862
|

«Μαγικά» (χωρίς μπάλα) στο ελληνικό μπάσκετ

Sportscaster Sportscaster 22 Μαΐου 2020, 13:54

«Μαγικά» (χωρίς μπάλα) στο ελληνικό μπάσκετ

Sportscaster Sportscaster 22 Μαΐου 2020, 13:54

Basket League, τέλος. Η οριστική διακοπή του εφετινού πρωταθλήματος ήταν βέβαιη, όσο και η ανατολή του ηλίου. Η ΕΡΤ, που κατέβαλε μια δόση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα τον Φεβρουάριο, δεν προτίθεται να δώσει άλλα χρήματα. Η ΕΚΟ, που είναι ο κεντρικός χορηγός της Α1, σταμάτησε -κι αυτή- να πληρώνει. Εισιτήρια δεν θα «κόβουν» οι ομάδες για πολύ καιρό ακόμη. Ετσι, η επανεκκίνηση δεν θα είχε κανένα οικονομικό όφελος για τις ΚΑΕ. Κατέβασαν ρολά χωρίς δεύτερη σκέψη για να μειώσουν, τουλάχιστον, τα έξοδά τους. Η ίδια η Λίγκα (ΕΣΑΚΕ) ανέστειλε τη λειτουργία της, στέλνοντας τους υπαλλήλους της στην «ουρά» για το επίδομα των 800 ευρώ που έδωσε η Κυβέρνηση.

Πολλοί από τους ξένους παίκτες της Basket League έχουν επιστρέψει στις χώρες τους. Με την Ελλάδα θα ασχοληθούν ξανά μόνο μέσω των δικηγόρων τους, που ετοιμάζουν προσφυγές και αγωγές για ανεξόφλητα δεδουλευμένα και ό,τι άλλο θεωρούν πως τους οφείλεται. Το «λουκέτο» ήταν, εν πολλοίς, αναπόφευκτο. Οχι, όμως, και η χθεσινή (Πέμπτη) παρωδία.

Η απόφαση του ΕΣΑΚΕ να ανακηρύξει πρωταθλητή (τον Παναθηναϊκό) και, ταυτοχρόνως, να διατηρήσει τους δύο ουραγούς (Αρη και ΠΑΟΚ) στην Α1 είναι… νομικό ανέκδοτο. Οι λογικές επιλογές ήταν δύο: είτε να δεχτεί τη βαθμολογία που «πάγωσε», όταν η πανδημία διέκοψε το πρωτάθλημα, ως τελική, είτε να ματαιώσει τη σεζόν, σαν να μην υπήρξε ποτέ. Η επικύρωση της μισής κατάταξης με παράλληλη ακύρωση της άλλης μισής, είναι παραλογισμός.

Η παύλα δίπλα στην αγωνιστική περίοδο 2019-2020 θα ήταν ό,τι πιο δίκαιο. Με έξι αγωνιστικές να απομένουν έως το τέλος της regular season, συν τα πλέι-οφ, κανείς δεν είχε το δικαίωμα να μηδενίσει τις πιθανότητες της ΑΕΚ (που μέχρι τη διακοπή βρισκόταν μόλις δύο νίκες πίσω) να στεφθεί πρωταθλήτρια. Ο ΕΣΑΚΕ έκρινε πως οι πιθανότητες να χάσει τον τίτλο ο «Εξάστερος» ήταν αμελητέες. Ας συμφωνήσουμε. Αλλά, εξίσου απίθανο ήταν και το να αποφύγουν οι δύο σύλλογοι της Θεσσαλονίκης τον υποβιβασμό. Γιατί δεν ίσχυσε η ίδια (αυθαίρετη) πρόγνωση και στις δύο περιπτώσεις;

Ο λόγος είναι προφανής. Αρης και ΠΑΟΚ είναι δύο από τα πιο ισχυρά brandnames του ελληνικού μπάσκετ. Ιδίως οι «κίτρινοι», που ακόμη και στις χειρότερες μέρες τους συγκεντρώνουν πολύ κόσμο στους αγώνες τους. Αύριο – μεθαύριο, που ο ΕΣΑΚΕ θα αναζητήσει νέο χορηγό, και οι σύλλογοι της Α1 θα διαπραγματευθούν τα επόμενα τηλεοπτικά τους συμβόλαια, το πρωτάθλημα δεν θα έχει την ίδια εμπορική αξία χωρίς τις δύο ιστορικές ομάδες της Θεσσαλονίκης. Από την απουσία τους, θα έχαναν όλοι. Γι’ αυτό και η μεθόδευση της παραμονής τους στην Basket League δεν ξεσήκωσε αντιδράσεις.

Επειτα από αυτήν την εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με πόσες ομάδες θα αρχίσει το επόμενο πρωτάθλημα της Α1. Η απάντηση θα ήταν «με 16», εάν και οι δύο σύλλογοι που εξασφάλισαν την προαγωγή τους από την Α2 ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες, αυξημένες απαιτήσεις. Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο, δεν είναι. Θα προβιβαστεί κάποιος άλλος στη θέση του – και με ποιο κριτήριο; Αυτά θα τα αποφασίσει η ΕΟΚ, όχι ο ΕΣΑΚΕ. Υπάρχει, όμως, κι ένας πολύ πιο σοβαρός λόγος αβεβαιότητας; η απόφαση της διοργανώτριας Αρχής να θέσει -για πρώτη φορά- αυστηρές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ομάδων στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν.

Ποιες θα είναι αυτές; Εγγυητική επιστολή (200.000 ευρώ), μίνιμουμ ετήσιος προϋπολογισμός (800.000 ευρώ), ελάχιστη χωρητικότητα των γηπέδων (1.200 θέσεις), και άλλες, που θα οριστικοποιηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ. Θα είναι… θαύμα, εάν στα νέα δεδομένα καταφέρουν να ανταποκριθούν περισσότερες από 10-12 ομάδες. Αρκετές είχαν πρόβλημα και στο παρελθόν, με κριτήρια πολύ πιο χαλαρά. Ο ΚΑΟΔ, ο Χολαργός και η Κύμη, εξαφανίστηκαν από τον μπασκετικό χάρτη. Αλλες, φυτοζωούν. Το… ωραίο είναι, ότι στις ΚΑΕ υψηλού κινδύνου (για «κανόνι») περιλαμβάνονται και ο Αρης με τον ΠΑΟΚ, που όλοι συμφώνησαν να διασώσουν.

Στη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ, που κράτησε περίπου τέσσερις ώρες, έγιναν διάφορες «ομορφιές». Σύμφωνα με όσα κυκλοφόρησαν, ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής… με το ζόρι. Ο εκπρόσωπός του, Μάνος Παπαδόπουλος, δεν υπερψήφισε την πρόταση. Εριξε λευκό. Βεβαίως, ο σύλλογος θα συμπεριλάβει αυτό το Πρωτάθλημα, το 39ο της ιστορίας του, στο παλμαρέ του, και θα κρεμάσει το σχετικό λάβαρο στην οροφή του ΟΑΚΑ. Παραλλήλως, όμως, δεν θα χάσει το δικαίωμα να περηφανεύεται ότι αρνείται να κατακτήσει έναν τίτλο «στα χαρτιά». Εκείνος δεν τον ήθελε – όλοι οι άλλοι επέμεναν να του τον δώσουν!

Υπάρχουν κι άλλα μυστήρια. Πρώτον, ο εκπρόσωπος του Ιωνικού Νικαίας, Βαγγέλης Τσάπας, «ορκιζόταν» το πρωί (στον Sport FM) ότι «δεν έγινε ψηφοφορία για τον πρωταθλητή, απλώς αναφέρθηκε πως θα είναι ο ΠΑΟ». Είπε, επίσης, ότι η απόφαση να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα είχε ληφθεί από καιρό. Δεύτερον, η αντίρρηση της ΑΕΚ, της μόνης ομάδας που επέμενε να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, δεν καταγράφεται πουθενά. Ο Σταύρος Δουβής, ο παλιός διαιτητής, που την εκπροσώπησε, δεν διέψευσε τον ΕΣΑΚΕ, που στις «διαρροές» του κάνει λόγο για ομόφωνη απόφαση. Αρα, τι από τα δύο συνέβη; Ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ δεν ακολούθησε τη γραμμή του προέδρου, ή ο Μάκης Αγγελόπουλος πήγε πάσο για να μην κακοκαρδίσει την πλειοψηφία;

Ο,τι και να κάνουν οι «ταχυδακτυλουργοί» του μπάσκετ, την ΕΣΠΕΔΕ (διοργανώνει το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής Γυναικών στο βόλεϊ) δεν τη φτάνουν. Οι «Θεοί» παράγοντές της, ούτε τον πρωτοπόρο (τη στιγμή της διακοπής), ΠΑΣ Γιάννινα, ανακήρυξαν πρωταθλητή, ούτε παύλα έβαλαν. Εκαναν κλήρωση, και προβίβασαν στην Α2 τη δεύτερη ομάδα της βαθμολογίας: τον Φιλαθλητικό Πρέβεζας. Γειά σου Ελλάδα, με τις πατέντες σου!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...