521
Η παχυσαρκία, εκτός από ζήτημα υγείας, γίνεται και αντικείμενο διακρίσεων | Shutterstock/SKT Studio

Η Νέα Υόρκη νομοθετεί για τις διακρίσεις κατά των παχύσαρκων

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2023, 22:47
Η παχυσαρκία, εκτός από ζήτημα υγείας, γίνεται και αντικείμενο διακρίσεων
|Shutterstock/SKT Studio

Η Νέα Υόρκη νομοθετεί για τις διακρίσεις κατά των παχύσαρκων

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2023, 22:47

Οι εποχές και τα ήθη αλλάζουν και οι κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στις ποικίλων ειδών διακρίσεις εντείνονται στις ΗΠΑ. Μετά τα θέματα ρατσισμού απέναντι στις κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ και ΑΜΕΑ, η προοδευτική Αμερική στοχεύει πλέον και σε άλλου είδους διακρίσεις – όπως αυτές που βασίζονται στο ύψος και και το βάρος.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι θα προστατεύονται από τις διακρίσεις στη Νέα Υόρκη, βάσει νόμου που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Είναι η πιο πρόσφατη –και μεγαλύτερη– πόλη των ΗΠΑ που παρέχει νομική προστασία σε άτομα που είναι υπέρβαρα. Ο νόμος μάλλον θα προκαλέσει την αντίδραση του κωμικού παρουσιαστή του HBO, Μπιλ Μαρ, που έχει ξεκινήσει καμπάνια για την ευαισθητοποίηση των Αρχών στο ζήτημα της παχυσαρκίας, ισχυριζόμενος ότι είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με το μέτρο, οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να αρνηθούν δημόσια στέγαση ή θέσεις εργασίας με αιτιολογία την παχυσαρκία του υποψηφίου. Οι διακρίσεις λόγω ύψους τέθηκαν επίσης εκτός νόμου. Η μόνη άλλη μεγάλη πόλη που απαγορεύει τη διάκριση λόγω βάρους είναι το Σαν Φρανσίσκο, αν και παρόμοιοι νόμοι εξετάζονται στη Μασαχουσέτη και στο Νιου Τζέρσι.

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει την παχυσαρκία ως αναπηρία, κάτι που σημαίνει ότι παρέχει προστασία σύμφωνα με τους νόμους κατά των διακρίσεων. «Υπήρξε αυξημένη δυναμική με τους νόμους περί διακρίσεων λόγω βάρους τα τελευταία χρόνια» δηλώνει στη βρετανική Telegraph η Τζένιφερ Σινάλ, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Βάντερμπιλτ.

«Ιστορικά, οι πρώτοι νόμοι ψηφίστηκαν στο Μίσιγκαν τη δεκαετία του 1970 και στο Σαν Φρανσίσκο τη δεκαετία του 1990. Αλλά από τότε δεν έχει υπάρξει συνέχεια. Το γεγονός ότι αυτό θεσμοθετείται στη Νέα Υόρκη είναι συμβολικό» λέει. Υποστηρικτής του νόμου είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς, ο οποίος έχασε 16 κιλά μετά τη μετάβασή του σε φυτική διατροφή.

Υπήρξαν και κάποιες επιχειρηματικές αντιδράσεις για τη νέα νομοθεσία. Η Κάθριν Γουάιλντ, πρόεδρος του «Συνεταιρισμού για τη Νέα Υόρκη», είπε στους New York Times ότι ο νέος νόμος συνιστά μια «επαχθή εντολή» για τους εργοδότες. Ωστόσο, ακτιβιστές που υποστηρίζουν την εργασιακή αλλαγή εκτιμούν ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης θα ωφεληθούν από τη νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι οι διακρίσεις κοστίζουν στην πολιτεία 5,9 δισ. ευρώ.

Η Τάιγκερ Οσμπορν, πρόεδρος της «Εκστρατείας για την Ελευθερία των Μεγεθών», χαιρετίζει τον νόμο-ορόσημο. «Οι ηγέτες της Νέας Υόρκης είπαν ότι δεν είναι εντάξει να κάνεις διακρίσεις σε βάρος κάποιου λόγω του μεγέθους του σώματός του» λέει.

«Οι νομοθέτες σε όλη τη χώρα θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νέας Υόρκης και να επεκτείνουν την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων για φορείς όλων των μεγεθών» συμπληρώνει. «Το 80% των Αμερικανών υποστηρίζει αυτό το είδος νομοθεσίας. Ο κόσμος θέλει ελευθερία μεγέθους. Ας του τη δώσουμε!»

Ο νόμος χαιρετίστηκε επίσης από τον δημοτικό σύμβουλο της Νέας Υόρκης Σον Αμπρέου, ο οποίος υποστήριξε την κίνηση. «Ως παγκόσμιος φάρος ανεκτικότητας, είναι λογικό η Νέα Υόρκη να οδηγεί το κίνημα για τον τερματισμό των διακρίσεων μεγέθους με την ψήφιση αυτού του νόμου. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που το δημοτικό συμβούλιο στέλνει ένα μήνυμα, όχι μόνο στους Νεοϋορκέζους, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε στην Telegraph.

«Αγωνιζόμαστε ώστε να αντιμετωπίζονται όλοι οι άνθρωποι με αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από το βάρος τους. Οι πολίτες που είναι βαρύτεροι και πιο ογκώδεις έχουν ζήσει με αυτό το πρόβλημα για αρκετό καιρό» καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...