382
Η κουρασμένη στάση του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας (στο μέσο), του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Τζόρτζια Μελόνι των «Αδελφών της Ιταλίας» τα λέει όλα | Italian Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Και ξανά προς τις εκλογές τραβά η Ιταλία λόγω αδιεξόδου

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 10:23
Η κουρασμένη στάση του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας (στο μέσο), του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Τζόρτζια Μελόνι των «Αδελφών της Ιταλίας» τα λέει όλα
|Italian Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Και ξανά προς τις εκλογές τραβά η Ιταλία λόγω αδιεξόδου

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 10:23

Μετεκλογικό αδιέξοδο, συνομιλίες, κόμματα που δεν υπαναχωρούν, αδιέξοδο και ξανά εκλογές.

Ο γνώριμος κύκλος της ιταλικής πολιτικής σκηνής φαίνεται ότι θα επαληθευτεί για άλλη μία φορά μετά την κατάρρευση άλλου ενός γύρου επαφών υπό τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του τη Δευτέρα με τα κόμματα, ο πρόεδρος προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο έθεσε τα πράγματα με σαφήνεια: «Πρέπει να διαλέξουν τα κόμματα: ή εκλογές τον Ιούλιο ή το φθινόπωρο ή ουδέτερη κυβέρνηση η οποία να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο», είπε ο ιταλός πρόεδρος.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν έως τώρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τις πολιτικές δυνάμεις απέτυχαν.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα κατέστησε σαφές και ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι έχει εξαντλήσει τον ρόλο και την αποστολή της.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές τον Ιούλιο, πράγμα που μάλλον επιθυμούν τα κόμματα, ο Ματαρέλα τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην προσέλευση των ψηφοφόρων. Ωστόσο αν στηθούν κάλπες το φθινόπωρο, η χώρα μπορεί να μείνει χωρίς προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, άφησε να εννοηθεί καθαρά ότι ο ίδιος προτιμά την συγκρότηση μιας «πολιτικά ουδέτερης» κυβέρνησης (ουσιαστικά δικής του επιλογής), αλλά πρόσθεσε ότι η καθοριστική απόφαση ανήκει στα κόμματα και στο Κοινοβούλιο.

2018-05-07T104531Z_2088648354_RC14C1C05600_RTRMADP_3_ITALY-POLITICS
Ο Λουίτζι Ντι Μάιο του Κινήματος Πέντε Αστέρια (στο μέσο) μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ματαρέλα (Italian Presidential Press Office/Handout via REUTERS)

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, που δεν κατάφεραν να βρουν έδαφος συνεννόησης, η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρια, μετά το διάγγελμα του προέδρου επανέλαβαν την αντίθεσή τους σε κάθε είδους κυβέρνηση τεχνοκρατών όπως και ότι προτιμούν νέες βουλευτικές εκλογές.

«Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος και δεν υπάρχουν πιθανότητες να συσταθούν κυβερνήσεις τεχνοκρατών σαν και αυτή του Μάριο Μόντι», έγραψε ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Λουίτζι Ντι Μάιο από το Κίνημα, ο οποίος απορρίπτει κάθε κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Όσο για τις ευθύνες του αδιεξόδου, ο εκπρόσωπος του Κινήματος στη Γερουσία, Ντανίνο Τονινέλι, κατονόμασε δύο απόντες από τα πολιτικά δρώμενα (και δράματα) των τελευταίων μηνών:

«Ο Ματέο Ρέντσι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέλεξαν να σαμποτάρουν κάθε μας προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια πολιτική κυβέρνηση. Πως μπορούμε, λοιπόν, να δεχθούμε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών στο εσωτερικό του οποίου θα βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί;», διερωτήθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...