610
Ενας από τους τραυματίες της επίθεσης απομακρύνεται από το σημείο | REUTERS/SNPA/Martin Hunter

Μακελειό σε τεμένη στη Νέα Ζηλανδία – Τουλάχιστον 49 οι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 07:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/03/2019, 11:010
Ενας από τους τραυματίες της επίθεσης απομακρύνεται από το σημείο
|REUTERS/SNPA/Martin Hunter

Μακελειό σε τεμένη στη Νέα Ζηλανδία – Τουλάχιστον 49 οι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 07:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/03/2019, 11:010

Σοκαρισμένη από το αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα η Νέα Ζηλανδία μετά την επίθεση νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς.

Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 49 και τουλάχιστον 20 είναι οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση. «Μόνο ως τρομοκρατική μπορούμε να περιγράψουμε την επίθεση», τόνισε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν.

Επτά από τους νεκρούς βρέθηκαν στο τέμενος του Λίνγουντ, εκ των οποίων τρεις έξω από το κτίριο. Στο τέμενος Αλ Νουρ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών από το κέντρο της πόλης, τα θύματα είναι 41. Ενα άτομο πέθανε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε βαρύτατα τραυματισμένο.

Οι επιθέσεις συνέβησαν λίγο μετά τη μία και μισή το μεσημέρι (τοπική ώρα, ξημερώματα Παρασκευής στην Ελλάδα) και κράτησαν περίπου 30 λεπτά.

Ενας άνδρας κοντά στα 30 θα παρουσιαστεί αύριο Σάββατο στο δικαστήριο με την κατηγορία διάπραξης φόνου.

Εχουν συλληφθεί άλλα τρία άτομα, χωρίς ακόμη να είναι σαφές ποια είναι η σχέση τους με την τρομοκρατική επίθεση. Ενας ήταν ένοπλος αλλά μάλλον δεν σχετίζεται, είπε ο αστυνομικός διευθυντής κατά την ενημέρωση των συντακτών, ενώ για τα άλλα δύο η σχέση τους ακόμη διερευνάται. Αυτοί οι τελευταίοι κρατούνται για την κατοχή όπλων.

Μέσα στην ημέρα η αστυνομία προχώρησε σε ελεγχόμενη εξουδετέρωση ύποπτου πακέτου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Οκλαντ, αν και για την ώρα δεν είναι σαφές περί τίνος πρόκειται.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι Αυστραλός που ζούσε στη Νέα Ζηλανδία.

«Σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση και ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη», πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός Αρντερν είχε επισημάνει νωρίτερα ότι οι συλληφθέντες έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Πάνοπλοι αστυνομικοί απομακρύνουν πολίτες από το σημείο των επιθέσεων (REUTERS/SNPA/Martin Hunter )

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο δράστης των επιθέσεων φορούσε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι, η κατοχή του οποίου δεν είναι καθόλου συνηθισμένη στη χώρα.

Αυτόπτες μάρτυρες στο τέμενος Αλ Νουρ ανέφεραν ότι ο δράστης μπήκε πρώτα στο δωμάτιο προσευχής των ανδρών και έπειτα σε αυτό των γυναικών. Ακουσαν πυροβολισμούς τον ένα μετά τον άλλο και ανθρώπους να ουρλιάζουν έντρομοι όσο και αβοήθητοι. Στο τέμενος προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

Την ώρα της επίθεσης έφθαναν με λεωφορείο σε ένα από τα τεμένη τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς ενώ ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Ο δράστης σε εικόνα από το βίντεο τη στιγμή των επιθέσεων (Social Media Website/Handout via REUTERS)
Εικόνα από την επίθεση με την κάμερα που είχε πάνω του ο δράστης (Social Media Website/Handout via REUTERS TV )
Το τέμενος Αλ Νουρ, ένα από τα δύο που έβαλαν στο στόχαστρο οι δράστες (REUTERS/SNPA/Martin Hunter)

Ακόμη περισσότερο, ο δράστης είχε πάνω του κάμερα με την οποία κατέγραψε και μετέδωσε ζωντανά στο Διαδίκτυο όλη την αποτρόπαια πράξη του, από την άφιξη στο χώρο, την είσοδο και τους πυροβολισμούς, ακόμη και τη χαριστική βολή που έδωσε στα θύματα.

Οπως αναφέρει το BBC, είχε γράψει ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό μανιφέστο στο οποίο εξέθετε τις προθέσεις του.

Αργότερα το Facebook ανακοίνωσε ότι απέσυρε το βίντεο και διέγραψε τα σχόλια υπέρ του δράστη.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...