397
Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας σε παλαιότερη τηλεοπτική του εμφάνιση | YouTube

Λύτρας για Ομικρον: «Ο,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα»

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 14:42
Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας σε παλαιότερη τηλεοπτική του εμφάνιση
|YouTube

Λύτρας για Ομικρον: «Ο,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα»

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 14:42

Με την παραλλαγή Ομικρον «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα», προειδοποιεί ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας, και προς επίρρωση των λεγομένων του παραθέτει πίνακες του δρος Τομ Φρίντεν, πρώην επικεφαλής του CDC, με αποκαλυπτικά στοιχεία για την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής στις ΗΠΑ (δείτε τους πίνακες στην ανάρτηση κάτω).

Οπως αναφέρει στη σχετική ανάρτησή του ο κ. Λύτρας, «η παραλλαγή Δέλτα χρειάστηκε περίπου έξι εβδομάδες για να εκτοπίσει την Αλφα και η Ομικρον φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη Δέλτα».

Απαντώντας εξάλλου στο ερώτημα πόσο επικίνδυνη είναι η Ομικρον, ο Θεόδωρος Λύτρας σημειώνει ότι «ακόμη και εξίσου ή λιγότερο επικίνδυνη να είναι, η αυξημένη μεταδοτικότητα δύναται να δημιουργήσει πολύ περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, σε μικρό χρονικό διάστημα».

Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας προτρέπει τον κόσμο να εμβολιαστεί χωρίς καθυστέρηση και προτείνει μια σειρά από μέτρα που πρέπει να τηρούνται.

«Εμβολιασμός χωρίς καθυστέρηση. Τήρηση μέτρων (μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, περιττών συγκεντρώσεων κ.λπ.), ανεξάρτητα από το εμβολιαστικό status και ετοιμότητα για εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών, με το που δείξει η κατάσταση να ξεφεύγει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οπλο η τρίτη δόση απέναντι στην Ομικρον

Αναφερόμενη στην παραλλαγή Ομικρον τη Δευτέρα (εδώ) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου,  επιβεβαίωσε ότι «η νέα μετάλλαξη έχει όντως αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε δύο ημέρες. Και οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά ηπιότερα», ενώ άτομα που έχουν νοσήσει μπορεί επίσης να επαναμολυνθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Θεοδωρίδου, μελέτη έξι μηνών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Ομικρον είναι 35%, από 64% για τη Δέλτα.

Σε δύο εβδομάδες όμως από τη χορήγηση της αναμνηστικής τρίτης δόσης, η αποτελεσματικότητα ήταν 76% για την Ομικρον και πάνω από 90% για τη Δέλτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...