1056
O Ακης Σκέρτσος τον Απρίλιο του 2020, ανακοινώνοντας την άρση των μέτρων. Εναν χρόνο μετά, μιλάει για τα νέα μέτρα | Δελτίο τύπου / POOL /ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σκέρτσος: Από τον Απρίλιο η σταδιακή, αλλά μόνιμη πια άρση των μέτρων

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 08:01
O Ακης Σκέρτσος τον Απρίλιο του 2020, ανακοινώνοντας την άρση των μέτρων. Εναν χρόνο μετά, μιλάει για τα νέα μέτρα
|Δελτίο τύπου / POOL /ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σκέρτσος: Από τον Απρίλιο η σταδιακή, αλλά μόνιμη πια άρση των μέτρων

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 08:01

Στη θεωρία, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς και εφαρμόζονται απο τα ξημερώματα της Πέμπτης θα ισχύουν ως το πρωί της 16ης Μαρτίου. Στην πράξη όμως… Αυτή τη διαφορά ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη περιέγραψε εμμέσως πλην σαφώς ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος το βράδυ της Τετάρτης.

Μιλώντας στην εκπομπή του Action24, «Evening Report», του Γιώργου Κουβαρά και αφού παραδέχτηκε ότι «τα μέτρα έχουν δοκιμάσει τις αντοχές όλων μας, και των πολιτών και της κυβέρνησης», αλλά και ότι «προκαλούν τον κόσμο να προσπαθήσει να ξεγελάσει το σύστημα, ακριβώς για να ανακτήσει κάποιους από τους βαθμούς ελευθερίας που έχει στερηθεί όλο αυτό το διάστημα» —φταίνε οι πολίτες δηλαδή—, ο υφυπουργός αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, περιέγραψε ένα χρονοδιάγραμμα:

«Μπορούμε να πούμε ότι από τον Απρίλιο θα έχουμε μία σταδιακή άρση, μόνιμη πλέον, πολλών περιοριστικών μέτρων που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της οικονομίας και συγκεκριμένων κλάδων. Θεωρούμε ότι τον Μάρτιο, κάποια στιγμή, πρέπει να λειτουργήσει το λιανεμπόριο και θα λειτουργήσει και τον Απρίλιο, υπό καλές καιρικές συνθήκες μπορεί να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους και η εστίαση».

Ο ίδιος επέμεινε ότι δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. «Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα, έναν χρόνο τώρα, μέσα στη διαχείριση αυτού του μεγάλου πανδημικού φαινομένου έχει καταφέρει να βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ σε απώλειες ζωών, που ήταν και ο πρωταρχικός στόχος, να σώσουμε όσο περισσότερες ζωές μπορούμε».

Ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε ακόμη ότι συνεχώς βλέπουμε πως βρισκόμαστε πολύ χαμηλά σε αριθμό κρουσμάτων και έχουμε καταφέρει να στηρίξουμε οικονομικά επιχειρήσεις και εργαζομένους χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας.

Σε ερώτηση αναφορικά με το γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα και τι κάνουμε λάθος, απάντησε: «Τα μέτρα αποδίδουν στον βαθμό που μπορούν να αποδώσουν. Δηλαδή, έχουμε καταφέρει να γλιτώσουμε δύο από τα τρία κύματα που έχουν σαρώσει ήδη τον υπόλοιπο κόσμο, χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ, την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα ουσιαστικά έχει αντιμετωπίσει ένα βαρύ κύμα, αυτό του φθινοπώρου-χειμώνα και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να διαχειριστούμε το επόμενο».

Πρόσθεσε ότι έχουμε τα νέα στελέχη του ιού που ενισχύουν τη μεταδοτικότητά του και ουσιαστικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου, που είναι πιο αυστηρά, έχουν καταφέρει να ανακόψουν αυτή την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Τόνισε ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα, θα είχαμε πολύ περισσότερα κρούσματα και πολύ μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας. «Αυτό το οποίο ζητάμε τώρα είναι να δοκιμάσουμε και μια σειρά νέων παραμετροποιήσεων που πρέπει να γίνουν στο σύστημα των μετακινήσεων, να περιορίσουμε την κινητικότητά μας, να κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια για να περάσουμε και τον μήνα Μάρτιο». Οπως είπε, είχε τονιστεί από την αρχή ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι οι πιο δύσκολοι μήνες λόγω έξαρσης των ιώσεων.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η οικονομία δεν έχει μεγάλες αντοχές, συνεπώς πρέπει να κάνουμε όλοι το καλύτερο που μπορούμε για να εφαρμόσουμε το lockdown, όπως το εφαρμόσαμε και τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Είναι στο χέρι μας, βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος αυτής της δύσκολης διαδρομής».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από την αντιπολίτευση, επεσήμανε επιδεικνύοντας τον πίνακα που μας κατατάσσει στην 23η θέση όσον αφορά τις απώλειες ζωών στην Ευρώπη των 27, πως αυτός είναι ο πιο κρίσιμος δείκτης. «Από αυτόν θα κριθούμε και από την επίδοσή μας στην οικονομία, όπου κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», τόνισε.

Είπε επίσης πως βλέπουμε ότι όλη η υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, είναι στο βαθύ κόκκινο, ενώ η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση, άρα «κάτι κάνουμε καλύτερα από τους υπόλοιπους».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να δυσφημούμε την προσπάθεια που κάνουμε, αλλά να τιμήσουμε την προσπάθεια που κάνει ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ο καθένας στο μέτρο που μπορεί, αλλά όλοι μαζί έχουμε συμβάλει για να έχουμε μια διαχείριση που μας έχει ξεχωρίσει στην πορεία αυτής της πανδημίας.

Είπε ότι η αντιπολίτευση ασκεί μία πολύ άδικη κριτική, που ουσιαστικά θίγει την προσπάθεια που κάνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Και επίσης, ότι η αντιπολίτευση καλά θα κάνει να μη δίνει πολιτική στήριξη σε γεγονότα που λειτουργούν σαν υπερμεταδότες του ιού.

«Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του»

Σε ερώτηση αν θα μείνουν μόνο στις συστάσεις ή θα προχωρήσουν σε αποτροπή συγκεντρώσεων ή άλλων τέτοιων πρωτοβουλιών, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι με την αποτροπή θα δημιουργείτο ένα τρομερά διχαστικό κλίμα στην κοινωνία.

«Αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε, γιατί εμείς ως κυβέρνηση δεν διχάζουμε την κοινωνία», είπε και τόνισε ότι «σε αυτή τη φάση ειδικά που απαιτεί ενότητα, απαιτεί σύμπνοια, απαιτεί ατομική και συλλογική ευθύνη απ’ όλους μας δεν είναι κάτι τέτοιο στη δική μας στρατηγική. Πρέπει ο καθένας να καταλάβει ότι αυτού του τύπου οι διαδηλώσεις σε αυτή τη φάση κάνουν πάρα πολύ κακό, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων και δυστυχώς επιβαρύνουν πάρα πολύ το Σύστημα Υγείας», είπε, χωρίς να εξηγήσει πώς δεν δημιουργείται διχαστικό κλίμα στην κοινωνία όταν κάποιοι εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα, αλλά άλλοι δεν τα εφαρμόζουν και η κυβέρνηση επιλέγει να τους αφήνει να το κάνει.

Υπογράμμισε, πάντως, ο υφυπουργός ότι «πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του»…

Για τον εμβολιασμό, ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως με βάση το χρονοδιάγραμμα και την εξέλιξη που έχουμε για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca και για τους άνω των 65, επιταχύνεται η διαδικασία εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60. Ετσι, το τείχος ανοσίας που χτίζεται σε μια πρώτη φάση και θα περιλαμβάνει ανθρώπους άνω των 60 και ευπαθείς ομάδες, με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, θα έχει ολοκληρωθεί αρχές Μαΐου. Από εκεί και πέρα, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 αναμένουμε κάποια εκατομμύρια δόσεις και προβλέπουμε ότι 5 με 5,5 εκατ. Ελληνες και Ελληνίδες, δηλαδή ποσοστό 55% με 60% του πληθυσμού, θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι θεωρήθηκε πρώιμο όταν το πρωτοανέφερε ο Πρωθυπουργός, αλλά στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα και πρέπει να δούμε στην πράξη πώς μπορεί να λειτουργήσει. Στις 17 Μαρτίου υπάρχει μια συνεδρίαση όπου θα εξεταστούν αναλυτικά οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει και, όπως είπε, πρόκειται για κάτι που θα βοηθήσει, ειδικά τη δική μας οικονομία, που είναι τουριστική, να ανοίξει ταχύτερα, να υποδεχθεί περισσότερους τουρίστες και να ανακτήσουμε ένα μέρος των ζημιών που υποστήκαμε την περσινή χρονιά. Αρα, το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία νίκη δική μας, κατ’ αρχάς προς τους έλληνες πολίτες, αλλά κι ένα διαβατήριο για εύκολα ταξίδια από και προς την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News