349
Αφίσες της Μαρίν Λεπέν για προεκλογική συγκέντρωση στο Παρίσι | REUTERS/Benoit Tessier

Η Λεπέν έτοιμη να τα παρατήσει αν ξαναχάσει

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2022, 09:01
Αφίσες της Μαρίν Λεπέν για προεκλογική συγκέντρωση στο Παρίσι
|REUTERS/Benoit Tessier

Η Λεπέν έτοιμη να τα παρατήσει αν ξαναχάσει

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2022, 09:01

Στα 53 της χρόνια η Μαρίν Λεπέν είναι έτοιμη να τα παρατήσει; Η γυναίκα που άλλαξε τη γαλλική Ακροδεξιά και την έφερε σε απόσταση αναπνοής από το Ελιζέ —μετασχηματίζοντας το φανατικό Εθνικό Κόμμα του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν σε κάτι το πιο «φιλικό» προς τον συντηρητικό ψηφοφόρο— άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η υποψηφιότητα (η τρίτη) σε προεδρικές εκλογές μπορεί να είναι και η τελευταία της, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να περάσει το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου. Και οι δημοσκοπήσεις αυτό προεξοφλούν: ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχεδόν σίγουρα θα επανεκλεγεί στον β’ γύρο στις 24 Απριλίου.

Η Λεπέν παραχώρησε συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche. Και μετά από άλλες δύο υποψηφιότητες για την προεδρία — το 2012 όταν κατετάγη τρίτη με 17,9% και το 2017 όταν έφθασε στον δεύτερο γύρο στον οποίο ηττήθηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν— δήλωσε ότι σε περίπτωση ήττας, θα αναζητούσε έναν ρόλο με τον οποίο θα ήταν «πιο χρήσιμη».

«Σε αυτήν τη φάση, δεν νομίζω ότι θα έβαζα (ξανά) υποψηφιότητα, αλλά θα εξακολουθούσα να κάνω ό,τι εδώ και χρόνια, να υπερασπίζομαι τον γαλλικό λαό. Δεν ξέρω από ποια θέση, αλλά σε κάποια που θα ήμουν πιο αποτελεσματική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Μαρίν Λεπέν υπερασπίστηκε τους δεσμούς που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εξαιτίας των οποίων δέχθηκε επικρίσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία, επικαλούμενη τις σχέσεις που πρώην πρόεδροι της Γαλλίας είχαν μαζί του. Συμπλήρωσε ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποκατέστησε τη ρωσική εξουσία έπειτα από 70 χρόνια σοβιετικού τρόμου» και ότι «θα ήταν αυτοκτονικό να επιτρέψουμε στη Ρωσία να συμμαχήσει με την Κίνα μακροπρόθεσμα».

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, Μακρόν και Λεπέν είναι οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να εμφανίζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την τελική επικράτηση, με ποσοστά που πλησιάζουν το 60%.

Η ακροδεξιά Λεπέν, η οποία έχει επικεντρωθεί προεκλογικά σε εσωτερικά ζητήματα – όπως το κόστος διαβίωσης και ο πληθωρισμός – έχει αυξήσει τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις, από το 16% αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου σε περίπου 20% σήμερα, όσον αφορά τον πρώτο γύρο που θα διεξαχθεί στις 10 Απριλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...