591
Γιατροί και νοσηλευτές σε νοσοκομείο της Μαδρίτης χειροκροτούν τους ίδιους και τους συναδέλφους τους για τον αγώνα τους κατά του κορονοϊού | Reuters

Τι συνέβη στην Ισπανία; Αλλοι 655 νεκροί μόνο το τελευταίο 24ωρο

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 14:00
Γιατροί και νοσηλευτές σε νοσοκομείο της Μαδρίτης χειροκροτούν τους ίδιους και τους συναδέλφους τους για τον αγώνα τους κατά του κορονοϊού
|Reuters

Τι συνέβη στην Ισπανία; Αλλοι 655 νεκροί μόνο το τελευταίο 24ωρο

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 14:00

Ακόμα μια ημέρα με σοκαριστικό νούμερο νεκρών από τον κορονοϊό ήταν η Πέμπτη στην Ισπανία, όπου στις 12 το μεσημέρι, τοπική ώρα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έφτασαν τους 655, ξεπερνώντας έτσι τους 4.000.

Παράλληλα, η Ισπανία κατέγραψε 8.578 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες.

Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ισπανία αυξήθηκαν στα 56.188, από 47.610 χθες. Ετσι, βρίσκεται πίσω από την Ιταλία στην Ευρώπη σε συνολικό αριθμό, ενώ παγκοσμίως είναι στην τέταρτη θέση. Πρώτη είναι η Κίνα και μετά Ιταλία, ΗΠΑ.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 4.089, έναντι 3.434 την Τετάρτη.

Παράλληλα, έχουν θεραπευθεί 7.015 άτομα από την αρχή της επιδημίας.

Τι έχει πάει τόσο στραβά στην Ισπανία

Οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν γιατί η Ισπανία έχει τόσο αυξημένα νούμερα κρουσμάτων και θανάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Μάρως Βακαλοπούλου στη Ναυτεμπορική, ένας από τους λόγους που η Ισπανία βρέθηκε σε αυτή τη θέση είναι ίσως η πεποίθηση ότι απέχει αρκετά από τις χώρες που πλήττονταν περισσότερο.

«Η Ισπανία θα έχει μόνο λίγα κρούσματα», είχε δηλώσει ο δρ Φερνάντο Σίμον, επικεφαλής του κέντρου συντονισμού υγειονομικών έκτακτων καταστάσεων στη Μαδρίτη, στις 9 Φεβρουαρίου. Εξι εβδομάδες μετά, είναι εκείνος που ενημερώνει καθημερινά τους Ισπανούς για τους εκατοντάδες θανάτους στη χώρα εξαιτίας του Covid-19. Ο αριθμός των νεκρών κατά κεφαλήν είναι ήδη τριπλάσιος του Ιράν και 40 φορές υψηλότερος απ’ ό,τι στην Κίνα.

Στις 19 Φεβρουαρίου, 2.500 φίλαθλοι της Βαλένθια αναμείχθηκαν με 40.000 υποστηρικτές της ιταλικής Αταλάντα για αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ στο Μιλάνο, ένα παιχνίδι το οποίο ο δήμαρχος της ιταλικής πόλης, ο Τζόρτζιο Γκόρι, θεωρεί τη «βόμβα» του κορονοϊού που εξερράγη στη Λομβαρδία. Στην Ισπανία, οι παίκτες της Βαλένθια, οι φίλαθλοι και οι αθλητικοί συντάκτες ήταν από τους πρώτους που νόσησαν.

Ο βασικός λόγος για τη διάδοση του Covid-19 στην Ισπανία, επισημαίνει η Guardian, μπορεί να είναι ο καιρός. Ηταν μια ασυνήθιστα ήπια, ηλιόλουστη άνοιξη. Στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου, με θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου, οι καφετέριες και τα μπαρ της Μαδρίτης έσφυζαν από ζωή με τους Ισπανούς να αγκαλιάζονται και να διασκεδάζουν σχεδόν ο ένας στο πρόσωπο του άλλου.

Στις 8 Μαρτίου, μόλις μια εβδομάδα πριν από το lockdown, πραγματοποιήθηκαν αθλητικές εκδηλώσεις, συνέδρια πολιτικών κομμάτων και τεράστιες διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Τρεις ημέρες αργότερα, περίπου 3.000 φίλαθλοι της Ατλέτικο Μαδρίτης πέταξαν μαζί για έναν άλλον αγώνα του Champions League στο Λίβερπουλ.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αντέδρασε προφανώς με καθυστέρηση, επισημαίνει η Guardian. Η χώρα δεν διέθετε επίσης βασικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εξακολουθεί να προμηθεύται  αναπνευστήρες, προστατευτικές ενδυμασίες για τους γιατρούς και διαγνωστικά τεστ. Επιπλέον, αν και η Ισπανία διαθέτει ένα πολύ καλό  σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, τα νοσοκομεία της επλήγησαν από μια δεκαετία λιτότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της παράτασης των έκτακτων μέτρων περιορισμού για 15 ακόμα ημέρες έως τις 12 Απριλίου. «Δεν είναι εύκολο να παρατείνεις την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο. «Είμαι πεπεισμένος ότι η μοναδική αποτελεσματική επιλογή απέναντι στον κορονοϊό είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση».

Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να βρει προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκες, γάντια και αναπνευστήρες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Σαλβαδόρ Ιλα, έχουν παραγγελθεί μάσκες, γάντια και διαγνωστικά τεστ στην Κίνα αξίας 432 εκατ. ευρώ. Η χώρα έχει επίσης στραφεί στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για προστατευτικό εξοπλισμό και αναπνευστήρες.

Οι αισιόδοξοι, που αναμένουν επιστροφή στην κανονικότητα, είναι πολύ λίγοι. Οταν η κρίση τελειώσει, τονίζει η Guardian, η Ισπανία θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Οταν η χρηματοπιστωτική κρίση χτύπησε τη χώρα το 2008, η ανεργία έφθασε στο 27% και το δημόσιο χρέος σημείωσε άνοδο. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...