717
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά από το βήμα της Βουλής και ο Αλέξης Τσίπρας ακούει βλοσυρός | INTIMEnews

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας μετατρέπει το Σύνταγμα σε εργαλείο πολιτικού αντιπερισπασμού

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2018, 16:55
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά από το βήμα της Βουλής και ο Αλέξης Τσίπρας ακούει βλοσυρός
|INTIMEnews

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας μετατρέπει το Σύνταγμα σε εργαλείο πολιτικού αντιπερισπασμού

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2018, 16:55

Προσχηματική χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έκκληση που απηύθυνε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας για την εξεύρεση συναίνεσης στις αλλαγές του Συντάγματος.

«Για τον κ. Τσίπρα η συνταγματική αναθεώρηση είναι εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ το ίδιο το Σύνταγμα μάς υποχρεώνει να αναζητήσουμε συναινέσεις, επιχειρεί να διχάσει συστηματικά την κοινωνία και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πλήξει τους πολιτικούς της αντίπαλους.

Ο αρχηγός της ΝΔ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι προσχωρώντας στο δόγμα Πολάκη, δεν διστάζει να μετατρέψει ακόμα και το Σύνταγμα σε εργαλείο πολιτικού αντιπερισπασμού, υποστηρίζοντας ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι αποτρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Η Νέα Δημοκρατία, όμως, ξεκαθάρισε, δεν θα συναινέσει σε μία εργαλειακή αναθεώρηση που θα κρατήσει δέσμια τη χώρα για άλλη μία δεκαετία.

Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό, δεν θα συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Ανάμεσα σε άλλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει προτάσεις ατελέσφορες, όπως οι επί εξάμηνο ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ταυτόχρονα όμως, πρόσθεσε, «έχει και μία ευθέως διαλυτική πρόταση: την καθιέρωση της μόνιμης Απλής Αναλογικής», ενός συστήματος που -όπως είπε- «ξέρετε ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία».

«Σας άκουσα να μιλάτε για νεό τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μην διαταράσσεται η πολιτική συνέχεια. Πόσο θράσος έχετε όταν εσείς ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά χρησιμοποιώντας αυτό το άρθρο να έρχεστε και να μιλάτε για την ανάγκη αναθεώρησης του; Εσείς ρίξατε την τότε κυβέρνηση για να δοκιμάσετε στις πλάτες των Ελλήνων τις δικές σας αυταπάτες», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τα γεγονότα που προηγήθηκαν των εκλογών του 2015.

Οσο για το θεσμό του δημοψηφίσματος, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «χρειάζεται πραγματικό θράσος» να εισηγείται ο κ. Τσίπρας τη διεύρυνσή του, όταν ο ίδιος «θα μείνει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που εξευτέλισε διεθνώς την έννοια του δημοψηφίσματος».

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε, τέλος, την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση και να αποφασίσει η επόμενη. «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός». Αυτό, άλλωστε, είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη, σημείωσε και διερωτήθηκε με νόημα «ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;».

Προηγούμενως , στη δική του ομιλία, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «αναζητούμε συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε» και εκτίμησή του ήταν πως «αυτοί οι σκοποί δεν είναι μόνο δικοί μας», αλλά «υπάρχουν αρκετοί σε αυτό το κοινοβούλιο που τους μοιράζονται».

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να μην επιβληθεί κομματική πειθαρχία και οι βουλευτές όλων των κομμάτων να ψηφίσουν ελεύθερα τις προτεινόμενες αλλαγές.

«Είναι η ώρα το Κοινοβούλιο να πάρει ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες, και να υπερβεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς για να δώσει απαντήσεις. Να αρθεί στο ύψος των προσδοκιών και των απαιτήσεων των πολιτών και να αναζητήσει συναινέσεις εκεί όπου είναι εφικτό να αναζητηθούν», τόνισε ο Πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας «ότι δεν θα είναι εύκολο να πράξουν έτσι, για αρκετούς και αρκετές σε αυτή την αίθουσα, γιατί παρά τις απόψεις τους, πολλοί, είτε θα χειραγωγηθούν από ηγεσίες που η μοναδική τους σκοπιμότητα είναι το όψιμο πολιτικό όφελος, είτε και θα καθοδηγηθούν από πολιτικές εμπάθειες».

«Έτσι όμως», προειδοποίησε, «κινδυνεύουμε να χάσουμε άλλα δέκα χρόνια. Και είναι αυτοκαταστροφικό για το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία. Καλώ λοιπόν τις ηγεσίες των κομμάτων να το ξανασκεφτούν και να μη θέσουν στη διαδικασία αυτή ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και να αφήσουν τους βουλευτές να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις και τις προτάσεις τους».

Κλείνοντας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών θα λειτουργήσει με αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, με στόχο τη συναίνεση εκεί όπου μπορούμε και ή θα διαφωνήσει εποικοδομητικά ή θα συμφωνήσει μεγαλόψυχα.

«Αυτό σκοπεύει να κάνει σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό σκοπεύουν να κάνουν οι ΑΝΕΛ. Αυτό ελπίζω να αποφασίσουν και οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων. Για εμάς δεν υπάρχουν προτάσεις τελεσίγραφα, αλλά προτάσεις για συζήτηση και συναίνεση. Αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, το πολιτικό μας καθήκον, οι αρχές της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, που υπηρετούμε, που θέλουμε να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε», κατέληξε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...