502
Mια σχέση ζωής,, ένα κοινό όνειρο και ένας δυνατός έρευνας έφεραν στη σκηνή την Τσάπλιν και τον Τεριέ | .

Η κόρη του Τσάρλι Τσάπλιν στη Βουκουρεστίου

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 15 Οκτωβρίου 2016, 09:36
Mια σχέση ζωής,, ένα κοινό όνειρο και ένας δυνατός έρευνας έφεραν στη σκηνή την Τσάπλιν και τον Τεριέ
|.

Η κόρη του Τσάρλι Τσάπλιν στη Βουκουρεστίου

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 15 Οκτωβρίου 2016, 09:36

Την λένε Βικτόρια. Πατέρας της είναι ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Σαρλό της βαθιάς θλίψης, του ανόθευτου γέλιου, της επιβίωσης κόντρα σε πολιτικά και κοινωνικά συστήματα κατάφορης αδικίας. Απόκληρος και επιζών. Παππούς της είναι ο Ευγένιος Ο’Νιλ, θεμελιωτής του σύγχρονου θεάτρου, συγγραφέας κειμένων που όχι μόνο δεν ξεπεράστηκαν αλλά έγιναν δοχεία παραγωγής νέων έργων. Την λένε Βικτόρια Τσάπλιν και επέλεξε να μην είναι θυγατέρα ή εγγονή, επέλεξε να συμπυκνώσει χαρακτηριστικά των δυο ανδρών που την καθόρισαν γονιδιακά: έγινε ακροβάτρια και χορεύτρια.

cirque invisibleΔημιούργησε ένα τσίρκο σαν παραισθησιογόνο, όπου δεν κυριαρχεί το άγριο ένστικτο του αντανακλαστικού, αλλά μια διαδικασία που παραπέμπει σε παραίσθηση σε φαντασίωση, σε ακριβή μαθηματική εξίσωση. Μαζί με τον Τεριέ το κατάφεραν αυτό, δημιουργώντας το «Αόρατο Τσίρκο» που περιοδεύει ανά τον κόσμο σε γεμάτες αίθουσες και που στις 20, 21 και 22 Οκτωβρίου επιστρέφει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο θέατρο Παλλάς σε διοργάνωση ΛΑΒΡΥΣ.

Τι είναι όμως το «Αόρατο Τσίρκο»; Πώς προέκυψε;  Σύμφωνα με τους δημιουργούς του είναι μια έρευνα – αναζήτηση της φιλοσοφικής λίθου της τέχνης. Συνεχιστής της αρχαίας τέχνης των θαυματοποιών και σαλτιμπάγκων. Μια καινοτόμα ανατρεπτική σκηνική πρωτοπορία που απευθύνεται σε ηλικίες από 7 έως 97 ετών.  Με την Τσάπλιν να κάνει το σώμα της συνώνυμο του «όλα είναι δυνατά», ακροβατώντας, ισορροπώντας, χορεύοντας και με τον Τεριέ να κάνει ταχυδακτυλουργικά, να γίνεται αρχετυπικός κλόουν. Φάρσα και συγκίνηση, γκάφες και τελειότητα.

Η σχέση της Βικτόρια και του Ζαν-Μπατίστ δεν εξελίχθηκε τυχαία, αυτό που βλέπουμε στο «Αόρατο Τσίρκο» είναι το βαθύ αποτέλεσμα της συνάντησης των δύο κόσμων τους σε κάθε επίπεδο. Εκκινώντας από το ερωτικό και το απωθημένο. Η Βικτόρια ήταν 18 ετών είχε αρχίσει να εμφανίζεται σε ταινίες, όταν με παράδοξο τρόπο γνώρισε τον τότε 43 ετών Ζαν Μπατίστ Τεριέ.

p213656_4-le-cirque-invisibleΑυτή που από παιδί ονειρευόταν να εργαστεί σε τσίρκο είδε στο πρόσωπό το κάτι παραπάνω από έναν εραστή, είδε αυτόν που την απελευθέρωσε από το περιβάλλον της και τους περιορισμούς του. Την προσέγγισε αυτός όταν κάπου είδε μια φωτογραφία της με την κειμενολεζάντα να αναφέρει ότι θέλει να γίνει κλόουν. Της έστειλε μια επιστολή όπου με λεπτομέρειες έκανε περιγραφή του τσίρκου που ονειρευόταν να δημιουργήσει. Ηταν ήδη τότε ηθοποιός και υποβολέας, αν και είχε ξεκινήσει την ενήλικη ζωή του ως εργάτης σε χειρωνακτικά επαγγέλματα. Αυτή μαγεύτηκε, κανόνισαν μια συνάντηση στη Λωζάνη, ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος.

Ο Τσάπλιν, ναι αυτός πάντα έκανε σχέσεις με εξωφρενικά νεότερες γυναίκες έγινε έξαλλος για τη διαφορά ηλικίας της θυγατέρας του με τον σύντροφό της και με την λαϊκή καταγωγή του (γιος εργάτη). Τον αγνόησαν, κλέφτηκαν, παντρεύτηκαν. Ο Τσάπλιν την αποκλήρωσε. Τι σκάνδαλο για την εποχή… Απέκτησαν δυο παιδιά που ακολουθούν τον δρόμο των γονιών τους.

p213656_8-le-cirque-invisibleΑντιλαμβάνεστε, το «Αόρατο Τσίρκο» είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ευφάνταστο, υψηλής ποιότητας, μοναδικής θέασης έργο. Είναι ένα κομμάτι από τη ζωή και το σώμα των δυο σπουδαίων ερμηνευτών, των δυο εραστών από τους διαφορετικούς κόσμους που έφτιαξαν στη σκηνή έναν ολοκαίνουριο νέο κόσμο. Το δικό τους τσίρκο των αισθήσεων και κυρίως της νόησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...