686
Ο υπουργός Υγείας κατά την τηλεοπτική του εμφάνιση την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ | Youtube/ ΣΚΑΪ

Κικίλιας: Μειοψηφίες αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα – Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους θα εφαρμοστούν

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2021, 12:23
Ο υπουργός Υγείας κατά την τηλεοπτική του εμφάνιση την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ
|Youtube/ ΣΚΑΪ

Κικίλιας: Μειοψηφίες αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα – Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους θα εφαρμοστούν

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2021, 12:23

Την ανάγκη να κινητοποιηθούν οι συναρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που απάντησε και στις αντιδράσεις μερίδας υγειονομικών για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τους.

Αυτοί που αντιδρούν είναι κάποιοι συνδικαλιστές μια ισχνή μειοψηφία, σχολίασε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι κάποιοι επιμένουν να «τζογάρουν» με τη δημόσια υγεία. «Η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών, όμως, πάνω από 95%, έχει εμβολιαστεί και θα συνεχίσουν εμβολιάζονται και οι νοσηλευτές», ενώ και στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των γιατρών, αλλά και των νοσηλευτών που έχουν εμβολιαστεί, υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Ερωτηθείς αν η οργανωμένη Πολιτεία μπορεί να εντοπίσει ποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί στον ιδιωτικό τομέα και να τους επιβάλει κυρώσεις, ο υπουργός απάντησε ότι «πάντα μπορεί η Πολιτεία να εντοπίσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να τους επιβάλει πρόστιμα, αλλά και κυρώσεις που θα ανακοινωθούν σε προσεχή ΚΥΑ».

Σε άλλη ερώτηση για το πόσο έτοιμο ειναι το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση που ενδεχομένως προκύψει το φθινόπωρο, ο Βασίλης Κικίλιας ήταν σαφής. «Το ΕΣΥ είναι εδώ έτοιμο για να δώσει ξανά τη μάχη αν χρειαστεί» και επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. «Οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών, έχουν 20 φορές μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά» τόνισε, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά ότι εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, σήμερα, είναι ανεμβολίαστοι. «Εχουμε», σημείωσε, «και τέσσερα νεογνά και δέκα παιδάκια που νοσηλεύονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία».

«Οπως και σε άλλες προηγμένες χώρες, όσοι εμβολιάζονται η πολύ μεγάλη πλειοψηφία, θα επιστρέφουν πιο γρήγορα στην κανονικότητα, και θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος με τέστινγκ των συμπολιτών μας που έχουν καθυστερήσει για να μην κινδυνεύουμε, αυτό είναι θεμιτό», ξεκαθάρισε για να συμπληρώσει: «Οι εμβολιασμένοι θα περάσουν σε μερική κανονικότητα και μετά σε μια κανονικότητα, είναι δίκαιο, γίνεται και σε άλλες προηγμένες χώρες».

Για το θέμα της υποχρεωτικότητας, ο υπουργός υπενθύμισε ότι τόσο η εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, όσο και η εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατέληξαν με σαφήνεια για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υγειονομικών. «Είναι θέμα ηθικής τάξεως, έχουμε ευπαθείς ομάδες, ανοσοκατεσταλμένους, με υποκείμενα», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι  η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών το 90% έχει εμβολιαστεί και θα συνεχίσει να εμβολιάζεται.

«Φωτογραφίζοντας» την ΠΟΕΔΗΝ και τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά της υποχρεωτικότητας (φωτογραφίες κάτω), ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «ισχνές μειοψηφίες φώναζαν πάντα, μην κοροϊδευόμαστε, ότι δεν έχουμε μέτρα ατομικής προστασίας, μετά ότι δεν έχουμε ΜΕΘ, μετά ότι δεν υπάρχει εμβόλιο, μετά πως εν υπάρχει οργάνωση στους εμβολιασμούς και δεν είχαν δίκιο, και τώρα χωρίς να έχουν δίκιο και σε μια ακόμα καμπή της πανδημίας για την οποία συνιστώ ψυχραιμία, βρήκαν για μια ακόμη φορά με κάποιο πρόσχημα στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που πηγαίνει η πλειοψηφία της κοινωνίας».

«Κάποιοι», όμως, σχολίασε, «επιμένουν να ποντάρουν, να τζογάρουν προκειμένου τα πράγματα να μην πάνε καλά, έχουν διαψευστεί. Κάποιοι συνδικαλιστές αντιδρούν (για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών), δεν αντιδρούν οι γιατροί. Δεκάδες χιλιάδες έχουν εμβολιαστεί συνεχίζουν να εμβολιάζονται αυτή είναι η μεγάλη πλειοψηφία, δεν μπορεί να την ισοσκελίσω με κάποιες μικρές μειοψηφίες.

Οσον αφορά την επάρκεια εμβολίων, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι «έχουμε τα εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουμε και για το 2022 υπάρχει προγραμματισμός», ενώ για την τρίτη δόση, διευκρίνισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών καταρχάς μιλάει για ανοσοκατεσταλμένους και στο θέμα αυτό συμβαδίζουμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και οργανισμούς.

Ερωτηθείς εξάλλου για την ανακοίνωση των εκπροσώπων του συντονιστικού οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί η εξέταση με την τιμή των rapid tests στα 10 ευρώ, διότι η τιμή αυτή είναι κάτω του λειτουργικού κόστους, απάντησε ότι «αν σκεφθεί κανείς την ποσότητα, τα εκατομμυρίων εκατομμυρίων τεστ που γίνονται, αντιλαμβάνεται ποσό σημαντικά είναι και τα κέρδη». Παρέπεμψε  το θέμα στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης που προφανώς ρυθμίζει και τις τιμές.

Ο Βασίλης Κικίλιας υπενθύμισε τέλος ότι η Πολιτεία έχει κάνει επανειλημμένα και με ένταση ενημερωτικές καμπάνιες στα ΜΜΕ και σε social media «σε σημείο που η αντιπολίτευση μας κατηγόρησε για υπερβολή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...