877
Λεπέν, Μακρόν, Μελανσόν. Οι δύο πρώτοι κυνηγούν τους ψηφοφόρους του τρίτου | REUTERS/Staff/File Photo

Η κρίσιμη 20ή Απριλίου και το σχέδιο για cohabitation του Μελανσόν

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 14:07
Λεπέν, Μακρόν, Μελανσόν. Οι δύο πρώτοι κυνηγούν τους ψηφοφόρους του τρίτου
|REUTERS/Staff/File Photo

Η κρίσιμη 20ή Απριλίου και το σχέδιο για cohabitation του Μελανσόν

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 14:07

Με το που οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα και το δίδυμο του β’ γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που θα αναμετρηθούν στις 24 Απριλίου, ξεκινούν μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσουν τους γάλλους ψηφοφόρους, κυρίως δε όσους δεν πήγαν να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή.

«Τίποτε δεν έχει παιχτεί», «μια νέα προεκλογική εκστρατεία αρχίζει»… Τα δύο στρατόπεδα επιμένουν στη σημασία των δύο επόμενων εβδομάδων εν όψει του δεύτερου γύρου, για τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά με μία νίκη πολύ πιο περιορισμένη σε σχέση με το 2017, όταν εξουδετέρωσε τη Λεπέν.

Νικητής του πρώτου γύρου ήταν ο Μακρόν με 27,85%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα το μεσημέρι. Η Μαρίν Λεπέν έμεινε στο 23,15% –μια διαφορά 4,70%, μεγαλύτερη από αυτή που είχαν οι δυο τους το 2017.

Ο πρόεδρος εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει τη νίκη και την επανεκλογή και στον β’ γύρο, έστω και οριακά. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν από 51% έως 55%.

«Γι’ αυτήν την εκλογή θα πρέπει να πολεμήσουμε, γιατί τίποτε δεν έχει παιχτεί», παραδέχθηκε το πρωί της Δευτέρας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. Ο Εμανουέλ Μακρόν μπήκε πολύ καθυστερημένα στην προεκλογική αρένα και επικρίθηκε για το γεγονός ότι δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία πριν από τον α’ γύρο, έχοντας επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στις δραματικές εξελίξεις στην Ευρώπη –αλλά τον γάλλο ψηφοφόρο, όπως και κάθε ψηφοφόρο, τον νοιάζει περισσότερο η τσέπη του και λιγότερο η Ουκρανία και η ακρίβεια λειτουργεί διαβρωτικά.

Αμέσως μετά, στο ίδιο ραδιοφωνικό δίκτυο, ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν, δήλωσε πεπεισμένος ότι η υποψήφια της γαλλικής Ακροδεξιάς θα καρπωθεί μεγάλο αριθμό των ψήφων «του 70% των Γάλλων που καταψήφισαν τον απερχόμενο πρόεδρο» και πρόσθεσε ότι «δεν πιστεύει» στο «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» που έχει συγκροτηθεί κατά της Ακροδεξιάς.

Τρεις υποψήφιοι των πρώτου γύρου από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, ο οικολόγος Γιανίκ Ζαντό, ο κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσέλ, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, καθώς και η υποψήφια της Δεξιάς Βαλερί Πεκρές κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο δύο φιναλίστ θα πρέπει τώρα να κινητοποιήσουν τους γάλλους ψηφοφόρους, καθώς η ψηφοφορία του πρώτου γύρου σημαδεύτηκε από υψηλή αποχή (25,14%) και την απόρριψη των δύο πολιτικών κομμάτων που εναλλάχθηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας κατά τη διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας, που κατέγραψαν τα χειρότερα σκορ της ιστορίας τους: λιγότερο το 5% για την Βαλερί Πεκρές και λιγότερο από 2% για την Αν Ινταλγκό.

Το διακύβευμα θα είναι οι ψηφοφόροι του ηγέτη της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, που κατέλαβε την τρίτη θέση με 21,95% των ψήφων, αποκτώντας έτσι τον ρόλο του ρυθμιστή.

Το σχέδιο Μελανσόν για «συγκατοίκηση»

Ο Μελανσόν, της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI), δήλωσε ήδη από το βράδυ των εκλογών –και επαναλαμβάνοντάς το τρεις φορές κατά την ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων–, ότι «ούτε μια ψήφος» δεν πρέπει να πάει στην Ακροδεξιά. Απέφυγε ωστόσο να καλέσει σε ψήφο υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν.

Η θέση αυτή διατυπώθηκε και τη Δευτέρα από το δεύτερο στην ιεραρχία της παράταξης Αντριέν Κατενάνς, ο οποίος όμως πρόσθεσε ότι «ολόκληρη η ευθύνη για ό,τι συμβεί στον δεύτερο γύρο θα ανήκει στον βασικό πρωταγωνιστή, τον Εμανουέλ Μακρόν».

Στόχος της LFI είναι πλέον να αγωνισθεί για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και να επιβάλει «συγκατοίκηση» (την περίφημη cohabitation) στον Εμανουέλ Μακρόν, εξήγησε.

Η «συγκατοίκηση» είναι ένα πολιτικό φαινόμενο στη γαλλική πολιτική, όταν πρόεδρος και πρωθυπουργός έρχονται από αντίπαλες παρατάξεις –είχε συμβεί το 1986 και το 1993 επί προεδρίας του θρυλικού σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος «συγκατοίκησε» την πρώτη φορά με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Ζακ Σιράκ και τη δεύτερη με τον επίσης κεντροδεξιό Εντουάρ Μπαλαντίρ.

Σε κάθε περίπτωση, το κυνήγι των ψηφοφόρων της Aριστεράς έχει ξεκινήσει. Το πρωί, ο Γκαμπριέλ Ατάλ τόνισε το έργο της κοινωνικής πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πασχίζει να βγάλει από πάνω του την ετικέτα του «προέδρου των πλουσίων». «Κάναμε πολλά για να περιορίσουμε τα ρήγματα», είπε.

«Οι υποψήφιοι δεν είναι ιδιοκτήτες των ψηφοφόρων τους και πιστεύω ότι πολλοί από όσους ψήφισαν Ζαν Λικ Μελανσόν δεν θέλουν σύνταξη στα 65, δεν θέλουν την ανάθεση της γαλλικής πολιτικής σε ιδιωτικές εταιρείες και θα ψηφίσουν την Μαρί Λεπέν στον δεύτερο γύρο», πιστεύει ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συσπείρωσης (Rassemblement National) Ζορντάν Μπαρντελά.

Στα χαρτιά, η Λεπέν έχει μία πολύ μικρότερη από τον Μακρόν δεξαμενή ψηφοφόρων. Μπορεί να ποντάρει με βεβαιότητα στους ψηφοφόρους του Ερίκ Ζεμούρ, (7%) και του Νικολά Ντιπόν-Ενιάν (2%). Και οι δύο έδωσαν κατεύθυνση για ψήφο στη Λεπέν.

Το κρίσιμο debate

Σημείο-κλειδί των επόμενων δύο εβδομάδων και της νέας προεκλογικής εκστρατείας θεωρείται η 20ή Απριλίου και η παραδοσιακή τηλεοπτική μονομαχία των δύο φιναλίστ.

Το 2017, το debate ήταν καταστροφικό για την Μαρίν Λεπέν, η οποία εμφανίσθηκε νευρική και τελείως απροετοίμαστη για τα θέματα της συζήτησης, γεγονός που συνέβαλε στη σαρωτική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτήν την φορά, η υποψήφια της γαλλικής ακροδεξιάς έδειξε κατά την προεκλογική εκστρατεία περισσότερο προετοιμασμένη, επικεντρώνοντας στην αγοραστική δύναμη των Γάλλων, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν, απορροφημένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν έλαβε παρά ελάχιστα μέρος στην εκστρατεία.

Μία νίκη της Μαρίν Λεπέν θα είχε σημαντικές διεθνείς συνέπειες, με τη δεδομένη εχθρότητά της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη βούλησή της, για παράδειγμα, να βγάλει την Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Και θα ενθουσίαζε τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η εκλογή της Λεπέν θα ήταν διπλή πρώτη: πρώτη εκλογή ακροδεξιού προέδρου και πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...