698
Η Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών | ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Κανονικά η λειτουργία των λαϊκών αγορών το ερχόμενο Σάββατο

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 12:30
Η Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
|ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Κανονικά η λειτουργία των λαϊκών αγορών το ερχόμενο Σάββατο

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 12:30

Κανονικά θα λειτουργήσουν τελικά οι λαϊκές αγορές το ερχόμενο Σάββατο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με απόφαση της κυβέρνησης και κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων. Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως εξήγησε η κυρία Πελώνη, η απόφαση ελήφθη προκειμένου να επιμεριστούν οι καταναλωτές σε διάφορα σημεία. Οντως αυτό είναι ένα σημείο που προβληματίζει: με δεδομένο ότι τα σουπερμάρκετ πλέον κλείνουν στις 17:00, αν έκλειναν και οι λαϊκές αγορές, το πρόβλημα που παρατηρήθηκε ήδη το περασμένο Σάββατο θα διογκωνόταν.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία ακόμα αλλαγή των όσων είχαν ανακοινωθεί μόλις την περασμένη Παρασκευή, στη σκιά μάλιστα του χάους που προκλήθηκε το Σάββατο με το τι ισχύει και τι δεν ισχύει με το take away από τις επιχειρήσεις εστίασης.

Προβληματισμός υπάρχει και για τη λειτουργία των ανθοπωλείων, η οποία απαγορεύεται την Κυριακή, αλλά η προσεχής Κυριακή είναι η 14η Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου.

Κατά τα άλλα, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυρία Πελώνη επεσήμανε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σε «κόκκινες» περιοχές, γι’ αυτό και σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική εφαρμόζονται ήδη πρόσθετα μέτρα.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει πρόβλεψη για απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο ή για «κόφτη» στα SMS, είπε ότι τα μέτρα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα, αλλά θα πρέπει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμα.

Ως προς τον εμβολιασμό, η κυρία Πελώνη επεσήμανε ότι συνεχίζεται ομαλά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 400.000 εμβολιασμοί.

Διευκρίνισε ότι μερική διαφοροποίηση θα υπάρξει σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca. Ύστερα από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί –όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης– στις ηλικίες 18 έως 64.

«Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός περιορίζεται, προς το παρόν, στα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα από κλινικές δοκιμές για τις ηλικίες 65 ετών και άνω. Τα δεδομένα αυτά αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες» συμπλήρωσε.

Όπως πρόσθεσε, δίπλα στο σύστημα εμβολιασμού που «τρέχει» αυτή τη στιγμή και στο οποίο εμβολιάζονται οι πολίτες 80 ετών και άνω, θα αναπτυχθεί ένα δεύτερο σύστημα, με νέες εμβολιαστικές γραμμές, το οποίο θα αφορά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca και την ομάδα των 60-64 ετών. «Οι εμβολιασμοί αυτοί με το νέο εμβόλιο αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ σύντομα θα ανοίξει και η ηλικιακή ομάδα 75-79», εξήγησε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για τον οριζόντιο –και χωρίς προτεραιοποίηση– εμβολιασμό του πληθυσμού των μικρών νησιών, για όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών που το επιθυμούν. Και αυτό –όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία, τους Φούρνους και τη Θύμαινα– καταδεικνύει την ειδική σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στα μικρά νησιά».

Επίσης, η κυρία Πελώνη επεσήμανε ότι «ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρήθηκε στους Δήμους της Θήρας, της Μυκόνου, της Χαλκίδας, της Πάτρας και του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Έτσι, στις περιοχές αυτές:

– Έχει ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών που πρόσφατα είχαν ανοίξει, των δικαστηρίων, αλλά και της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και η τέλεση λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών, με εξαίρεση τις κηδείες.

– Έχει επίσης ανασταλεί η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών, με εξαίρεση τα Δημοτικά σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στους Δήμους της Μυκόνου και της Θήρας.

– Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του Δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

– Υπενθυμίζεται ότι και στις περιοχές αυτές, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα, μέχρι τις 5 το πρωί».

Και τόνισε: «Παίρνουμε μέτρα», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία, «για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, και να μην τρέχουμε πίσω από την πανδημία».

Μέτρα στήριξης 5,9 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο!

Κλείνοντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε πως «σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται από την πανδημία, έγιναν σήμερα αναλυτικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Υπογραμμίζεται ότι το συνολικό κόστος των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ή σήμερα ανακοινώθηκαν, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για εργαζόμενους και ανέργους, των αναστολών υποχρεώσεων και άλλων παρεμβάσεων, διαμορφώνεται πλέον στα 5,9 δισ. ευρώ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...