703
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπογραμμίζει πως «στηρίζεται σε μουσικούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, της Επιστήμης και των Τεχνών που τιμά για το ταλέντο και την προσφορά τους, ανεξαρτήτως χώρας προελεύσεως, γλώσσας και θρησκείας» | ΜΜΑ

Μέγαρο Μουσικής: Οι συνθήκες επιβάλλουν τις αλλαγές στο πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 17:25
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπογραμμίζει πως «στηρίζεται σε μουσικούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, της Επιστήμης και των Τεχνών που τιμά για το ταλέντο και την προσφορά τους, ανεξαρτήτως χώρας προελεύσεως, γλώσσας και θρησκείας»
|ΜΜΑ

Μέγαρο Μουσικής: Οι συνθήκες επιβάλλουν τις αλλαγές στο πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 17:25

Για «απρόβλεπτες τροποποιήσεις» οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προέρχονται «από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, αλλά και από τις ίδιες τις συνθήκες που διαμορφώνονται» γίνεται λόγος σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μουσικής, έπειτα από δημοσιεύματα σχετικά με την αναβολή της συναυλίας του βιρτουόζου ρώσου πιανίστα Γκριγκόρι Σοκόλοφ, που είχε προγραμματιστεί για τις 14 Απριλίου.

Οπως ενημερώνει ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής, «η τρέχουσα συγκυρία μπορεί να φέρει σημαντικές προσωπικότητες της Τέχνης που έχουν κληθεί στο Μέγαρο, σε δυσχερή θέση» γι’ αυτό και θεωρείται αναγκαία η αναβολή ορισμένων αρχικά προγραμματισμένων συναυλιών και όχι η ματαίωσή τους. Ειδικά όσον αφορά στην περίπτωση Σοκόλοφ, από το Μέγαρο Μουσικής έγινε γνωστό πως έχει δρομολογηθεί προσπάθεια για την φιλοξενία της συναυλίας τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Μεγάλοι φορείς Πολιτισμού και Τεχνών σε όλον τον κόσμο ακυρώνουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ρώσων καλλιτεχνών ή τη συνεργασία τους με ρωσικούς φορείς, σε μια προσπάθεια, αφ’ ενός να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας της εισβολής στην Ουκρανία και αφ’ ετέρου προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις για τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Μεγάρου Μουσικής αναφέρει:

«Πάγια στάση και πολιτική του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ήταν και παραμένει η προστασία της Τέχνης και του Πολιτισμού, ο σεβασμός των καλλιτεχνών και της προσφοράς τους χωρίς διακρίσεις οιασδήποτε φύσεως. Το Μέγαρο αποτελεί μια όαση πολιτισμού που απευθύνεται με τις δράσεις του σε όλους και στηρίζεται σε μουσικούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, της Επιστήμης και των Τεχνών που τιμά για το ταλέντο και την προσφορά τους, ανεξαρτήτως χώρας προελεύσεως, γλώσσας και θρησκείας.

»Δυστυχώς οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν ανατρέψει τις συνήθεις πρακτικές προγραμματισμού και οδηγούν σε απρόβλεπτες τροποποιήσεις και αναβολές, προερχόμενες σε αρκετές περιπτώσεις από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, αλλά και από τις ίδιες τις συνθήκες που διαμορφώνονται.

»Με απόλυτη προσήλωση στην αποστολή του Μεγάρου, που είναι να υπηρετεί την Τέχνη και τον Πολιτισμό χωρίς διακρίσεις, και με απόλυτη συναίσθηση του ότι η τρέχουσα συγκυρία μπορεί να φέρει σημαντικές προσωπικότητες της Τέχνης που έχουν κληθεί στο Μέγαρο, σε δυσχερή θέση, είτε διότι είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή που εμπλέκεται στις πολεμικές συγκρούσεις, είτε διότι είναι εγκατεστημένοι αλλού αλλά μπορεί να έχουν δεσμούς με πρόσωπα εγκατεστημένα ή πολιτικά εκτεθειμένα στις χώρες των εμπολέμων, ή και να είναι και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες πολιτικά εκτεθειμένοι, αποφάσισε να τροποποιήσει τον προγραμματισμό του και να προχωρήσει στην αναβολή ορισμένων αρχικά προγραμματισμένων συναυλιών. Ηδη προβλέπεται για τη συναυλία Σοκόλοφ, στην οποία δύο δημοσιεύματα αναφέρονται, ο επαναπρογραμματισμός της, και αναμένεται η απάντηση των εκπροσώπων του για νέα συναυλία στις αρχές Νοεμβρίου ή τα μέσα Δεκεμβρίου 2022.

Γκριγκόρι Σοκόλοφ | Facebook

Ο ΟΜΜΑ παρακολουθεί με πολύ μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα, καταδικάζει την προσφυγή στη βία και στον πόλεμο και εύχεται να επιστρέψουμε το ταχύτερο στις συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού που θεωρούσαμε μέχρι τώρα αυτονόητες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

 

Στο ζήτημα παρενέβη και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τη διακοπή της συνεργασία με ρωσικούς κρατικούς φορείς.

«Η οδηγία του ΥΠΠΟΑ εντάσσεται στα πλαίσια της παγκόσμιας αντίδρασης για μη συνεργασία με ρωσικούς κρατικούς φορείς ή φορείς που χρηματοδοτούνται, είτε στηρίζουν είτε στηρίζονται από το ρωσικό κράτος», τόνισε η κυρία Μενδώνη, κατά την απάντησή της στην ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου.

Η υπουργός Πολιτισμού κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για μικροκομματικές σκοπιμότητες και διαστρέβλωση των γεγονότων. «Κάνετε λόγο για ακύρωση. Αλλο η αναστολή, άλλο η ακύρωση. Αναφέρετε ότι το “υπουργείο ακύρωσε παραστάσεις Ρώσων δημιουργών, όπως η μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών της Λίμνης των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι”. Η ανακοίνωση αναφέρεται σε πολιτιστικούς οργανισμούς και όχι σε Ρώσους δημιουργούς. Ο Τσαϊκόφσκι, αν δεν κάνω λάθος, δεν είναι ρωσικός κρατικός οργανισμός.

» Σκοπίμως λοιπόν αποσιωπάτε, για να εξυπηρετήσετε μικροκομματικές σκοπιμότητες, ότι η παράσταση της Λίμνης των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι επρόκειτο να μεταδοθεί στο Μέγαρο, την Κυριακή 6 Μαρτίου, σε απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow. Επιπλέον αποκρύβετε ότι η εταιρεία Pathe Live, o παγκόσμιος δηλαδή διανομέας των Bolshoi Ballet Live ανέβαλε, η ίδια, την μετάδοση της παράστασης.

» Είμαι βέβαιη ότι αντιλαμβάνεστε απολύτως την διαφορά του δημιουργού, του ρώσου δημιουργού, του ρώσου καλλιτέχνη, από τον ρωσικό πολιτιστικό κρατικό οργανισμό. Ομως οι εμμονές σας δεν σας επιτρέπουν να το ομολογήσετε και σας οδηγούν σε μία παρερμηνεία και σε μία διαστρέβλωση των δεδομένων», είπε η υπουργός Πολιτισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...