441
Ιδρωσε... ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ για να ανακοινώσει τη μείωση του στόχου ανάπτυξης για το 2019, στην εθνική λαϊκή εθνοσυνέλευση, την Τρίτη | REUTERS

Κίνα: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για σκληρή μάχη» για την οικονομία

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 12:28
Ιδρωσε... ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ για να ανακοινώσει τη μείωση του στόχου ανάπτυξης για το 2019, στην εθνική λαϊκή εθνοσυνέλευση, την Τρίτη
|REUTERS

Κίνα: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για σκληρή μάχη» για την οικονομία

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 12:28

Τον χαμηλότερο, εδώ και τρεις δεκαετίες, στόχο για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της το 2019, όρισε η Κίνα, ενώ ο πρωθυπουργός της προειδοποίησε ότι τη χώρα περιμένουν «δύσκολες προκλήσεις».

Μιλώντας κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου της κινεζικής λαϊκής εθνοσυνέλευσης, ο Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσε ότι το ποσοστό-στόχος για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας βρίσκεται στο 6% με 6,5%, χαμηλότερο από το περυσινό 6,5%.

«Πρέπει να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για σκληρή μάχη» τόνισε ο Λι ενώπιον 3.000 στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Οι δυσκολίες, που αντιμετωπίζουμε, δεν πρέπει να υποτιμηθούν και η εμπιστοσύνη μας δεν πρέπει να πληγεί», πρόσθεσε.

Η Κίνα να αντιμετωπίσει τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων 30 ετών με μεγάλες φοροελαφρύνσεις, δαπάνες σε υποδομές και αφήνοντας τις τράπεζες να ανοίξουν και πάλι τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης.

Το 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε στο 6,6%, ο χαμηλότερος από το 1990, όταν βυθίστηκε στο 3,9% λόγω των διεθνών κυρώσεων μετά τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιανανμέν.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι απαραίτητα τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, καθώς το «περιβάλλον ανάπτυξης που αντιμετωπίζει φέτος η χώρα είναι πιο σύνθετο και γεμάτο προκλήσεις», όπως προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ (αριστερά) και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ κατά την έναρξη της συνόδου της κινεζικής λαϊκής εθνοσυνέλευσης στο Πεκίνο – Reuters

Στο πλαίσιο αυτό το Πεκίνο σχεδιάζει φοροελαφρύνσεις και άλλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ύψους 2 τρισ. γιουάν (298,31 δισ. δολ.), γεγονός που θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ.

Βασικοί οδηγοί της ανάπτυξης, όπως εξαγωγές, επενδύσεις και κατανάλωση, βρίσκονται φέτος υπό πίεση, ενώ δεν έχει επιτευχθεί ακόμα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. «Η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες», είπε ο Λι στη δίωρη ομιλία του.

Ο Λι Κετσιάνγκ υποκλίνεται στους 3.000 συνέδρους της κινεζικής λαϊκής εθνοσυνέλευσης μετά το πέρας της δίωρης ομιλίας του – Reuters

Στο εσωτερικό της, η Κίνα έχει να αντιμετωπίσει δημόσια σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, καθώς και διαδηλώσεις από εργαζόμενους, βετεράνους του στρατού, φοιτητές και μικρές ομάδες ακτιβιστών.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται στα 2,76 τρισεκατομμύρια γουάν (περίπου 412 δισεκατομμύρια δολάρια) με το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης να προδιαγράφεται στα 1,83 τρισεκατομμύρια γουάν, ενώ το έλλειμμα των τοπικών κυβερνήσεων να φτάνει στα 930 δισεκατομμύρια γουάν, όπως προβλέπουν τα στοιχεία της έκθεσης για το 2019.

Η Κίνα θα προχωρήσει στην δημιουργία περισσότερων από 11 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στα αστικά κέντρα για το 2019.

Ο στόχος του Πεκίνου εντοπίζεται στον περιορισμό της ανεργίας στα αστικά κέντρα μεταξύ του 4,5% και του 5,5%.

Το Πεκίνο θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας, αλλά και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τις επιχειρήσεις κατά περίπου δύο τρισεκατομμύρια γουάν (298 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσα στο 2019.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...