430
Ο Νικολάς Μαδούρο με στρατιωτικούς, την δύναμη στην οποία μπορεί (ακόμη) να βασίζεται για να κρατηθεί στην εξουσία | Miraflores Palace/Handout via REUTERS

ΗΠΑ κατά Μαδούρο με όπλο οικονομικές κυρώσεις – και στο βάθος με απειλή επέμβασης

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2019, 10:34
Ο Νικολάς Μαδούρο με στρατιωτικούς, την δύναμη στην οποία μπορεί (ακόμη) να βασίζεται για να κρατηθεί στην εξουσία
|Miraflores Palace/Handout via REUTERS

ΗΠΑ κατά Μαδούρο με όπλο οικονομικές κυρώσεις – και στο βάθος με απειλή επέμβασης

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2019, 10:34

Σε δύο μέτωπα, το πολιτικό και το οικονομικό, ασκούν πλέον οι ΗΠΑ την πίεση κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, με την Ουάσινγκτον να στηρίζει ανοιχτά το αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊντό.

Κοντά σε αυτά, ένα μάλλον ηθελημένο σφάλμα από τον σύμβουλό Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ αφήνει να εννοηθεί ότι η στρατιωτική επέμβαση δεν είναι απλώς ένα ενδεχόμενο που επισείουν οι ΗΠΑ, αλλά ένα εναλλακτικό σχέδιο στο τραπέζι.

Τη Δευτέρα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις ενάντια στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA, το σκληρότερο οικονομικό μέτρο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής ενάντια στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Στόχος τους η αποτροπή της μεταφοράς κεφαλαίων από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία προς την κυβέρνηση.

«Συνεχίζουμε να εκθέτουμε τη διαφθορά του Μαδούρο και των φίλων του. Η σημερινή ενέργεια διασφαλίζει ότι δεν μπορούν πλέον να λεηλατούν τα περιουσιακά στοιχεία του βενεζουελανού λαού», δήλωσε σχετικά ο αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Σε απάντηση, ο Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν παράνομα τον έλεγχο της Citgo, της εταιρείας διύλισης καυσίμων που είναι θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PdVSA, και πρόσθεσε ότι το Καράκας σκοπεύει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε βάρος του ομίλου.

Αποστολή αμερικανικού στρατού εν όψει;

Μια μυστηριώδης σημείωση στα χαρτιά του Τζον Μπόλτον, του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ.

Στις σημειώσεις του, όταν πήγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα, φαινόταν η φράση «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», για την οποία οι αξιωματούχοι που ερωτήθηκαν σχετικά δεν είχαν να δώσουν κάποια απάντηση. Ο ίδιος ο Μπόλτον περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι.

Η επίμαχη σημείωση του Μπόλτον: «5.000 troops to Colombia» («5.000 στρατιώτες στη Κολομβία») λέει στη δεύτερη γραμμή (REUTERS/Jim Young)

Από την πλευρά του ο Γκουαϊντό δήλωσε τη Δευτέρα στο CNN en Español ότι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ντόναλντ Τραμπ, «όπως και με άλλους ηγέτες (κρατών) της περιοχής και του κόσμου».

Ο αμερικανός πρόεδρος ήταν εξάλλου ο πρώτος αρχηγός κράτους που αναγνώρισε τον Γκουαϊντό ως εν ενεργεία πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Γκουαϊντό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης στη Βενεζουέλα, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενος το κενό εξουσίας και μια ευνοϊκή για τον ίδιο συνταγματική διάταξη. Η Ουάσινγκτον και πολλές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής τάχθηκαν υπέρ της θέσης του Γκουαϊντό ότι στις εκλογές του 2018 που κέρδισε ο Μαδούρο σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία και δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρες.

Αντιθέτως, ο Μαδούρο καταγγέλλει την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊντο σε πρόεδρο βλέποντας σε αυτή την κίνηση πραξικόπημα ενορχηστρωμένο και κατευθυνόμενο από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...