462
Μεγάλες ουρές για την πρόωρη ψηφοφορία στο Ντέραμ της Βόρειας Καρολίνας, στις 15 Οκτωβρίου | REUTERS/Jonathan Drake/File Photo

Μήνυμα στον Τραμπ η προσέλευση-ρεκόρ στην πρόωρη ψηφοφορία

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2020, 13:06
Μεγάλες ουρές για την πρόωρη ψηφοφορία στο Ντέραμ της Βόρειας Καρολίνας, στις 15 Οκτωβρίου
|REUTERS/Jonathan Drake/File Photo

Μήνυμα στον Τραμπ η προσέλευση-ρεκόρ στην πρόωρη ψηφοφορία

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2020, 13:06

Είναι μια από τις πιο ισχυρές ενδείξεις ότι αυτή η αναμέτρηση στις ΗΠΑ θα είναι διαφορετική από κάθε άλλη προεδρική εκλογή εδώ και πολλές δεκαετίες.

Απέχουμε 10 ημέρες από τις εκλογές, αλλά ήδη έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 53 εκατομμύρια Αμερικανοί, αριθμός-ρεκόρ σύμφωνα με το Elections Project του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται πρωτοφανής συμμετοχή για τη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το 60% των τελευταίων προεδρικών εκλογών.

Ο επικεφαλής του Elections Project, Μάικλ ΜακΝτόναλντ, προέβλεψε μάλιστα ότι δεν αποκλείεται ο τελικός αριθμός των ψηφοφόρων να φτάσει τα 150 εκατ., ή περί το 65% όσων έχουν εκλογικό δικαίωμα. Θα είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1908.

Εντυπωσιακοί είναι οι αριθμοί στο Τέξας όπου η συμμετοχή ξεπέρασε το 70%, ποσοστό μεγαλύτερο και από το 2016. Στη Τζόρτζια, τη Βιρτζίνια και το Οχάιο οι ουρές στα εκλογικά κέντρα ήταν μεγάλες – σε κάποιες περιπτώσεις η αναμονή έφτασε και τις 10 ώρες!

Η αύξηση της πρόωρης ψηφοφορίας οφείλεται τόσο στο έντονο ενδιαφέρον για τις εκλογές, αλλά και στην επιθυμία πολλών Αμερικανών να αποφύγουν την ημέρα των εκλογών τον συνωστισμό (όπως λίγο ως πολύ συμβαίνει σε κάθε αναμέτρηση) που ευνοεί τον κορονοϊό. Με πάνω από 223.000 θύματα, τα περισσότερα στον κόσμο, η κοσμοσυρροή στις 3 Νοεμβρίου θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποβεί μοιραία για την εξάπλωση της νόσου.

Υπάρχει ωστόσο και έντονο πολιτικό μήνυμα που περνά από την επιλογή για επιστολική και πρόωρη ψήφο.

Η μαζική συμμετοχή δίνει στον Τραμπ μικρότερο περιθώριο να αλλάξει τις απόψεις κάποιων ψηφοφόρων προτού ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία. Εδώ εδράζονται οι επιθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ κατά της επιστολικής διαδικασίας, για την οποία έλεγε ότι νοθεύει το αποτέλεσμα. Είναι όμως ειρωνικό ότι και ο ίδιος θα ασκήσει το δικαίωμά του πρόωρα, αυτό το Σαββατοκύριακο στη Φλόριντα.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Τραμπ πίσω από τον Μπάιντεν σε εθνικό επίπεδο, όμως στις κρίσιμες πολιτείες –που ενδέχεται να καθορίσουν ποιος θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2021- η διαφορά τους είναι μικρότερη. Μία από αυτές είναι η Φλόριντα, στην οποία βρέθηκε την Παρασκευή ο Τραμπ. Ο Μπάιντεν έχει δημοσκοπικό προβάδισμα στην Ηλιόλουστη Πολιτεία, αλλά χωρίς ασφαλή διαφορά υπέρ του.

Πέρα από την άμετρη και μάλλον αβάσιμη αισιοδοξία του για την πορεία της πανδημίας, ο Τραμπ αισιοδοξεί και για την εκλογική του παρουσία.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους σχολίασε ότι οι δημοσκοπήσεις υποτιμούν τη στήριξη που έχει. «Πιστεύω ότι είμαστε μπροστά σε πολλές πολιτείες για τις οποίες δεν γνωρίζετε», είπε σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η αυξημένη προσέλευση των ψηφοφόρων δείχνει ότι γενικά το σύνθημα «Vote!» των Δημοκρατικών, που καλούν τους εκλογείς να ασκήσουν το δικαίωμά τους, έχει βρει ιδιαίτερη απήχηση. Αρα η ρητορική τους έχει φτάσει στα σπίτια περισσότερων ψηφοφόρων, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον Τραμπ που το 2016 είχε ωφεληθεί από την αποχή μιας κρίσιμης μάζας υποστηρικτών των Δημοκρατικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...