700
Εκπονήσαμε ένα ξεκάθαρο, διεξοδικό, οργανωμένο σχέδιο για τον Πολιτισμό, τόνισε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού | Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μενδώνη: Πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης και στρατηγικός πόρος ο Πολιτισμός

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2021, 19:43
Εκπονήσαμε ένα ξεκάθαρο, διεξοδικό, οργανωμένο σχέδιο για τον Πολιτισμό, τόνισε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού
|Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μενδώνη: Πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης και στρατηγικός πόρος ο Πολιτισμός

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2021, 19:43

Ο πολιτισμός αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης, ένας στρατηγικός αναπτυξιακός πόρος, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, την Παρασκευή, για τον Προϋπολογισμό.

Οπως επισήμανε η υπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ο πρώτος Πρωθυπουργός που ενέταξε το υπουργείο Πολιτισμού στον κύκλο των παραγωγικών υπουργείων. Σε όλη την επικράτεια, εκτελούνται μικρότερης ή και μεγαλύτερης κλίμακας έργα, αξιοποιώντας, στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, εθνικούς και ενωσιακούς πόρους, ιδιωτικούς και δημόσιους. Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προσπαθούμε με τις πολιτικές, τις δράσεις και τα έργα μας να συμβάλλουμε ολοένα και περισσότερο στη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Να πετύχουμε τον στόχο της αυτοχρηματοδότησης του Πολιτισμού, που είχαμε εξ αρχής θέσει. Κύριο μέλημα μας είναι να υλοποιούμε δράσεις ρεαλιστικές, αναπτυξιακές, φιλοεπενδυτικές, μεταρρυθμιστικές, ευέλικτες και κοινωνικά δίκαιες».

Η κυρία Μενδώνη επισήμανε ακόμη ότι «από τον Ιούλιο του 2019, εκπονήσαμε ένα ξεκάθαρο, διεξοδικό, οργανωμένο σχέδιο για τον Πολιτισμό. Προτεραιότητά μας –παράλληλα με τη θεραπεία των  σοβαρών προβλημάτων  που μας κληροδότησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- η  ανάπτυξη δημοσίων ρεαλιστικών πολιτικών, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, στην οικονομική ανάπτυξη –τοπική, περιφερειακή και εθνική».

Παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό του ΥΠΠΟΑ για το 2022, η υπουργός σημείωσε τα εξής:

  • Για το 2022, το ΥΠΠΟΑ έχει να διαχειριστεί επιπλέον των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού, που ανέρχονται σε 338.000.000 ευρώ, και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 30.000.000 ευρώ, 50.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» έχουν ενταχθεί καινοτόμα έργα και δράσεις Πολιτισμού στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού, περίπου, 600.000.000: Μεταρρυθμίσεις στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, με σκοπό την ενδυνάμωσή του και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του, την αναβίωση και ανάδειξη των παραδοσιακών τεχνών και της χειροτεχνίας, το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά και μια σειρά έργων πρόληψης και προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, την «πολιτιστική συνταγογράφηση», την ενίσχυση της «ασημένιας οικονομίας» μέσω δράσεων και έργων Πολιτισμού.
  • Το 2022 αναμένεται η βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου εποπτείας του ΥΠΠΟΑ. Για το 2022 ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων προβλέπεται να θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα: Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα έσοδα από τα πωλητήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, τα οποία το 2021 αυξήθηκαν κατά 300% σε σχέση με το 2019, παρόλο 2021 είχαμε μείωση επισκεπτών κατά 60%, από το 2019. Στην ενίσχυση της εμπορικής πολιτικής και στον μετασχηματισμό του ΟΔΑΠ επενδύονται 32.000.000 ευρώ από το RRF.
  • Το 2022 προχωρούν σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μετατροπή των πέντε Μουσείων από υπηρεσιακές μονάδες του Υπουργείου, σε ΝΠΔΔ.
  • Από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020, 196 νέα έργα. Αύξηση 110,1% συγκριτικά με την πενταετία 2015-2019. Οι συνολικές νομικές δεσμεύσεις διπλασιάστηκαν, 104,6% συγκριτικά με την περίοδο 2015-2019, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 180,9% συγκριτικά με την πενταετία 2015-2019.
  • Με περίπου  100.000.000 ευρώ ενισχύθηκαν οι πόροι για τον Πολιτισμό, τους τελευταίους 17 μήνες, με  τις 200 Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης.
  • Αρχαιολογικές εργασίες σε έργα τρίτων φορέων του Δημοσίου εκτελούνται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 60.000.000 ευρώ.
  • Τα έργα αυτεπιστασίας που εκτελεί το ΥΠΠΟΑ την διετία 2020-2021 έχουν δημιουργήσει περίπου 4.000 νέες θέσεις εργασίας.
  • Καθοριστική συμβολή έχει το ΥΠΠΟΑ στην αδειοδότηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και μεγάλων δημοσίων έργων κοινής ωφέλειας, που   παρουσίαζαν τεράστιες καθυστερήσεις. Κορυφαία παραδείγματα το Ελληνικό και το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Το 2023, η Θεσσαλονίκη θα έχει ένα σύγχρονο μητροπολιτικό σιδηρόδρομο και ένα μοναδικό σταθμό- μουσείο.
  • Ενισχύεται η σύνδεση του Πολιτισμού με την οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια, η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, για πλήρη αξιοποίηση της συνεργασίας με τα Κοινωφελή Ιδρύματα και την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη.

Η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε, τέλος, στην υλοποίηση νέων μεγάλων έργων Πολιτισμού, το 2022, με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, όπως η λειτουργία του Ακροπόλ Ακρός, η αποκατάσταση του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι,  η αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με τον διεθνή διαγωνισμό ιδεών να ξεκινά στο αμέσως επόμενο διάστημα, τη  δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά με εξασφαλισμένους για όλα πόρους μέσω του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και ιδιωτικών χορηγιών, καθώς και στην ολοκλήρωση, εντός του 2022, σημαντικών έργων για τις τοπικές κοινωνίες, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, των Αιγών, της Μεσαράς στην Κρήτη, της Σαμοθράκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...