγιής και ορεξάτος για πρώτη φορά μετά το έμφραγμα που υπέστη, επιτέθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ιδιαίτερα στην συνεργασία του με τους Ρεπουμπλικάνους.

«Τζο μίλησες σχετικά με την συνεργασία σου με τους Ρεπουμπλικάνους για την επίλυση προβλημάτων, αλλά γνωρίζω τι άλλο έχεις κάνει -κι αυτό το λέω ως ένας καλός φίλος: έχεις κάνει τον καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ, έφερες ένα νομοσχέδιο για την χρεοκοπία που πλήττει τις οικογένειες της μεσαίας τάξης σε ολόκληρη την χώρα, συμφωνίες όπως αυτή για το Ελεύθερο Εμπόριο με την Βόρεια Αμερική (NAFTA) και αυτή για μόνιμες ομαλές εμπορικές σχέσεις (PNTR) με την Κίνα, που μας κόστισε τέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

Τι είπαν για τη Συρία και τους Κούρδους

Οι υποψήφιοι επέκριναν την απόφαση του αμερικανού προέδρου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, επισημαίνοντας ότι η απόφασή του θέτει σε κίνδυνο τους Κούρδους, ενώ παράλληλα ενισχύει Ρωσία και Συρία.

Η Γουόρεν πάντως, δήλωσε ότι αν εκλεγεί στην προεδρία, θα προσπαθήσει να τερματίσει την αμερικανική παρουσία στη Μέση Ανατολή.

Αν και δεν διευκρίνισε σε τι θα διέφερε η δική της πολιτική από του Τραμπ, επέκρινε την εξωτερική πολιτική του προέδρου χαρακτηρίζοντάς την «χαώδη».

«Εχει γλύψει δικτάτορες, έχει λάβει παρορμητικές αποφάσεις τις οποίες συχνά δεν κατανοεί ούτε η ομάδα του. Εχει εγκαταλείψει τους συμμάχους μας και έχει πλουτίσει σε βάρος των ΗΠΑ», είπε η Γουόρεν.

Ο Μπέρνι Σάντερς επέκρινε τον Τραμπ επειδή ανακοίνωσε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων μέσω ενός tweet.

«Αυτό που έκανε ήταν να καταστρέψει την ικανότητά μας να διεξάγουμε εξωτερική πολιτική (…) διότι κανείς στον κόσμο δεν θα πιστέψει έναν παθολογικό ψεύτη», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν, που προτάσσει την εμπειρία του στην εξωτερική πολιτική, επισήμανε ότι, αν ήταν πρόεδρος, θα προστάτευε τους Κούρδους.

«Πρόκειται για το πιο ντροπιαστικό πράγμα που έχει κάνει οποιοσδήποτε πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική», εξήγησε.

Ο ίδιος είπε θα έστελνε «αεροπορική κάλυψη» για να προστατεύσει τα αμερικανικά στρατεύματα και για να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν, επεσήμανε ο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...