859
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα | ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ IntimeSports

Μια υπογραφή 244 εκατ. δολαρίων – Θα τη βάλει ο Γιάννης;

Sportscaster Sportscaster 10 Νοεμβρίου 2020, 15:27
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα
|ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ IntimeSports

Μια υπογραφή 244 εκατ. δολαρίων – Θα τη βάλει ο Γιάννης;

Sportscaster Sportscaster 10 Νοεμβρίου 2020, 15:27

Είναι οριστικό: η νέα σεζόν (2020-2021) στο ΝΒΑ θα αρχίσει στις 22 Δεκεμβρίου. Οπως ανακοινώθηκε πριν από μερικές ώρες, η λίγκα και η Ενωση Παικτών ήρθαν σε συμφωνία για το καλεντάρι, αλλά και για τη συλλογική σύμβαση των ομάδων με τους αθλητές.

Η regular season θα περιλαμβάνει 72 αγώνες, αντί για 82, προκειμένου το αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ να έχει ολοκληρωθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (23 Ιουλίου – 8 Αυγούστου). Η προετοιμασία των ομάδων θα αρχίσει την 1η Δεκεμβρίου.

Οι παίκτες συναίνεσαν στην παρακράτηση του 10% των αποδοχών τους, που μπορεί να φτάσει το 20% αν χρειαστεί, λόγω της μείωσης των εσόδων του ΝΒΑ από την πανδημία.

Η free agency -η περίοδος των μεταγραφών- θα ανοίξει στις 20 Νοεμβρίου, δύο μέρες μετά το «ντραφτ», ενώ το salary cap θα παραμείνει στα 109,1 εκατ. δολάρια, όπως πέρυσι, και ο φόρος πολυτελείας στα 132,6 εκατ. δολάρια.

Η οριστικοποίηση του salary cap αφορά ιδιαιτέρως τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Σημαίνει, πρακτικά, ότι το νέο του συμβόλαιο (2021-2026) μπορεί να του εξασφαλίσει αποδοχές 244 εκατομμυρίων δολαρίων – τις μεγαλύτερες που προσφέρθηκαν, ποτέ, σε παίκτη του ΝΒΑ: 42 εκατ. για την πρώτη χρονιά, 45 για τη δεύτερη, 49 για την τρίτη, 52 για την τέταρτη και 56 για την πέμπτη. Με τα 228 εκατ. δολάρια να είναι το κατώτατο όριο για το supermax συμβόλαιό του.

Τις επόμενες μέρες, και μέχρι να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στο Μιλγουόκι ή θα κινήσει για άλλες πολιτείες, ο «Greek Freak» θα είναι το κεντρικό πρόσωπο στον κόσμο του ΝΒΑ. Οχι πως δεν ήταν τις προηγούμενες μέρες. Τα αμερικανικά media δημοσιεύουν, συνεχώς, πληροφορίες, σενάρια και απόψεις, επιχειρώντας να μαντέψουν τις σκέψεις του MVP της κορυφαίας μπασκετικής λίγκας.

Ουόριορς, Χιτ, Μάβερικς, Ράπτορς, Λέικερς, ενδεχομένως και άλλες ομάδες, θα προσπαθήσουν να τον αποκτήσουν – κι αυτό δεν είναι εικασία. Κάνουν τους λογαριασμούς τους και προετοιμάζονται να του παρουσιάσουν ελκυστικά project, που θα ικανοποιούν τις φιλοδοξίες του. Γράφτηκε μέχρι πως οι Λέικερς διάλεξαν τον Κώστα Αντετοκούνμπο με πονηρό σκοπό: για να κερδίσουν την προτίμηση του διάσημου αδελφού του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν οτι ο Γιάννης θα ενδώσει στον πειρασμό να παίξει σε μια super team, που θα τον βοηθήσει να φορέσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Οπως έκαναν στο παρελθόν, ο Κέβιν Ντουράντ, ο Πολ Τζορτζ, ο Καουάι Λέοναρντ, ο Αντονι Ντέιβις, ο Ράσελ Ουέστμπρουκ και, φυσικά, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Οι περισσότεροι, όμως, ποντάρουν στον (σπάνιο για επαγγελματία αθλητή) συναισθηματισμό του έλληνα σούπερ-σταρ. Πριν από μερικές μέρες (30 Οκτωβρίου) συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ. Ο «ρούκι» του 2013 προόδευσε με άλματα που ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν οτι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει, κι έφτασε να γίνει ο MVP του 2019 και του 2020, χάρη -κυρίως- στο ταλέντο και την εργατικότητά του. Αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει ότι οι Μπακς «πίστεψαν» σε εκείνο το νεαρό αγόρι με το κενό βιογραφικό, τον επέλεξαν στο «ντραφτ», τον εμπιστεύτηκαν πριν, καν, κλείσει τα 19, τον μύησαν στον «μαγικό κόσμο», και τον έκαναν franchise player, χτίζοντας την ομάδα τους γύρω τους.

Ο Γιάννης τους τα ανταπέδωσε όλα αυτά με το παραπάνω, οδηγώντας τα «Ελάφια» σε θριάμβους που δεν είχαν ζήσει επί δεκαετίες, όμως πιστεύει ότι τους χρωστάει ακόμη. Νιώθει καλά στην ομάδα, αλλά και στην πόλη. Πριν από λίγες μέρες ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ζήτησε από τους διαδικτυακούς του φίλους να του πουν ποιο είναι το καλύτερος μέρος που έχουν δει. «Το Μιλγουόκι», του απάντησε ο Γιάννης (και οι Μπακς του αφιέρωσαν μερικές καρδούλες). Αλλωστε, δεν το έχει κρύψει ότι θα δυσκολευόταν να ζήσει σε κάποια αμερικανική μεγαλούπολη.

Η καρδιά του ανήκει στη μόνη επαγγελματική ομάδα που έχει γνωρίσει – και τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Οταν, μετά την αποτυχία των Μπακς στα πρόσφατα πλέι-οφ, ο Αντετοκούνμπο δήλωσε ξεκάθαρα οτι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Ουϊσκόνσιν, τα «Ελάφια» έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως δεν πρόκειται να τον παραχωρήσουν σε άλλη ομάδα, αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο ρίσκο: να τον χάσουν, του χρόνου, χωρίς αντάλλαγμα. Θα ήταν ένα βαρύ πλήγμα, στα όρια της καταστροφής.

Βεβαίως, ο Γιάννης έθεσε κι έναν όρο για να παραμείνει: η ομάδα του να είναι ανταγωνιστική. Σε αυτό, ακριβώς, στοχεύουν οι αλλεπάλληλες συσκέψεις των Μπακς τούτη την εποχή. Στην ενίσχυση του ρόστερ με «φαρμακερούς» σουτέρ, και με έναν πλέι-μέικερ υψηλού επιπέδου που θα τον πλαισιώσει. Θέλουν κι εκείνοι να φτάσουν, επιτέλους, στο τέλος της διαδρομής (τελικοί ΝΒΑ) και το ξέρουν καλά ότι οι ευκαιρίες τους θα εξαντληθούν τη μέρα που ο «Greek Freak» θα βγάλει την πράσινη φανέλα.

Ο Γιάννης, που αυτές τις μέρες απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα, έχει τρεις επιλογές. Να δεχθεί από τώρα την πενταετή επέκταση του συμβολαίου του, με τις μυθικές αποδοχές (που μόνον οι Μπακς έχουν δικαίωμα να του προσφέρουν). Να ζητήσει να φύγει. Ή, να παραμείνει μέχρι το καλοκαίρι του 2021, που λήγει το τρέχον συμβόλαιό του, χωρίς να υπογράψει το νέο. Για να διαπιστώσει, μέσα στην επόμενη σεζόν, αν τα «Ελάφια» μπορούν να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες του.

Αυτό -το τελευταίο- πιστεύουν ότι θα κάνει, 18 στους 20 ατζέντηδες του ΝΒΑ, που απάντησαν σε σχετική ερώτηση του Athletic. Και, στο τέλος, θα συμφωνήσει στην επέκταση. «Μιλάμε για το 1/4 ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, πώς να αρνηθείς τέτοιο συμβόλαιο;», τόνισε ένας από αυτούς. Κι ένας άλλος παρατήρησε: «Ακόμη κι αν το μετανιώσει, στο τέλος της πενταετίας θα είναι μόλις 31 ετών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...