447
Ο Τζορτζ Σάντος μιλά στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ πίσω του το πλακάτ γράφει «ψέματα» | REUTERS/Shannon Stapleton

ΗΠΑ: «Κυνήγι μαγισσών» επικαλείται και ο Σάντος – κατηγορείται για απάτη και ξέπλυμα χρήματος

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2023, 09:47
Ο Τζορτζ Σάντος μιλά στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ πίσω του το πλακάτ γράφει «ψέματα»
|REUTERS/Shannon Stapleton

ΗΠΑ: «Κυνήγι μαγισσών» επικαλείται και ο Σάντος – κατηγορείται για απάτη και ξέπλυμα χρήματος

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2023, 09:47

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζορτζ Σάντος συνελήφθη την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη με τις κατηγορίες της απάτης, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της κλοπής δημόσιων πόρων, για τις οποίες δήλωσε αθώος.

Πολλά μέλη του Κογκρέσου ζητούν την παραίτησή του, ανάμεσά τους και Ρεπουμπλικανοί, αλλά ο ίδιος αρνείται. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν ΜακΚάρθι, δήλωσε ότι θα εξετάσει την υπόθεση για να αποφασίσει αν πρέπει να απομακρυνθεί από το Κογκρέσο.

Ο Σάντος κατηγορείται για 13 αδικήματα και απειλείται με ποινή φυλάκισης 20 χρόνων, αν καταδικαστεί.

Ο 34χρονος βουλευτής από τη Νέα Υόρκη κατηγορείται ότι εξαπάτησε πιθανούς πολιτικούς υποστηρικτές του και μετέφερε δωρεές τους, ύψους 50.000 δολαρίων, στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του, για να ξεπληρώσει με τα χρήματα αυτά διάφορα χρέη και να αγοράσει ενδύματα πολυτελείας. Ακόμα, πριν εκλεγεί βουλευτής εισέπραξε παρανόμως 24.000 δολάρια ως επίδομα ανεργίας, μολονότι εργαζόταν. Φέρεται επίσης ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα περιουσιακά στοιχεία, το εισόδημα και τα χρέη του.

Οι Ρεπουμπλικανοί, που ελέγχουν τη Βουλή με μικρή πλειοψηφία (222 έναντι 213 Δημοκρατικών) λένε ότι θα περιμένουν να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία προτού κινηθούν εναντίον του Σάντος. Ο βουλευτής αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 δολαρίων και η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον και να ψηφίζει κανονικά στο Κογκρέσο. Το δικαστήριο τον διέταξε ωστόσο, να παραδώσει το διαβατήριό του και να περιορίσει τις μετακινήσεις του.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς λένε ότι έχουν αποδείξεις για ένα «μοτίβο δόλιας συμπεριφοράς» εκ μέρους του βουλευτή, ο οποίος ωστόσο κατά την αποχώρησή του από το δικαστήριο υποστήριξε ότι είναι θύμα «κυνηγιού μαγισσών», μιμούμενος τον Ντόναλντ Τραμπ.

Απέκλεισε την πιθανότητα να παραιτηθεί από το αξίωμά του και διαβεβαίωσε ότι «θα καθαρίσει» το όνομά του και θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές.

Μέχρι στιγμής, εννέα Ρεπουμπλικανοί βουλευτές τού έχουν ζητήσει να παραιτηθεί. Ο «υπ’ αριθμόν 2» στο κόμμα, ο Στιβ Σκάλις, είπε ότι αν και «στην Αμερική ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, αυτές είναι σοβαρές κατηγορίες».

Λίγες ημέρες αφότου εξελέγη ο Σάντος, το 2022, εκπροσωπώντας το Λονγκ Αϊλαντ, η εφημερίδα New York Times και άλλα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι είχε επινοήσει σχεδόν όλη την προσωπική και επαγγελματική ζωή του, όπως την περιέγραφε δημοσίως και στο βιογραφικό του.

Μεταξύ άλλων, υποστήριζε ότι είχε πτυχία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Κολέγιο Μπάρουτς, όμως το όνομά του δεν υπάρχει στα αρχεία των σπουδαστών των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ισχυριζόταν ότι είχε εργαστεί στις τράπεζες Goldman Sachs και Citigroup, κάτι που ήταν επίσης αναληθές. Στο βιογραφικό του έλεγε ότι ήταν εβραϊκής καταγωγής και ότι ο παππούς και η γιαγιά του γλίτωσαν από το Ολοκαύτωμα, επίσης ψέματα. Ακόμα, δήλωνε ομοφυλόφιλος, αλλά δεν έλεγε ότι ήταν παντρεμένος για πολλά χρόνια, μέχρι το 2019, με μια γυναίκα στη Βραζιλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...