224
Τριάντα χρόνια μετά την κλοπή του και πάλι στο φως ο πίνακας «Οθέλλος και Δυσδαιμόνα» του Σαγκάλ |

Βρέθηκε κλεμμένος Σαγκάλ ύστερα από 30 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 21:07
Τριάντα χρόνια μετά την κλοπή του και πάλι στο φως ο πίνακας «Οθέλλος και Δυσδαιμόνα» του Σαγκάλ
|

Βρέθηκε κλεμμένος Σαγκάλ ύστερα από 30 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 21:07

Το ζεύγος Ερνεστ και Ρόουζ Χέλερ, επιστρέφοντας το 1988 από τις δίμηνες διακοπές τους στο Ασπεν, βρέθηκαν μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη: πίνακες των Ρενουάρ, Πικάσο, Χόπερ και Σαγκάλ, καθώς και γλυπτά που είχαν στην κατοχή τους, είχαν κάνει φτερά, ενώ δεν υπήρχε κανένα ίχνος παραβίασης στο σπίτι.

Τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά τη στοχευμένη αυτή κλοπή, οι προσευχές της Ρόουζ Χέλερ φαίνεται πως εισακούστηκαν: από όλα τα έργα τέχνης που είχαν κλαπεί από το πολυτελές σπίτι της στο Μανχάταν, «αν είναι να επιστραφεί μόνο ένα, ας είναι ο Σαγκάλ», είχε πει τότε στον σύζυγό της. Και αυτό ακριβώς συνέβη. Ο πίνακας που φιλοτέχνησε ο διάσημος ζωγράφος, είναι δημιουργία του 1911, συγκαταλέγεται στα πρώιμα, πλην όμως πολύ ώριμα από καλλιτεχνικής άποψης έργα του.

Με τίτλο «Οθέλλος και Δυσδαιμόνα», το σαξπηρικό ζευγάρι απεικονίζεται ως έρμαιο του μοιραίου πάθους του Οθέλλου, με εκείνον να είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το σπαθί του εις βάρος της αγαπημένης του.

Ο πίνακας άλλαξε πολλά χέρια και τελικά οι αστυνομικές αρχές της Ουάσινγκτον, όπως επισημαίνει και δημοσίευμα του BBC,  έφτασαν στα ίχνη του κλεμμένου έργου τέχνης, όταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης του θέλησε να το πουλήσει σε γκαλερί, χωρίς όμως να έχει όλα τα απαραίτητα χαρτιά στα χέρια του.

Η περιπέτεια του πίνακα και η 30χρονη εξαφάνισή του πάντως, φαίνεται πως έχουν εκτινάξει την αξία του στα ύψη, καθώς εκτιμάται πλέον από 500 ως 800.000 δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...