243
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Siemens στο Μόναχο, μία από τις πολλές σε όλη τη Γερμανία στις 13 Ιανουαρίου | REUTERS/Andreas Gebert

Η Γκρέτα και οι «Παρασκευές για το Κλίμα» τα έβαλαν με τη Siemens

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 13:29
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Siemens στο Μόναχο, μία από τις πολλές σε όλη τη Γερμανία στις 13 Ιανουαρίου
|REUTERS/Andreas Gebert

Η Γκρέτα και οι «Παρασκευές για το Κλίμα» τα έβαλαν με τη Siemens

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 13:29

Οι «Παρασκευές για το Κλίμα», το νεανικό κίνημα που ενέπνευσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, έκανε μια δυναμική παρέμβαση στη Γερμανία, επικρίνοντας τη Siemens που έχει ανακοινώσει ότι θα παράσχει τεχνικό εξοπλισμό για ένα νέο ανθρακωρυχείο στην Αυστραλία.

Υπολογίζεται ότι θα εξορύσσονται περίπου 60 εκατ. τόνοι λιθάνθρακα από το ορυχείο αυτό, ινδικών συμφερόντων. Η Greenpeace, από την πλευρά της, υπολογίζει ότι σε πλήρη λειτουργία, το ορυχείο θα εξάγει άνθρακα που θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο με 128 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Με άλλα λόγια, ποσότητα περισσότερη από όσο παράγουν η Σουηδία και η Νορβηγία μαζί.

Η Siemens κέρδισε συμβόλαιο για τη σηματοδότηση του σιδηροδρόμου που θα μεταφέρει την παραγωγή στην ακτή, η οποία απέχει πάνω από 300 χιλιόμετρα.

Χθες Δευτέρα οργάνωσαν συγκεντρώσεις έξω από γραφεία της εταιρείας σε τουλάχιστον 15 γερμανικές πόλεις μετά την άρνηση της γερμανικής εταιρείας να αποσυρθεί από το εγχείρημα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Γκρέτα Τούνμπεργκ με tweet: «Φαίνεται ότι η Siemens έχει τη δύναμη να σταματήσει, να καθυστερήσει ή τουλάχιστον να διακόψει την κατασκευή του ανθρακωρυχείου στην Αυστραλία. Παρακαλώ βοηθήστε να τους πιέσουμε να πάρουν τη μόνη σωστή απόφαση».

Οι Times σημειώνουν ότι η διαμαρτυρία είναι ένα είδος τεστ για το αν μια μεγάλη εταιρεία θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στην πίεση από μια νέα γενιά ακτιβιστών, όπως αυτοί που εμπνέονται από τη Γκρέτα.

Η Siemens έχει υποσχεθεί να επιτύχει ουδετερότητα στις εκπομπές άνθρακα ως το 2030, αν και αργότερα μάλλον υπαναχώρησε από τον στόχο. Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα τηρήσει τη συμφωνία στην Αυστραλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...