360
Τα τελευταία χρόνια η θερμοκρασία των ωκεανών σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο | REUTERS/Kevin Coombs

Η υπερθέρμανση των ωκεανών καταστροφή για το κλίμα της Γης

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 12:04
Τα τελευταία χρόνια η θερμοκρασία των ωκεανών σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο
|REUTERS/Kevin Coombs

Η υπερθέρμανση των ωκεανών καταστροφή για το κλίμα της Γης

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 12:04

Νέο ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας κατέγραψαν το 2019 οι ωκεανοί της Γης, απόρροια και αυτό της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη,  σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η χρονιά που πέρασε είχαν την υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 60 ετών, ιδίως μεταξύ της επιφάνειας των νερών και βάθους έως 2.000 μέτρων. Ηταν η κατά σειρά τρίτη χρονιά που σπάει αυτό το ρεκόρ.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η θερμοκρασία των θαλασσών όχι απλώς ανεβαίνει αλλά η άνοδος επιταχύνεται συνεχώς. Τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξαν τα πιο θερμά στην καταγεγραμμένη ιστορία για τις ωκεάνιες θερμοκρασίες και τα πέντε τελευταία τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί.

Από το 1970 μέχρι σήμερα, πάνω από το 90% της θερμότητας λόγω της κλιματικής αλλαγής κατέληξε στους ωκεανούς, ενώ λιγότερο από 4% αύξησε τη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα και στην ξηρά. Όσο θερμαίνονται οι θάλασσες τόσο διαταράσσεται ο κύκλος του νερού στον πλανήτη μας, φέρνοντας περισσότερες πλημμύρες, καταιγίδες, ξηρασίες, πυρκαγιές και άλλα ακραία φαινόμενα, καθώς επίσης επιταχυνόμενη τήξη των παράκτιων πάγων.

Οι 14 ερευνητές από 11 επιστημονικά ινστιτούτα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Λιλίνγκ Τσενγκ του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Advances in Atmospheric Sciences», υπολόγισαν ότι πέρυσι η μέση θερμοκρασία των ωκεανών ήταν περίπου 0,075 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.

«Η ποσότητα θερμότητας που προσθέσαμε στους ωκεανούς του κόσμου κατά τα τελευταία 25 χρόνια ισοδυναμεί με 3,6 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα», δήλωσε ο Τσενγκ.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών», πρόσθεσε ο ίδιος, «είναι μη αμφισβητήσιμη και συνιστά περαιτέρω απόδειξη για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Δεν υπάρχουν λογικές εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο πέρα από τις ανθρώπινες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

Συγκρίνοντας την περίοδο 1987-2019 με την περίοδο 1955-1986, η μελέτη δείχνει μία αύξηση κατά περίπου 450% στην ταχύτητα ανόδου της θερμοκρασίας των ωκεανών, δηλαδή η θερμοκρασία των θαλασσών ανεβαίνει στην εποχή μας με υπερτετραπλάσιο μέσο ετήσιο ρυθμό από ό,τι πριν μερικές δεκαετίες.

«Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα. Η συντριπτική πλειονότητα της θερμότητας καταλήγει στους ωκεανούς. Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που πρόκειται να ακολουθήσει», ανέφερε ο καθηγητής Τζον Αμπραχαμ του Πανεπιστημίου Σεντ Τόμας των ΗΠΑ.