433
Ο Σνάιντερμαν σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Φεβρουάριο. Ηταν από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του κινήματος του #MeToo | REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Σεξ και βία «τελείωσαν» τον υπέρμαχο του #MeToo γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 08:28
Ο Σνάιντερμαν σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Φεβρουάριο. Ηταν από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του κινήματος του #MeToo
|REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Σεξ και βία «τελείωσαν» τον υπέρμαχο του #MeToo γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 08:28

Πότε τελειώνει το (σκληρό) ερωτικό παιχνίδι και αρχίζει η σεξουαλική κακοποίηση; Αυτή είναι η πολύ λεπτή υπερασπιστική γραμμή πάνω στην οποία ακροβατεί εδώ και λίγες ώρες ο πιο ασυνήθιστος κατηγορούμενος για σεξουαλικά εγκλήματα: ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Ερικ Σνάιντερμαν, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς «κυνηγούς» τύπων σαν τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, που όμως υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα, μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση κατηγοριών σε βάρος του για σωματική κακοποίηση, «επιθέσεις» και απειλές, σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν τέσσερις γυναίκες με τις οποίες είχε ερωτικές σχέσεις.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, απαίτησε και έλαβε την παραίτηση του Σνάιντερμαν λίγες ώρες μετά την ανάρτηση άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του New Yorker.

Ζήτησε ακόμη ο Κουόμο τη διερεύνηση των καταγγελιών σε βάρος του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Οι αποκαλύψεις για τη σεξουαλική συμπεριφορά του Σνάιντερμαν συνταράσσουν την αμερικανική μητρόπολη ενώ οι τοπικές εκλογές, στις οποίες ο δημοφιλής κυβερνήτης της Πολιτείας έχει αντίπαλο την πιο δημοφιλή ηθοποιό Σίνθια Νίξον απέχουν μόλις πέντε μήνες.

Στο άρθρο στο New Yorker οι γυναίκες αναφέρουν ότι ο Σνάιντερμαν τις χτυπούσε.

Δύο από αυτές δήλωσαν ότι τις ξυλοκοπούσε επανειλημμένα, πολύ συχνά αφού είχε καταναλώσει αλκοόλ. Και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι τις είχε απειλήσει να τις σκοτώσει αν τέλειωναν τη σχέση τους. Πιο συγκεκριμένα, η Μισέλ Μάνινγκ Μπάρις και η Τάνια Σελβαράτναμ υποστήριξαν ότι ο Σνάιντερμαν τις έπνιγε και τις χτύπαγε σε τέτοιο βαθμό που είχε χρειαστεί να δεχθούν τις πρώτες βοήθειες. Μια άλλη γυναίκα, δικηγόρος, κατήγγειλε στο New Yorker ότι ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, τη χαστούκιζε στο πρόσωπο. Και μια τέταρτη περιέγραψε παρόμοιες συμπεριφορές από τον διώκτη του εγκλήματος στη Νέα Υόρκη.

Τι λέει όμως ο αποπεμφθείς γενικός εισαγγελέας, ο οποίος εκ της θέσεώς του ήταν έως τώρα ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της Νέας Υόρκης; Περιγράφει σκηνές βίαιων ερωτικών παιχνιδιών, όμως επιμένει στο ότι όλα αυτά ήταν συναινετικά.

«Τις τελευταίες ώρες, σοβαρές κατηγορίες, τις οποίες αμφισβητώ σθεναρά, διατυπώθηκαν σε βάρος μου», ανέφερε ο Σνάιντερμαν σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα στο πλαίσιο παιχνιδιού αλλαγής ρόλων.

«Δεν επιτέθηκα σε κανένα άτομο. Δεν έλαβα μέρος σε μη συναινετικές ερωτικές επαφές, το οποίο είναι μια γραμμή που δεν θα ξεπερνούσα ποτέ», γράφει.

«Μολονότι αυτές οι καταγγελίες δεν σχετίζονται με την επαγγελματική μου συμπεριφορά ή τις δραστηριότητες της υπηρεσίας μου, θα με εμποδίσουν πρακτικά να ηγηθώ του έργου της υπηρεσίας μου σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο», εξήγησε στην ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας που ανήκει στους Δημοκρατικούς και δηλώνει υποστηρικτής του κινήματος #MeToo.

Το New Yorker πρόσφατα κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ για την αποκάλυψη του σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης, αρχικά στο Χόλιγουντ και με δράστη τον μεγαλοπαραγωγό Χάρβεϊ Γουάνσταϊν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...