199
Το ηφαίστειο Φαγκραντάλσφιαλ απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ισλανδίας | IMO/Reuters

Ισλανδία: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Φαγκραντάλσφιαλ

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2021, 11:09
Το ηφαίστειο Φαγκραντάλσφιαλ απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ισλανδίας
|IMO/Reuters

Ισλανδία: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Φαγκραντάλσφιαλ

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2021, 11:09

Σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας εισήλθε από την Παρασκευή το ηφαίστειο Φαγκραντάλσφιαλ, το οποίο απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ, ανακοίνωσε η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία.

Ενα κοκκινωπό νέφος τέφρας φωτίζει τον ουρανό στην Ισλανδία ενώ όλες τις πτήσεις, εισερχόμενες και εξερχόμενες, απαγορεύονται. Από πλευράς σεισμικής δραστηριότητας καταγράφονται «πολύ λίγες» δονήσεις, σύμφωνα με τις Αρχές.

Το ηφαιστειακό σύστημα του Κρίσουβικ βρίσκεται νότια του όρους Φαγκραντάλσφιαλ, στη χερσόνησο Ρέικιανες, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ισλανδίας.

Ελικόπτερο με επιστημονικό προσωπικό στάλθηκε να εκτιμήσει το μέγεθος της έκρηξης. Λάβα ξεχύνεται, όπως δείχνει το βίντεο που ανέβασε στο Twitter ο μετεωρολογικός οργανισμός της χώρας.

Η δραστηριότητα στο  Κρίσουβικ, το οποίο «ξύπνησε» έπειτα από εννέα αιώνες, περιορίζεται συνήθως στην έκλυση λάβας από ρωγμές στο έδαφος, χωρίς εντυπωσιακές εκρήξεις, όπως αυτή του 2010 που γέμισε τέφρα τον ουρανό της Ευρώπης, ματαιώνοντας τις πτήσεις για ημέρες.

Το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ  και το μικρό ψαράδικο λιμάνι Γκρίνταβικ απέχουν μερικά χιλιόμετρα από το ηφαίστειο, πάντως γενικότερα η περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ηφαιστειακή έκρηξη είναι ακατοίκητη και δεν αναμένεται να παρουσιαστεί κίνδυνος για τους πολίτες.

Στη χερσόνησο Ρέικιανες καταγράφηκαν τουλάχιστον 40.000 σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Ο συνήθης αριθμός είναι μόλις 1.000 με 3.000 δονήσεις τον χρόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...