379
|

«Καλή Πρωτομαγιά», με άρωμα Αστυπάλαιας, από τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2020, 12:30

«Καλή Πρωτομαγιά», με άρωμα Αστυπάλαιας, από τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2020, 12:30

«Καλή Πρωτομαγιά» στα ελληνικά ευχήθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε μία ανάρτηση με άρωμα ελληνικού καλοκαιριού και θύμησες από την όμορφη Αστυπάλαια.

«Αυτή η Φωτογραφία της Παρασκευής με πηγαίνει πίσω στην όμορφη Αστυπάλαια, όπου απόλαυσα τον γάμο ενός συναδέλφου και έμαθα για το ναυάγιο του ‘Αθηνά’ το 1946, ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας εβραϊκής ιστορίας που το υπουργείο Πολιτισμού μας βοηθά να διερευνήσουμε», έγραψε στην ανάρτησή του στο Twitter, o αμερικανός πρεσβευτής.

Το πλοίο «Αθηνά» ναυλώθηκε στον Πειραιά (είχε ξεκινήσει από το λιμάνι  Μπακάρ της τότε Γιουγκοσλαβίας) και μετέφερε 785 Εβραίους μετανάστες με προορισμό την Παλαιστίνη. Βυθίστηκε στον κόλπο της νησίδας Σύρνα, στις 9 Δεκεμβρίου του 1946.

Επί δύο εβδομάδες κατά τον πλου του στο Αιγαίο, ο πλοίαρχος ακολουθούσε παραπλανητικές διαδρομές, προκειμένου να μην εντοπισθεί από τους Βρετανούς.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εβραϊκή οργάνωση Χαγκάνα ναύλωνε πλοία για τη μεταφορά Εβραίων (επιζώντων του Ολοκαυτώματος αλλά και άλλων), στην Παλαιστίνη για εποικισμό, με σκοπό την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Οι Βρετανοί, που είχαν τον έλεγχο της Παλαιστίνης, αντέδρασαν καθώς ο εποικισμός τούς έφερνε δυσκολίες στον μεταπολεμικό χειρισμό της περιοχής. Αντιμετωπίζουν λοιπόν την μετακίνηση αυτή ως παράνομη μετανάστευση και επιχειρούν να την αποτρέψουν με κάθε τρόπο (κυρίως με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού τους).

Εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής, το «Αθηνά» υποχρεούται να ακολουθεί πορείες ανάμεσα στα νησιά προκειμένου να αποφύγει τους ισχυρούς ανέμους. Η έξοδός του στην ανοιχτή θάλασσα με κατεύθυνση το Ισραήλ κρίθηκε απαγορευτική.

Στις 7 Δεκεμβρίου, το πλοίο καταφθάνει στη νησίδα Σύρνα ή Σειρήνα, του νησιωτικού συμπλέγματος της Αστυπάλαιας, όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντήσει βάρκα που μετέφερε μέλη του πληρώματος. Ο καιρός όμως δεν επέτρεψε την πρόσβαση στο προκαθορισμένο σημείο και την συνάντηση. Ο πλοίαρχος Γιάννης Σβορώνος, σύμφωνα με αναφορές, ύστερα από απαίτηση του επικεφαλής της αποστολής Γκαντ Λέσκερ, αποφασίζει την προσέγγιση στο μεγάλο κόλπο της νησίδας, που όμως ήταν αφύλαχτος από τον άνεμο.

Κατά την διαδικασία της αγκυροβόλησης, παρασυρόμενο από τους ισχυρούς ανέμους, το πλοίο χτυπά σε ύφαλο και αρχίζει εισροή νερού στα κατώτερα διαζώματα. Μόλις έγινε αντιληπτό το χτύπημα και η εισροή, οι επιβαίνοντες, σε κατάσταση πανικού, χρησιμοποιώντας σχοινιά, σεντόνια, κουβέρτες άρχισαν να πηδούν στα βράχια για να σωθούν.

Οκτώ εξ αυτών πνίγηκαν και ετάφησαν στη Σύρνα την ίδια ημέρα. Το 1950 έγινε εκταφή των οστών τους από ισραηλινή αποστολή. Μεταφέρθηκαν στο κοιμητήριο της Χάιφα στο Ισραήλ, όπου και βρίσκονται σήμερα.

(πηγή περιοδικό Χρονικά)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...