3545
Οι εκπρόσωποι της ουκρανικής πλευράς μιλούν στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, έξω από το παλάτι Ντολμάμπαχτσε | Emrah Yorulmaz/Anadolu Agency via Getty Images

Η 34η ημέρα του πολέμου: Πρόοδος με επιφυλάξεις στις διαπραγματεύσεις

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/03/2022, 23:25
Οι εκπρόσωποι της ουκρανικής πλευράς μιλούν στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, έξω από το παλάτι Ντολμάμπαχτσε
|Emrah Yorulmaz/Anadolu Agency via Getty Images

Η 34η ημέρα του πολέμου: Πρόοδος με επιφυλάξεις στις διαπραγματεύσεις

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/03/2022, 23:25

Ενώ υπάρχουν ελπίδες για μια κάποια συνεννόηση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας -καθώς οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών συναντήθηκαν στο «Ντολμά Μπαχτσέ» της Κωνσταντινούπολης υπό την αιγίδα του νέου «παίκτη» στη γεωπολιτική σκηνή, του Ταγίπ Ερντογάν-, οι μάχες και οι καταστροφές μαίνονται στις ουκρανικές πόλεις. Επίκεντρο του δράματος η ιστορική Μαριούπολη, όπου αφίχθη ο διαβόητος Τσετσένος Καντίροφ, αλλά και το Μικολάιφ.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

23:20 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι υπήρξαν θετικά σημάδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κιέβου και Μόσχας, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν μπορούν να «πνίξουν» τις εκρήξεις από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ζελένσκι τόνισε πως το Κίεβο δεν βλέπει τον λόγο να πιστέψει τα λόγια των ρώσων διαπραγματευτών και ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευτεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα» που τυχόν προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες, καταδεικνύοντας τη δυσπιστία του αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας.

23:01 Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, δεν τα αποσύρει, τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.

22:44 Αλλεπάλληλες εκρήξεις ακούστηκαν έξω από τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από δύο τοπικούς ιστότοπους φαίνεται σαν να εκρήγνυνται πυρομαχικά ενώ πληροφορίες μιλούν για πυραυλικό πλήγμα από την Ουκρανία. Αν ισχύει αυτό, είναι μια επιτυχία του Κιέβου που, έστω και για λίγο, μεταφέρει τον πόλεμο έξω από τα εδάφη της Ουκρανίας.

21:09 Άλλη μία τηλεδιάσκεψη δυτικών ηγετών για την Ουκρανία: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός Ιταλίας Μάριο Ντράγκι «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος για τη Ρωσία και να στηρίζουν την Ουκρανία».

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος. Και πώς μεταφράζεται; Οι κυρώσεις κατά της Μόσχας παραμένουν και η ροή στρατιωτικού υλικού από δυτικές χώρες δεν θα διακοπεί όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες.

20:44 Η Ρωσία δεν διαφωνεί με την πρόθεση της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

!! 20:30 Η ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη δεν είναι δυνατή «σε αυτή τη φάση», ανακοίνωσε το Ελιζέ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Μακρόν είχε αναφέρει ότι την επιχείρηση θα αναλάμβαναν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία.

19:26 Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει επανειλημμένα υπερηχητικούς πυραύλους κατά στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Τρίτη κατά τη διάρκεια ακρόασης στην αμερικανική Γερουσία, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη, πτέραρχος Τόντ Ουόλτερς.

«Τα περισσότερα από αυτά τα πλήγματα έχουν γίνει σε συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους» δήλωσε ο Ουόλτερς.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει στις 19 Μαρτίου ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους Κινζάλ (“στιλέτο”) για να καταστρέψει μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Ιβάνο –Φρανκίφσκ στην δυτική Ουκρανία.

18:30 Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει με «πραγματική σοβαρότητα» τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν μετά από την ανακοίνωση της προόδου στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν έχω δει τίποτα που να υποδηλώνει ότι υπάρχει μια αληθινή κίνηση, επειδή δεν έχουμε δει σημάδια πραγματικής σοβαρότητας από τη Ρωσία», τόνισε ο Μπλίνκεν σε μια συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μαρόκο.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα πρέπει να τερματίσει τώρα τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

17:59 Δύο ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία αρχίζει να αποσύρει ορισμένες δυνάμεις της από την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το CNN.

Είπαν ότι οι ΗΠΑ το βλέπουν αυτό ως μια «μείζονα» αλλαγή στρατηγικής, με τα ρωσικά τάγματα να βρίσκονται ήδη σε κίνηση.

17:26 Οι ΗΠΑ φαίνεται να μην συμμερίζονται την αισιοδοξία σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι δεν έχουν δει σημάδια «πραγματικής σοβαρότητας» από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέει η Ρωσία και αυτού που κάνει – και οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στο τελευταίο.

Η Δύση εμφάνισε σε μεγάλο βαθμό σκεπτικισμό για τις ρωσικές υποσχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων δεσμεύσεων για προσωρινές εκεχειρίες που θα επιτρέψουν στους αμάχους να απομακρυνθούν.

! 16:10 Τα πάνω κάτω έφεραν στις συναλλαγές του αργού οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς έπειτα από μια ημέρα έντονης μεταβλητότητας, οι τιμές δέχθηκαν μαζική επίθεση πωλητών αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Κίεβο και στην πόλη Τσερνίχιβ

Ειδικότερα, το Brent Μαΐου υποχωρεί πλέον κατά 6,2% ή 6,97 δολάρια και η τιμή του διαμορφώνεται στα 105,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ είχε φτάσει να ενισχύεται έως και τα 114,83 δολάρια.

Παρομοίως, το West Texas Intermediate Μαΐου σημειώνει επίσης πτώση 6,08% ή με την τιμή του στα 99,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ προηγουμένως εντός της ημέρας είχε φτάσει στα 107,84 δολάρια.

16:03 Ρωσική ρουκέτα σήμερα το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάγιφ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν 22, ανακοίνωσαν τοπικές αρχές, σε νεότερο απολογισμό που έδωσαν.

15:48 Τις ΗΠΑ, Βρετανία, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία ως εγγυήτριες δυνάμεις της ασφάλειας της Ουκρανίας, ανέφερε ο ανώτερος προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων της Κωνσταντινούπολης. Ο Ποντόλιακ ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις.

!! 15:38 Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν οι ουκρανοί διαπραγματευτές.

Οι προτάσεις του Κιέβου θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία.

Ο Μουσταφά Τζεμίλεφ, ηγέτης των τατάρων της Κριμαίας και μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, κάνει δηλώσεις μετά τις διαβουλεύσεις στο «Ντολμά Μπαχτσέ» (REUTERS/Mehmet Emin Caliskan)

15:30 Με κέρδη κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια –ακόμα και το ασθενικό Χρηματιστήριο Αθηνών– μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των αντιπροσωπειών Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, την οποία η Μόσχα χαρακτήρισε «εποικοδομητική».

Σε αυτό το κλίμα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημείωνε άνοδο 2,26% πάνω από τις 880 μονάδες, ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο DAX κερδίζει 2,8% στις 14.280 μονάδες, ο CAC κατέγραψε κέρδη 3,11% στις 6.974 μονάδες, ο Stoxx 600 κινούταν στο +1,89% στις 462 μονάδες και ο FTSE κερδίζει 1,36%

15:25 Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είπε ότι μετά τις διαβουλεύσεις στο «Ντολμά Μπαχτσέ», όπου σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» τώρα πρέπει να συναντηθούν εκ νέου οι υπουργοί Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας, Ντμίτρο Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα.

!! 15:11 Για εποικοδομητικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη έκανε λόγο η Μόσχα. «Η σημαντικότερη πρόοδος έγινε σήμερα» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, ο οποίος συμμετείχε στις διαβουλεύσεις, η Μόσχα θα προχωρήσει σε «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Κίεβο και στην πόλη Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Την είδηση επιβεβαίωσε και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Για πιθανή συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν – Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο το Κίεβο.

14:56 Οι ρωσικές επιθέσεις κατά της Μαριούπολης συνιστούν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτό που κάνουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μαριούπολη αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο συντελείται υπό τα όμματα του πλανήτη», δήλωσε κατά την διάρκεια παρέμβασής του στο κοινοβούλιο της Δανίας, κατηγορώντας την Μόσχα ότι βομβαρδίζει σκοπίμως τα καταφύγια των αμάχων στην πολιορκημένη πόλη.

O Ζελένσκι απευθυνόμενος μέσω βιντεοκλήσης στους βουλευτές της Δανίας (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via REUTERS)

«Ανατινάζουν καταφύγια γνωρίζοντας επακριβώς ότι πολίτες κρύβονται εκεί, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον της πρωθυπουργού της Δανίας και των βουλευτών.

14:47 Το Κρεμλίνο επιμένει ότι οι εταιρείες της Δύσης θα πρέπει να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλι, καθώς το καθεστώς Πούτιν επιμένει στην «αποδολαροποίηση» και θωράκιση της ρωσικής οικονομίας απέναντι στις κυρώσεις.

14:38 Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στην κατάσχεση, στο νησί της Σαρδηνίας, μιας θωρακισμένης Mercedes Maybach S650, η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, ανήκει στον ρώσο ολιγάρχη Αλισέρ Ουσμάνοφ.

Οπως έγραψε η εφημερίδα, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι σε θέση να «αντέξει» σε βομβιστικές επιθέσεις και κόστισε 650.000 ευρώ. Φέρεται, επίσης, να χρησιμοποιήθηκε και από τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν για επισκέψεις που πραγματοποίησε στο παρελθόν υπό απόλυτη εχεμύθεια στη Σαρδηνία.

14:22 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ ουκρανών και ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την ουκρανική πρεσβεία στην Τουρκία.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με διαλείμματα. Δεν είναι σαφές εάν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για δεύτερη ημέρα. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε δηλώσει ότι «μέχρι αύριο», Τετάρτη θα ξέρουμε αν θα έχουν αποδώσει.

14:01 Η γαλλική αλυσίδα πώλησης αθλητικών ειδών Decathlon έρχεται προστέθηκε στη μακρά λίστα με τις εταιρείες της Δύσης που έχουν ανακοινώσει πως διακόπτουν μέχρι νεοτέρας κάθε δραστηριότητά τους στη Ρωσία.

13:51 Επιστροφή στο προσκήνιο της δημοσιότητας επιχειρεί, προβαίνοντας σε ανακοινώσεις αναφορικά με την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού.

«Οι κύριοι στόχοι της πρώτης φάσης της επιχείρησης έχουν επιτευχθεί. Οι μαχητικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν μειωθεί σημαντικά, γεγονός που μας επιτρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου – στην απελευθέρωση του Ντονμπάς», δήλωσε, ο ρώσος υπουργός Αμυνας, η «εξαφάνιση» του οποίου για αρκετές ημέρες είχε γεννήσει φήμες περί ασθένειάς του.

13:37 Ρωσική ρουκέτα έπληξε το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάιφ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν 22, ανακοίνωσαν τοπικές αρχές. Διασώστες ανέσυραν 18 από τους τραυματίες από τα συντρίμμια. Οι επιχειρήσεις των διασωστών συνεχίζονται, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία άμεσης βοήθειας.

Σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο σημείο (REUTERS/Nacho Doce)

(Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS).

«Κατέστρεψαν το μισό κτίριο», είπε ο τοπικός κυβερνήτης, Βιτάλι Κιμ.

13:22 Η Ουκρανία ελέγχει όλες τις πληροφορίες που αφορούν τη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου και θα προχωρήσει στις κατάλληλες νομικές ενέργειες, αν στρατιώτες βρεθούν ένοχοι για οποιαδήποτε παραβίαση, δήλωσε  ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Κάθε πληροφορία που έρχεται, ελέγχεται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και, αν υπάρξει παραβίαση, θα ληφθούν οι κατάλληλες νομικές αποφάσεις αναφορικά με αυτό το στρατιωτικό προσωπικό που παραβίασε τους νόμους για τη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου», δήλωσε ο Ολεξάντερ Κιριλένκο στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Τουρκία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

13:02 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εντός της ημέρας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ουκρανοί και ρώσοι διαπραγματευτές έχουν συνομιλίες στην Τουρκία στην πρώτη τετ-α-τετ συνάντησή τους εδώ και τρεις εβδομάδες, με το Κίεβο να ζητεί κατάπαυση του πυρός χωρίς να κάνει υποχωρήσεις ως προς την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.

11:36 Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε σήμερα τους πρεσβευτές των τριών χωρών της Βαλτικής για να τους ανακοινώσει την απέλαση διπλωματών τους σε απάντηση της απέλασης ρώσων διπλωματών από το Βίλνιους, το Ταλίν και την Ρίγα.

Σε μία συντονισμένη κίνηση, η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία απέλασαν πρόσφατα συνολικά 10 ρώσους διπλωμάτες.

!! 11:00 Αρχισαν στο «Ντολμά Μπαχτσέ» της Κωνσταντινούπολης οι διαβουλεύσεις μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας, παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

O Ερντογάν απευθύνεται στις δύο αντιπροσωπείες πριν την έναρξη των συνομιλιών (Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS)

Οι δύο αντιπροσωπείες κάθισαν απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τις αντιπροσωπείες δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν «νόμιμες ανησυχίες», ενώ τόνισε ότι «εναπόκειται και στις δύο πλευρές να τερματίσουν αυτή την τραγωδία». Ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη» των συμμετεχόντων στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στις συνομιλίες συμμετέχει και ο ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς. Και όντως το πρακτορείο Ria μετέδωσε φωτογραφία του Αμπράμοβιτς με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον τούρκο υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν την έναρξη των συνομιλιών.

10:01 Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε πρόθυμος να διοργανώσει στο Βελιγράδι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία.

Σχολιάζοντας την αναφορά, που έκανε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο ενδεχόμενο να αποτελέσει η σερβική πρωτεύουσα έδρα των ειρηνευτικών συνομιλιών, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Αυτό θα ήταν μία θαυμάσια εξέλιξη. Αν κάποιος πιστεύει ότι το Βελιγράδι είναι το καλύτερο μέρος για διαπραγματεύσεις, η Σερβία είναι έτοιμη να το προσφέρει στους ουκρανούς και τους ρώσους φίλους μας», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι και στο παρελθόν, το 2014, πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι μυστικές συναντήσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία με αφορμή την κρίση στην Κριμαία.

Η Σερβία είναι μια από τις λίγες χώρες που δεν επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

09:55 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε από όλα τα κράτη στον κόσμο να ποινικοποιήσουν τη χρήση του συμβόλου «Ζ» ως τρόπο δημόσιας υποστήριξης του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας.

09:39 Στις 11 π.μ. αναμένεται να ξεκινήσει στο επιβλητικό «Ντολμά Μπαχτσέ» της Κωνσταντινούπολης ο νέος γύρος διά ζώσης συνομιλιών Ουκρανών και Ρώσων. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τις 10 Μαρτίου, που αντιπροσωπείες των δύο εμπολέμων συναντώνται, προς ανίχνευση των προοπτικών για κατάπαυση του πυρός.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την απαισιοδοξία του: «Ο,τι έχω δει μέχρι τώρα μου λέει ότι (ο Πούτιν) δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί αυτή τη στιγμή».

Να μην φάνε, πιουν και αν είναι δυνατόν να μην ακουμπήσουν τίποτα κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο ανάκτορο, συμβούλευσε τους ουκρανούς διαπραγματευτές ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, στη σκιά της υπόθεσης δηλητηρίασης του Ρομάν Αμπράμοβιτς.

09:24 Στη νέα του, καθημερινή, αξιολόγηση για την κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει «στοχευμένες» αντεπιθέσεις βορειοδυτικά του Κιέβου με επιτυχία, με τους Ρώσους να απωθούνται από πολλές θέσεις.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στη Μαριούπολη, αν και το κέντρο της πόλης παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο –μια διαφορετική άποψη σε σχέση με τα περί κατάληψης της πόλης που διαλαλούν οι Ρώσοι.

09:01 Περισσότεροι από 14.000 Ρώσοι υπολογίζεται ότι έχουν καταφθάσει στην Τουρκία τον τελευταίο μήνα, μετά δηλαδή τη ρωσική εισβολή, έχοντας μαζί τους τσάντες με χαρτονομίσματα καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές τους κάρτες, λόγω των κυρώσεων. Σύμφωνα με στελέχη του τουρκικού τομέα ακινήτων, χρησιμοποιούν τα μετρητά αυτά καθώς και κρυπτονομίσματα για να αγοράσουν ακίνητα, ως ασφαλή επένδυση.

08:48 Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, (…) (δεν εξετάζεται) καν την ιδέα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία επ’ αυτού», πρόσθεσε.

«Όμως οποιαδήποτε εξέλιξη στην επιχείρηση φυσικά δεν αποτελεί λόγο για τη χρήση πυρηνικών όπλων», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

08:05 O oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε για μία ακόμη φορά από τις δυτικές χώρες να αυστηροποιήσουν άμεσα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, επιβάλλοντάς της μεταξύ άλλων και εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο, απευθυνόμενος στους Ουκρανούς, ένας εμφανώς οργισμένος Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η Δύση δεν υπολόγισε σωστά πέρυσι και καθυστέρησε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ένα μέτρο το οποίο, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την εισβολή στη χώρα του.

«Ενας ευρείας κλίμακας πόλεμος έχει ξεκινήσει. Τώρα ακούγονται πολλές νύξεις και προειδοποιήσεις για ενδεχομένως σκληρότερες κυρώσεις, όπως εμπάργκο στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη στην περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα», επεσήμανε ο Ζελένσκι στο βίντεο στο οποίο φαίνεται κάποιες στιγμές να χτυπά τα χέρια του στο τραπέζι που βρίσκεται μπροστά του.

«Απλώς δεν υπάρχουν λέξεις (…) Εμείς, οι άνθρωποι που παραμένουμε ζωντανοί, πρέπει να περιμένουμε. Όλα όσα έχει ήδη κάνει ο ρωσικός στρατός δεν δικαιολογούν την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο; Οι βόμβες φωσφόρου δεν τη δικαιολογούν; Ένα βομβαρδισμένο χημικό εργοστάσιο ή ένα βομβαρδισμένο πυρηνικό εργοστάσιο δεν τη δικαιολογούν;»

06:27 Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, άλλοτε καγκελάριος της Γερμανίας και ηγέτης του SPD, δεν έχει απαντήσει έως τώρα στο τελεσίγραφο που του απηύθυνε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, απαιτώντας να παραιτηθεί από υψηλόβαθμες θέσεις που καταλαμβάνει σε ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δεσμοί του Σρέντερ με το Κρεμλίνο –θεωρείται πως διατηρεί πολυετή στενή φιλική σχέση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν– και οι θέσεις του στα διοικητικά συμβούλια ρωσικών δημόσιων επιχειρήσεων προκαλούσαν για χρόνια πολεμικές στη Γερμανία. Η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου όμως είχε συνέπεια να αυξηθεί κατακόρυφα η πίεση που του ασκείται.

Ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, συμπρόεδρος του SPD, ρωτήθηκε από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο t-online εάν ο πρώην καγκελάριος έχει απαντήσει στην επιστολή που του απηύθυνε.

«Όχι, όχι ακόμη», απάντησε. «Σαφώς έχουμε αποστασιοποιηθεί πολιτικά», πρόσθεσε.

06:01 Το πρωτοσέλιδο των Financial Times με τρεις ειδήσεις σχετικές με τον πόλεμο στην Ουκρανία:

– Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν εδάφη. Οντως ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

– Οι Βρετανοί θα βιώσουν «ένα ιστορικό σοκ στα εισοδήματά τους», εξαιτίας του πολέμου. Την προειδοποίηση αυτή για δραματική αύξηση του κόστους ζωής έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι.

– Ο ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης έπειτα από συνάντηση που είχαν στα μέσα Μαρτίου, όταν γίνονταν προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για ειρήνευση (διαβάστε περισσότερα εδώ).

03:43 Η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «επανάληψη» όσων συνέβησαν στη Συρία, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον «πολλαπλασιασμό των εγκλημάτων πολέμου» τον ένα μήνα και πλέον που διαρκεί η ένοπλη σύρραξη, τόνισε η Διεθνής Αμνηστία, που δίνει στη δημοσιότητα στο Γιοχάνεσμπουργκ την ετήσια έκθεσή της (2021-2022).

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι επανάληψη όσων είδαμε στη Συρία», έκρινε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διαπράττονται «εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, κατοικιών», βομβαρδισμοί σχολείων, κατήγγειλε και κατηγόρησε τη Ρωσία πως επιτρέπει να οργανώνονται ανθρωπιστικοί διάδρομοι μεν, αλλά τους μετατρέπει κατόπιν σε «παγίδες θανάτου».

02:02 Μισθοφόροι του ρωσικού ομίλου Wagner έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε χθες Δευτέρα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, εκτιμώντας ότι πάνω από 1.000 μαχητές της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης θα εμπλακούν ή εμπλέκονται ήδη στον πόλεμο.

«Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Όμιλος Βάγκνερ αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, στην τελευταία ενημέρωσή του για την κατάσταση στην Ουκρανία.

00:45 Η Μόσχα κατήγγειλε ως «απολύτως απαράδεκτα» τα σχόλια του επικεφαλής της κροατικής διπλωματίας Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «διέπραξε εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία.

«Η ρωσική πλευρά έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στο Ζάγκρεμπ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κροατία, εκφράζοντας τη θλίψη της για την «ανεύθυνη συμπεριφορά» του κροάτη ΥΠΕΞ, την οποία χαρακτηρίζει «καταστροφική» για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο την περασμένη εβδομάδα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει ήδη διαπράξει εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «το αυταρχικό καθεστώς (του Πούτιν) δεν θα κρατήσει για πολύ».

00:19 Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τις αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών Ουκρανίας και Ρωσίας πριν από την έναρξη του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα έχουμε μια σύντομη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες αύριο το πρωί», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Τουρκία είναι «ίσως η μόνη χώρα που καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μέσω διαλόγου», υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος, η χώρα του οποίου, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας.

00:09 Ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός ηθοποιός και σκηνοθέτης Σον Πεν συνεχίζει να βρίσκεται στην εμπόλεμη Ουκρανία, βοηθώντας, από το Λβιβ, στον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας.

00:07 Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.

«Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψει τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές.

00:01 Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε, επικαλούμενο ρωσικά ΜΜΕ, ότι ο διαβόητος τσετσένος πολέμαρχος Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέβη στη Μαριούπολη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα στρατεύματά του, που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον αυτής της μεγάλης πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ο Ραμζάν Καντίροφ με άλλους Τσετσένους στη Μαριούπολη (REUTERS/Chingis Kondarov)

«Ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ βρίσκεται στη Μαριούπολη για να ενισχύσει το ηθικό των μαχητών μας», δήλωσε ο Ακμέντ Ντουντάγιεφ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Καντίροφ, μεταδίδει το AFP, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Διαβάστε: Η 33η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...