314
Το πάρκο είναι περικυκλωμένο από την Κωνσταντινούπολη που όλο αναπτύσσεται | Google

Κωνσταντινούπολη: Μάχη για (άλλο ένα) πάρκο πριν το «καταπιεί» το τσιμέντο

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2021, 11:45
Το πάρκο είναι περικυκλωμένο από την Κωνσταντινούπολη που όλο αναπτύσσεται
|Google

Κωνσταντινούπολη: Μάχη για (άλλο ένα) πάρκο πριν το «καταπιεί» το τσιμέντο

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2021, 11:45

Πριν από οκτώ χρόνια ήταν η πλατεία Γκέζι, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, που έπεσε θύμα της μανίας ανοικοδόμησης και αναμόρφωσης του Ταγίπ Ερντογάν. Σήμερα είναι το άλσος του Βαλιντεμπά, στο ασιατικό τμήμα της Πόλης, που κινδυνεύει.

Το άλσος, έκτασης 365 στρεμμάτων, έχει περικυκλωθεί από την ανοικοδόμηση που προχωρά ακάθεκτη: βρίσκεται ανάμεσα σε ένα τεράστιο καινούργιο τζαμί, έναν τηλεοπτικό πύργο και πολυκατοικίες.

Από το 1999 έχει κηρυχθεί προστατευόμενη έκταση και αυτό το διέσωσε από την οικοπεδοποίηση. Κάποτε ήταν έκταση με αμπέλια που ανήκε στον σουλτάνο Σελίμ Γ’, σήμερα είναι μια σπάνια για τα δεδομένα της Κωνσταντινούπολης όαση πρασίνου.

Αυτό μέχρι πριν από ένα μήνα, όταν άρχισαν τα έργα για τη διαπλάτυνση των μονοπατιών, ώστε να διέρχονται και αυτοκίνητα. Οι Αρχές ισχυρίζονται ότι τα έργα θα μετατρέψουν το άλσος σε εθνικό κήπο και δηλώνουν ότι θα συνεχιστούν, παρά τη δικαστική απόφαση που όριζε ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας της έκτασης.

Οσοι αντιτίθενται στα έργα πιστεύουν ότι είναι ένα πρόσχημα για να ανοικοδομηθεί η περιοχή, όπως συνέβη με τόσες άλλες στην Τουρκία. Η διάνοιξη των μονοπατιών το μόνο που θα καταφέρει, όπως υποστηρίζουν, είναι να δώσει το μήνυμα ότι η περιοχή δεν είναι προστατευμένη. Αρκετοί κατασκήνωσαν στην είσοδο του πάρκου σε ένδειξη διαμαρτυρίας, περνώντας πάνω από τρεις μήνες στο σημείο. Δεν κατάφεραν όμως να εμποδίσουν τις μπουλντόζες που έπιασαν δουλειά.

Το «κατασκευαστικό μπουμ» που έφερε η άνοδος του Ερντογάν στην εξουσία, όπως σημειώνουν οι Times, έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς υποστηρικτές του να πλουτίσουν και στον ίδιο να παραμείνει στην εξουσία. Οι κατασκευαστικές, που συχνά συνδέονται με συγκροτήματα ΜΜΕ, τουλάχιστον στα χαρτιά, έχουν συγκρατήσει το ΑΕΠ της Τουρκίας κατά τα χρόνια της ύφεσης.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη, πολιτική διάσταση, αυτή της διαμάχης ανάμεσα στο καθεστώς Ερντογάν με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Το άλσος του Βαλιντεμπά πέρασε από τη δικαιοδοσία της πόλης σε αυτήν του τοπικού συμβουλίου, στο οποίο (προφανώς όχι από σύμπτωση) υπερισχύει η παράταξη του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...