611
Ολοι θέλουμε να λειτουργήσουν ξανά σύντομα το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Αυτό, όμως, θα συμβεί τόσο γρήγορα αύριο όσο συνεπείς φανούμε σήμερα, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός | ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης: Ξεπεράσαμε το 1 εκατ. εμβόλια – Χτίζουμε το τείχος ανοσίας

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 09:55
Ολοι θέλουμε να λειτουργήσουν ξανά σύντομα το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Αυτό, όμως, θα συμβεί τόσο γρήγορα αύριο όσο συνεπείς φανούμε σήμερα, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης: Ξεπεράσαμε το 1 εκατ. εμβόλια – Χτίζουμε το τείχος ανοσίας

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 09:55

Κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω την περιπέτεια της πανδημίας, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η χώρα μας έφθασε και ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς την Πέμπτη. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «καλά νέα» και εμφανίστηκε ακόμα πιο αισιόδοξος για τη συνέχεια, καθώς, όπως σημείωσε, από τον Απρίλιο, θα έχουμε πολύ περισσότερες δόσεις στη διάθεσή μας, ενώ παράλληλα όσο ο καιρός βελτιώνεται, θα γίνεται σύμμαχός μας.

«Τα εμβόλια αποδεικνύονται ασφαλή και αποτελεσματικά. Στη χώρα μας η διαδικασία προχωρά οργανωμένα και πιο γρήγορα από τα πιο πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Γι’ αυτό και τα εμπιστεύονται ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τα άκρως ενθαρρυντικά ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων για την ανταπόκριση των πολιτών στο πρόγραμμα εμβολιασμού (παρά τις προσπάθειες των αντιεμβολιαστών και άλλων συνωμοσιολόγων –μέσω των social media και όχι μόνο– να πείσουν τον κόσμο για το αντίθετο).

«Είμαστε στην αρχή του τέλους»

«Ο COVID-19, όπως όλοι οι ιοί του αναπνευστικού, έχει εξάλλου έντονη εποχικότητα. Κατά συνέπεια, είμαστε στην αρχή του τέλους. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, όμως, παράλληλα ότι παραμένει ένα κρίσιμο στοίχημα για όλους.

Στα «ανησυχητικά» όπως είπε, «νέα, η διαπίστωση –και διά στόματος του ίδιου– ότι οι μεταλλάξεις και πρωτίστως η βρετανική, που κυριαρχεί, πια, στη χώρα μας, έχουν πολύ υψηλή μεταδοτικότητα. Γι’ αυτό και, τελευταία, εξήγησε, «βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα και να πολιορκείται το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Στην επίθεση αυτή –τόνισε– απαντούμε συνεχίζοντας να ενισχύουμε ακόμα πιο πολύ τα νοσοκομεία μας. Πρωτίστως στην Αττική, όπου έχουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και το γεγονός ότι πήραμε νωρίς περιοριστικά μέτρα, κάνει την κατάσταση, παρά τις δυσκολίες, διαχειρίσιμη. Αλλιώς, θα είχαμε γίνει Πορτογαλία ή Τσεχία».

Οχι στον εφησυχασμό

Από σήμερα, επίσης, συμπλήρωσε, «αναβαθμίζουμε την άμυνα της Δημόσιας Υγείας, κάνοντας πιο αποτελεσματική την εφαρμογή της ελεγχόμενης κινητικότητας. Οι νέες ρυθμίσεις δεν διαφέρουν ουσιαστικά από εκείνες της περασμένης άνοιξης. Τότε, όμως, τις τηρούσαμε σχολαστικά, μπροστά στον φόβο του άγνωστου κινδύνου. Ενώ τώρα, ο κίνδυνος είναι ακριβώς να συμβιβαστούμε με αυτόν.

»Καταλαβαίνω απόλυτα την πολύμηνη κούραση που μπορεί να φέρει την πρόσκαιρη χαλάρωση. Ισως και να φοβόμαστε λιγότερο, ελπίζοντας στο εμβόλιο. Ομως, αυτό είναι λάθος για τη φάση στην οποία βρισκόμαστε».

Είδα σαραντάρηδες να υποφέρουν στις Εντατικές

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», λέγοντας για την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα:

«Είδα συμπολίτες μας, 40 και 45 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να υποφέρουν στις Εντατικές. Κανείς, λοιπόν, δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος. Και καθένας μπορεί να μεταδίδει γύρω του τον κορονοϊό, βάζοντας τους υπόλοιπους σε νέες δοκιμασίες».

Τσικνοπέμπτη – σχολεία και λιανεμπόριο

«Ειδικά σήμερα, που είναι μέρα παραδοσιακών συγκεντρώσεων, πρέπει να φανούμε διπλά προσεκτικοί», είπε για την Τσικνοπέμπτη. «Ας «τσικνίσουμε» μόνο με την οικογένειά μας. Δεν ξέρω, αλήθεια, πώς αλλιώς να το εκφράσω. Είναι κρίμα, τώρα, που βλέπουμε την έξοδο, να γίνει μεγάλη ζημιά. Να γκρεμίσουμε, δηλαδή, στο τέλος όσα με κόπο χτίσαμε από την αρχή», τόνισε ο Πρωθυπουργός ο οποίος ήταν μάλλον σιβυλλικός όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της επαναλειτουργίας της αγοράς και των σχολείων:

«Ολοι θέλουμε να λειτουργήσουν ξανά σύντομα το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Αυτό, όμως, θα συμβεί τόσο γρήγορα αύριο όσο συνεπείς φανούμε σήμερα», είπε, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Πρόσθεσε δε: «Η μάσκα και η αποφυγή των επαφών και των μετακινήσεων παραμένουν τα όπλα μας μέχρι η ασπίδα των εμβολίων να καλύψει ολόκληρη τη χώρα. Πρέπει να το νιώσουμε βαθιά μέσα μας και να το υπηρετήσουμε».

«Αυτές οι εβδομάδες», κατέληξε στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός, «μοιάζουν με το τελευταίο εμπόδιο πριν φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας. Η τελευταία πρόκληση καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Γι’ αυτό και μια τελευταία προσπάθεια θα μας φέρει όλους νωρίτερα στο ξέφωτο της Ελευθερίας. Ας το αναλογιστούμε και ας το κάνουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News