841
Οι πισίνες των ξενοδοχείων είναι το πιο πρόσφατο σημείο ανάφλεξης στον αγώνα της Ισπανίας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής | Shutterstock

Iσπανία: Ποιος να «πληρώσει» την ξηρασία, οι κάτοικοι ή οι τουρίστες;

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2024, 10:22
Οι πισίνες των ξενοδοχείων είναι το πιο πρόσφατο σημείο ανάφλεξης στον αγώνα της Ισπανίας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
|Shutterstock

Iσπανία: Ποιος να «πληρώσει» την ξηρασία, οι κάτοικοι ή οι τουρίστες;

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2024, 10:22

Η απειλή ακόμη ενός ξηρού καλοκαιριού στην Ισπανία φέρνει τους τουρίστες αντιμέτωπους με τους κατοίκους και τους αριστερούς εναντίον της Δεξιάς, στον πόλεμο για το νερό που διεξάγεται στα δημοφιλή σημεία διακοπών της χώρας.

Οι πισίνες των ξενοδοχείων είναι το πιο πρόσφατο σημείο ανάφλεξης στον αγώνα της Ισπανίας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τις τοπικές κυβερνήσεις να αναγκάζονται να εξετάσουν την επιβολή αυστηρών μέτρων στη χρήση του νερού για να αποτρέψουν την έλλειψή του στα νότια της χώρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, oι πολιτικοί της Δεξιάς επιδιώκουν να περιορίσουν την κατανάλωση νερού από τους ντόπιους, ενώ οι αριστεροί πολιτικοί έχουν στοχοποιήσει τα ξενοδοχεία ως μέρος του προβλήματος.

Η συντηρητική περιοχή της Ανδαλουσίας, της οποίας οι παραθαλάσσιοι παράδεισοι της Κόστα ντελ Σολ περιλαμβάνουν τη Μάλαγα και τη Μαρμπέγια, επέτρεψε στα ξενοδοχεία να γεμίσουν τις πισίνες τους, αλλά εμποδίζει τις περισσότερες πολυκατοικίες και ιδιωτικές κατοικίες να γεμίσουν τις δικές τους. Αντιθέτως, η αριστερή περιφερειακή κυβέρνηση στην Καταλονία αυτή την εβδομάδα επέβαλε για πρώτη φορά όρια στη χρήση νερού στα ξενοδοχεία, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών. «Ο τομέας του τουρισμού πρέπει να προσαρμοστεί στην κατάσταση που βιώνουμε, η οποία είναι απολύτως αφύσικη», είπε στους Financial Times η Πατρίθια Πλάγια, μέλος της καταλανικής κυβέρνησης. «Ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας, αλλά με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με κάθε άλλο».

Σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία σε επίπεδα «εκτάκτου ανάγκης», στις οποίες περιλαμβάνεται η Βαρκελώνη, τα ξενοδοχεία θα περιορίζονται στη χρήση 100 λίτρων νερού ανά κρεβάτι ξενοδοχείου την ημέρα, στο ίδιο επίπεδο δηλαδή με τους κατοίκους της περιοχής. Η Πλάγια είπε ότι τέτοια ξενοδοχεία θα πρέπει να εξετάσουν όρια στο νερό που χρησιμοποιείται για μπάνια και ντους, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν και κάποιες πισίνες που πρέπει να μείνουν κενές. «Η λέξη-κλειδί είναι η ισορροπία· η ισότητα μεταξύ όλων των διαφορετικών τομέων που συμβάλλουν στην καταλανική οικονομία», κατέληξε.

Η έλλειψη νερού είναι ένας πρόσφατος παράγοντας στη συχνά συγκρουσιακή σχέση της Ισπανίας με τον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί πυλώνα της οικονομίας της. Είναι η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, μετά τη Γαλλία, και οι ίδιοι οι Ισπανοί είναι ενθουσιώδεις παραθεριστές. Ομως, ο μαζικός τουρισμός έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλά μέρη, καθώς «κατατρώει» πόρους και υποδομές σε περιοχές που δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τα πλήθη επισκεπτών.

Η έλλειψη νερού είναι ένας πρόσφατος παράγοντας στη συχνά συγκρουσιακή σχέση της Ισπανίας με τον τουρισμό.

Η Ανδαλουσία, η οποία διοικείται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, επιτρέπει τις δημόσιες και αθλητικές πισίνες να γεμίζουν, όπως και αυτές των ξενοδοχείων, ενώ αφήνει στεγνές τις πισίνες που συνδέονται με ιδιωτικά διαμερίσματα και σπίτια. Ο Αντρές Μαρίν, διευθυντής μιας εταιρείας κηπουρικής στη Μάλαγα και εκπρόσωπος μιας ομάδας επιχειρήσεων που αντιτίθενται στους περιορισμούς νερού, είπε ότι οι εταιρείες συντήρησης πισίνας χάνουν ορισμένους πελάτες, όπως και οι κηπουροί στους οποίους απαγορεύτηκε να ποτίζουν φυτά και γκαζόν: «Τα μέτρα που έχουν λάβει είναι άδικα», είπε στους FT. «Οι τουρίστες έρχονται στη Μάλαγα και μπορούν να κάνουν μπάνιο επτά φορές αν θέλουν, μπορούν να γεμίσουν το τζακούζι όσες φορές θέλουν και δεν υπάρχουν περιορισμοί».

Αν και δεν υπήρξε αλλαγή πολιτικής αυτή την εβδομάδα, ο Χουάν Μανουέλ Μορένο Μπονίγια, πρόεδρος της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, έδωσε κάποια ελπίδα λέγοντας ότι οι βροχές που έπεσαν σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας το (καθολικό)  Πάσχα σημαίνουν ότι «τώρα μπορεί να είναι δυνατό να γεμίσουν οι ιδιωτικές πισίνες».

Η κεντρική κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ επιβλέπει ένα επενδυτικό σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση κατεστραμμένων πηγών νερού, τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων τροφοδοσίας και την προώθηση της ανακύκλωσης και αφαλάτωσης του νερού. Ο Ντιέγκο Ρούμπιο, γενικός γραμματέας Δημόσιας Πολιτικής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, είπε ότι κατανοεί τις διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία. «Ομως, θα ήταν λάθος να στοχεύσουμε αποκλειστικά σε πισίνες ξενοδοχείων ή γήπεδα γκολφ», είπε στους FT. «Η κατανάλωσή τους είναι σχετικά μικρή».

Η γεωργία καταναλώνει λίγο περισσότερο από το 79% των υδάτινων πόρων της Ισπανίας, με το 15% να προορίζεται για οικιακή και εμπορική χρήση, το 5,5% για τη βιομηχανία και το 0,4% για την αναψυχή, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Επιπλέον, το νερό που χρησιμοποιεί ο τουρισμός μπορεί συχνά να δημιουργήσει περισσότερο πλούτο και θέσεις εργασίας από το νερό που χρησιμοποιείται για την άρδευση ενός χωραφιού με κριθάρι», είπε ο Ρούμπιο. «Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε όλους τους τομείς. Μόνο αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα δώσει αποτελέσματα».

Η Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά, ένα κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής που κυβερνά στην Καταλονία, ηγείται των προσπαθειών για να προειδοποιήσει τους τουρίστες για τη σημασία της εξοικονόμησης νερού με διαφημίσεις σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ωστόσο, ο Γκονζάλο Ντελακάμαρα, διευθυντής του Κέντρου για την Προσαρμογή στο Νερό και το Κλίμα του Πανεπιστημίου IE, είπε ότι η ευρωστία του συστήματος ύδρευσης της Ισπανίας μέχρι στιγμής είχε επιτρέψει μια «γνωστική ασυμφωνία».

Ενώ οι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται θεωρητικά στα μηνύματα ότι «βιώνουμε μια πολύ σημαντική ξηρασία και ότι υπάρχει μια κλιματική έκτακτη ανάγκη», η πραγματικότητα είναι ότι το σύστημα είναι ακόμα ανθεκτικό και ικανό να παρέχει νερό «24Χ7», είπε στους FT.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...