340
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Μα θα δώσουμε τους S-300 στην Ουκρανία; Η κυβέρνηση απαντά

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 14:53
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Μα θα δώσουμε τους S-300 στην Ουκρανία; Η κυβέρνηση απαντά

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 14:53

Σε νέα κατηγορηματική διάψευση των περί αποστολής των  S-300 που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Ελλάδα, στο απεγνωσμένο πια  για αντιαεροπορικά όπλα και οπλικά συστήματα, Κίεβο,  προέβη το μεσημέρι της Δευτέρας  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Στις πληροφορίες που θέλουν την Αθήνα να δέχεται ολοένα και εντονότερες πιέσεις ώστε να δώσει στoν πρόεδρο Ζελένσκι τους ρωσικούς S-300, και από την Κρήτη, να βρεθούν στην Ουκρανία,  επανήλθαν με δημοσίευμά τους οι έγκριτοι Financial Times. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ωστόσο, εμφανίστηκε και πάλι κατηγορηματικός:

«Δεν πρόκεται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει έστω και κατ’ ελάχιστο την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας. Έχουμε πολλές φορές προβεί σε πολλές διαψεύσεις, σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά», τόνισε στην απάντησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Μαρινάκης.

Υπενθυμίζεται ότι τους ρωσικούς S-300 τους «κληρονόμησε» η Ελλάδα μετά τη σφοδρή αντίδραση -με τις γνωστές απειλές πολέμου- των Τούρκων απέναντι στη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με τη Ρωσία  για την αγορά του εν λόγω αντιαεροπορικού συστήματος -στην πρώτη σοβαρή προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα αεράμυνας μετά από πολλά χρόνια τουρκικής υπεροχής στον εναέριο χώρο της Κύπρου.

Η λεγόμενη «κυπριακή κρίση των S-300» έληξε τον Δεκέμβριο του 1998 με την απόφαση της Λευκωσίας να μεταβιβάσει τους S-300 στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία με τη σειρά της τούς εγκατέστησε στην Κρήτη, όπου και παραμένουν μέχρι σήμερα (φωτογραφίες κάτω από παλαιότερη δοκιμαστική βολή).

Η αποστολή των S-300 συνδέεται επίσης και με τη γενική οδηγία προς τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομενης της Τουρκίας που έχει αγοράσει S-400 (με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί με συνοπτικές διαδικασίες από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35), να «ξεφορτωθούν» πάραυτα όλα τα ρωσικής κατασκευής όπλα και συστήματα που διατηρούν στο οπλοστάσιό τους.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι και να πάρουν τελικά οι Ουκρανόί S-300, η ρωσική πολεμική μηχανή θα τους καταστρέψει «την επόμενη ημέρα»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...