384
Φωτογραφία αρχείου από μεγάλη άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στον Εβρο | INTIMENEWS

Δύο έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από Τούρκους στον Εβρο

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2018, 10:01
Φωτογραφία αρχείου από μεγάλη άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στον Εβρο
|INTIMENEWS

Δύο έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από Τούρκους στον Εβρο

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2018, 10:01

Ενα επεισόδιο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας συνέβη στον Εβρο: δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, ένας αξιωματικός και ένας υπαξιωματικός, συνελήφθησαν την Πέμπτη από τούρκους στρατιωτικούς όταν κατά τη διάρκεια βραδινής περιπολίας τους μπήκαν σε τουρκικό έδαφος λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Το περιστατικό, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συνέβη στην περιοχή των Καστανιών, όπου τα σύνορα των δύο χωρών είναι χερσαία και δεν υπάρχουν ορατά όρια πχ. φράχτες, ή συρματοπλέγματα.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανέφερε ότι οι αρχές των δύο χωρών είναι σε επικοινωνία και ότι τα στελέχη του Στρατού Ξηράς είναι καλά στην υγεία τους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, αναφέρει το ΓΕΣ.

Οι πληροφορίες για το περιστατικό έρχονται με το σταγονόμετρο, ενώ και η ανακοίνωση του ΓΕΣ δεν ξεκαθαρίζει ιδιαίτερα τα πράγματα.

Το Γενικό Επιτελείο δεν αναφέρει πότε ακριβώς πέρασαν τα σύνορα και συνελήφθησαν (κάποιες πληροφορίες μιλούσαν να βραδινές ώρες) ενώ δεν είναι σαφές γιατί μεταφέρθηκαν στην Αδριανούπολη που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα ανατολικότερα.

Ακόμη, δεν είναι γνωστό πώς επιβεβαιώθηκε ότι πέρασαν σε τουρκικό έδαφος σε μια περιοχή όπου η συνοριογραμμή είναι κατά κανόνα πολύ καλά οριοθετημένη.

Πάντως από το ΓΕΣ σημειώνουν ότι δεν υπήρξε εμπλοκή. Πολύ περιορισμένη είναι η πληροφόρηση και από την πλευρά του υπουργείο Εξωτερικών που δεν αναφέρει αν η πρόξενος στην Αδριανούπολη έχει έρθει σε επικοινωνία με τους δύο στρατιωτικούς.

Αναλυτικότερα το ΓΕΣ αναφέρει:

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

» Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

» Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

» Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Τι μπορεί να συμβεί; 

Το περιστατικό δεν είναι πρωτοφανές. Σε αυτήν την περιοχή συχνά τα περίπολα μπερδεύονται. Τυπικά οι δύο έλληνες στρατιωτικοί έχουν επιχειρήσει παράνομη είσοδο στην Τουρκία και ως εκ τούτου κρατούνται στην Ανδριανούπολη. Θεωρητικά η Αγκυρα θα σπεύσει να τους επιστρέψει στην Ελλάδα.

Αν όμως δεν το κάνει; Και αν θεωρήσει ότι οι δύο «εισβολείς» είναι παρόμοιες περιπτώσεις με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που μπήκαν το καλοκαίρι του 2016 στην Ελλάδα -και ζήτησαν άσυλο- για να διαφύγουν από τον Ερντογάν;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...