793
«Oχι μόνο οι ΥΠΕΞ, να υπάρξει και συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη», λένε τώρα οι Τούρκοι - «Ενα βήμα τη φορά» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συγκυρία του τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου και ο «καταλύτης» Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 14:24
«Oχι μόνο οι ΥΠΕΞ, να υπάρξει και συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη», λένε τώρα οι Τούρκοι - «Ενα βήμα τη φορά» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συγκυρία του τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου και ο «καταλύτης» Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 14:24

Ο νέος «ψυχρός πόλεμος» που ξέσπασε μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν για τον Βλαντίμιρ Πούτιν (εδώ) είναι βέβαιο πως θα λειτουργήσει επιταχυντικά και στο μέτωπο στο ελληνοτουρκικών, καθώς η σκληρή στάση που τηρεί ο αμερικανός πρόεδρος έναντι της Ρωσίας αποτελεί για πολλούς στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου προμήνυμα για το τι περιμένει και τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτός είναι και λόγος που, παρά τις όποιες ρητορικές υπερβολές, ο Ερντογάν εμφανίζεται να αφήνει περιθώρια συνεννόησης για τα της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε κατά δήλωσή του, «να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς να ζήσουμε κάτι θερμό».

Στην ίδια δήλωση βέβαια (δείτε τη κάτω), ο τούρκος πρόεδρος έσπευσε να συμπληρώσει –κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης– ότι η Τουρκία είναι σε θέση να παίρνει η ίδια τις αποφάσεις για το τι θα συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Επικρατεί ένα χάος στην ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι σαφές ποιος κάνει τι, με ποιον. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία να προχωρήσει καμία διαδικασία χωρίς την Τουρκία και αυτό να γίνει αιτία να ζεσταθούν τα νερά. Η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να παίρνει εκείνη τις αποφάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Επιθυμία μου είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς να ζήσουμε κάτι θερμό».

Ενοχλημένος πάντως από τις συνεχείς ασκήσεις-συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τους Αμερικανούς –και κατά δεύτερο λόγο με τους Γάλλους– σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ο επικεφαλής του τουρκικού καθεστώτος δείχνει πια περισσότερο πρόθυμος να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση για τη συνάντηση Τσαβούσογλου – Δένδια στην Αγκυρα στις 14 Απριλίου που έγινε καταρχήν δεκτή από την ελληνική πλευρά.

Μία συνάντηση που, όπως επισημαίνει και η Αλέξάνδρα Φωτάκη στο ρεπορτάζ της για την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», πραγματοποιείται (σ.σ. αν τελικά το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως έχει εξαρχής ξεκαθαρίσει ο Νίκος Δένδιας) σε μία ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς θα ακολουθήσει τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ στο ΝΑΤΟ, με φυσική παρουσία και τη συμμετοχή του αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα έχει στην ατζέντα τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ θα προηγηθεί της άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό.

Στόχος της Τουρκίας, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι σαφώς και μία συνάντηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτημα που ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι θα θέσει στον Δένδια και για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες να πιέζει, μέσω και των διαδρόμων της ΕΕ.

Γιατί είναι σαφές ότι η Αγκυρα «βλέπει» το τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα και ως μέσο για να ξεπεράσει τον σκόπελο ενδεχόμενων αναφορών σε μία επιλογή κυρώσεων από την ΕΕ (σ.σ. αν και εξαιρετικά απίθανο), σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης, και να το διαφημίζει ως την έμπρακτη απόδειξη καλής θέλησης.

Στις πολιτικές διαβουλεύσεις, που πιθανότατα θα γίνουν ξανά τακτικές, μεταξύ των πρέσβεων Δεμίρη και Ονάλ  (σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» στην ομάδα του τούρκου υφυπουργού συμμετείχε και διπλωμάτης που φέρεται να ειδικεύεται στο Κυπριακό) η τουρκική πλευρά επιδίωξε και πάλι συζήτηση «εφ’ όλης της ύλης».

Το σίγουρο είναι ότι αμφότερες οι πλευρές γνωρίζουν τις θέσεις με τις οποίες προσέρχονται στις  συνομιλίες. Και αν ένας ακόμα γύρος διερευνητικών επαφών ή μία ακόμα συνάντηση στο πλαίσιο των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων είναι δύσκολο να αλλάξουν το γενικότερο κλίμα καχυποψίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του επικαλούνται «Τα ΝΕΑ», είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ενεργοί.

«Ενα βήμα τη φορά», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση για συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη

Το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο τουρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην επιβεβαίωση της ημερομηνίας συνάντησής του με τον Νίκο Δένδια.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από το Καζακστάν, Μουκχτάρ Τιλεμπερντί, ο κ. Τσαβούσογλου είπε το αυτονόητο: ότι «ασφαλώς δεν είναι σωστή προσέγγιση να περιμένει κανείς να επιλυθούν όλα τα προβλήματα σε μια συνάντηση».

«Επειτα από πέντε χρόνια πραγματοποιήθηκε η 61η διερευνητική συνάντηση στην Τουρκία. Υπάρχουν ζητήματα που δεν καταφέραμε να συμφωνήσαμε μεταξύ μας η Ελλάδα και η Τουρκία, τα συζητήσαμε στις συναντήσεις. Ασφαλώς δεν είναι σωστή προσέγγιση να περιμένει κανείς να επιλυθούν όλα τα προβλήματα σε μια συνάντηση», δήλωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «είναι ωφέλιμο να γίνουν αυτές οι συνομιλίες και στο επίπεδο των ηγετών, έτσι όταν ο Νίκος Δένδιας έρθει στην Άγκυρα, θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται, πρόσθεσε και υποστήριξε ότι η Τουρκία έδειξε με καθαρό τρόπο την στάση της στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. «Λέμε δίκαιος διαμοιρασμός. Διαβιβάσαμε τη συγκεκριμένη πρότασή μας στην ΕΕ, δεν υπήρξε απάντηση», είπε με παράπονο.

Επιβεβαιώνοντας έτσι την είδηση για την επίσκεψη του έλληνα ομολόγου του στην Αγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατέληξε λέγοντας ότι ο Νίκος Δένδιας θα έρθει στην Τουρκία στις 14 Απριλίου «και εν ευθέτω χρόνω θα επισκεφθώ και εγώ την Ελλάδα».

Μπάντεν επιτρέποντος…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...