306
Από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον αμερικανό πρεσβευτή τη Δευτέρα 14/2 | Τwitter/@NikosDendias

Με Δένδια ξανά ο Πάιατ: «Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της δεν αμφισβητείται»

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2022, 16:14
Από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον αμερικανό πρεσβευτή τη Δευτέρα 14/2
|Τwitter/@NikosDendias

Με Δένδια ξανά ο Πάιατ: «Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της δεν αμφισβητείται»

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2022, 16:14

Νέα συνάντηση με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων προκλητικών δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων (για το καθεστώς των νησιών κ.ά.) καθώς και οι εξελίξεις στο Ουκρανικό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα «απάντησε» εκ νέου στις τελευταίες αυθάδεις αναφορές κορυφαίων αξιωματούχων του καθεστώτος Ερντογάν (όπως του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου) για το καθεστώς των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

«Υπογραμμίσαμε τη δέσμευσή μας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και «καθώς συζητήσαμε τους κοινούς μας στόχους για περιφερειακή σταθερότητα, επιβεβαίωσα αυτό που έχει ξεκαθαρίσει η Ουάσιγκτον: η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της δεν αμφισβητείται», τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη τοποθέτηση από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκαλώντας την έντονη ενόχληση της Αγκυρας. Το ίδιο ενοχλημένοι έδειξαν οι Τούρκοι για την πρόσφατη περιοδεία του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά σε μονάδες και φυλάκια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μίλησε για «προκοβατόρικες επισκέψεις στο Αιγαίο από τον έλληνα υφυπουργό Άμυνας».

Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι «η στρατιωτική δραστηριότητα σε νησιά τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων. Η Τουρκία διά της διπλωματικής οδού απαντά σε αυτήν την παράνομη, προβοκατόρικη και προκλητική στάση των Ελλήνων».

«Η περιοδεία σε 3-5 νησιά με ελικόπτερο ούτε ωφελεί τον ελληνικό λαό ούτε αποτελεί παράδειγμα πολιτικής ή στρατιωτικής ευφυΐας. Με την εχθρική στάση που επιδεικνύει, η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με απογοητευτικά αποτελέσματα, όπως και στο παρελθόν», ήταν η απειλή που εκτοξεύτηκε από τις ίδιες πηγές, που δυσκολεύονται να χωνέψουν το αυτονόητο –και αναφαίρετο– δικαίωμα του υφυπουργού Αμυνας, και κάθε έλληνα αξιωματούχου, να επισκέπτεται ελληνικό έδαφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...