512
Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης συζητούν στο συνέδριο του Παταμιού. Δίπλα τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίον η συζήτησή τους για την Κεντροαριστερά τον αφορά υπό μία έννοια... | Menelaos Myrillas / SOOC

Η Φώφη θέλει, ο Σταύρος παίζει κατενάτσιο…

Μιχάλης Μιχαήλ 10 Μαρτίου 2016, 19:10
Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης συζητούν στο συνέδριο του Παταμιού. Δίπλα τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίον η συζήτησή τους για την Κεντροαριστερά τον αφορά υπό μία έννοια...
|Menelaos Myrillas / SOOC

Η Φώφη θέλει, ο Σταύρος παίζει κατενάτσιο…

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 10 Μαρτίου 2016, 19:10

Ασυντόνιστες είναι ακόμη οι κεραίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για το ενδεχόμενο συνεργασίας των ευρύτερων δυνάμεων του κεντρώου και κεντροαριστερού χώρου. Συνεχίζουν να εκπέμπουν σε διαφορετικό μήκος κύματος μολονότι παράγοντες των δυο πλευρών με πυκνές επαφές και διαβουλεύσεις αναζητούν κοινή συχνότητα και γλώσσα.

Η πιο πρόσφατη απόπειρα στην κατεύθυνση αυτή προήλθε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία έχει επιλέξει να κρατήσει ανοικτή τη πόρτα στο Ποτάμι και ζεστό το επίμονο φλερτ. Το Κεντρικό Συντονιστικό της Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη Σεβαστουπόλεως την κοινή δράση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δυο κομμάτων την οποία θα συντονίζει επιτροπή από τίς δυο πλευρές.

Αρνητική ήταν η πρώτη άτυπη αντίδραση του Ποταμιού. «Μόνο ad hoc  συνεργασία μπορεί να γίνει. Σε κάθε θέμα θα βλέπουμε αν συμφωνούμε και θα συντονιζόμαστε. Δεν μπορούμε να δεχθούμε συμφωνημένες δράσεις γιατί έτσι είναι σαν να καπελωνόμαστε», λένε ηγετικοί παράγοντες του Ποταμιού.

Δεν συμφωνούν πάντως όλοι, στο Ποτάμι. Οι συνεργαζόμενοι Μεταρρυθμιστές, υπό τον Σπύρο Λυκούδη, διάκεινται ευνοϊκά σε αυτή την προοπτική κι άλλωστε, η αρχική ιδέα ανήκε στον ίδιο καθώς την είχε εκφράσει, πριν από λίγες εβδομάδες σε συνομιλητές του από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Πρόκειται μάλιστα να πυκνώσει τις επαφές του για να επιταχυνθούν οι προοπτικές συγκρότησης ενός νέου πολιτικού φορέα στο ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στοχευμένες κινήσεις

Επίσης βουλευτές του Ποταμιού που βλέπουν με καλό μάτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο επισημαίνουν ότι χρειάζονται στοχευμένες κινήσεις κι όχι επιθετικότητα δεδομένου ότι μια τέτοια εξέλιξη περιορίζει το εύρος στο οποίο θέλει να κινηθεί το Ποτάμι ενώ προκαλεί αρνητικά αντανακλαστικά στο εσωτερικό του. Από την άλλη θεωρούν ότι η πρόταση θα πρέπει να  συζητηθεί στα αρμόδια όργανα του κόμματος και αναγνωρίζουν την αμηχανία να αναληφθούν πρωτοβουλίες γεγονός που ενισχύσει τον προβληματισμό για την πολιτική πορεία του Ποταμιού.

Στο σημείο αυτό χρειάζεται μια διευκρίνηση. Οπως εξηγούν στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η πρόταση είναι συγκεκριμένη και δεν αφορά στη ενοποίηση των βουλευτών των δυο κομμάτων, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει, αλλά την κοινή κοινοβουλευτική δράση τους.

Υποστηρίζεται ότι πήρε τη συγκεκριμένη μορφή καθώς ελήφθη υπόψη σειρά συζητήσεων με στελέχη του Ποταμιού, για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, ώστε να προχωρήσει η σύμπραξη του με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με στόχο να διαμορφωθεί ισχυρός πολιτικός φορέας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται ότι η υπόθεση δεν έχει ναυαγήσει και θα ακολουθήσουν κι άλλα γεγονότα και κινήσεις. Η Φώφη Γεννηματά έχει επιλέξει να ακολουθήσει τρόπον τινά τη διπλωματική τακτική απέναντι στο Ποτάμι. Δεν πρόκειται να κλείσει την πόρτα στον Σταύρο Θεοδωράκη και θα συνεχίσει να καταθέσει προτάσεις συμπόρευσης αποσκοπώντας να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θα ωριμάσει η συνεργασία των δυνάμεων του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.

«Επαφίεται στο Ποτάμι για το κατά πόσον θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας. Αυτές ισχύουν», αναφέρουν στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης.

Μέχρι τότε προχωρούν οι προετοιμασίες για την Προγραμματική Συνδιάσκεψη η διεξαγωγή της οποίας τοποθετείται στα μέσα Μαΐου και ήδη έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας που προετοιμάζουν τα κείμενα πολιτικής διακήρυξης, προγράμματος και οργανωτικής δομής. Προβλέπεται να είναι έτοιμα στο τέλος Μαρτίου για να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Μέχρι τότε ο σχεδιασμός προβλέπει να ολοκληρωθεί η οργανωτική της δομή και να λειτουργήσουν τα περιφερειακά όργανα σε όλη τη χώρα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...