280
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ην Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Πίσω του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Ρωσίας – Μπορέλ: «Τέρμα τα πάρτι και τα ψώνια…»

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2022, 21:18
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ην Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Πίσω του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Ρωσίας – Μπορέλ: «Τέρμα τα πάρτι και τα ψώνια…»

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2022, 21:18

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα την Τρίτη να επιβάλουν ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ειδικότερα κατά φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, λίγο μετά το πέρας του εκτάκτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι, τόνισαν ότι αφορούν όλους όσοι εντός της Ρωσίας «πυροδοτούν» την κρίση στην Ουκρανία, όπως π.χ. τα μέλη της Δούμας που υπερψήφισαν τις προτάσεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Περιλαμβάνονται ακόμη ιθύνοντες και άτομα που προπαγανδίζουν τις προτάσεις καθώς και παράγοντες και επιχειρήσεις που ωφελούνται οικονομικά από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Ως προς το ρωσικό κράτος οι κυρώσεις αφορούν πρωτίστως τις δυνατότητες του να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Ο Μπορέλ, σε σειρά από tweet, διευκρίνισε ότι πρόκειται για 27 φυσικά και νομικά πρόσωπα που «υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της».

Οι κυρώσεις αφορούν την πολιτική, τους τομείς της άμυνας, των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ, έγραψε ακόμη. Ειδικότερα στοχεύουν στις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο αποσχισθείσες περιοχές και την ΕΕ όπως και στην δυνατότητα της Ρωσίας να έχει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων και συναλλάγματος.

Αλλά, συνέχισε με μια κάποια ελαφρότητα, που μάλλον δεν δικαιολογείται από τα πράγματα: «Τέρμα τα ψώνια στο Μιλάνο, τα πάρτι στο Σεν Τροπέ, τα διαμάντια στην Αμβέρσα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα». (Αργότερα διέγραψε το tweet).

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τις σχέσεις Γαλλίας και Ρωσίας, κατέκρινε έντονα τον ρώσο πρόεδρο για τα όσα πράττει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν τιμά πλέον τις υπογραφές της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...