281
Διαβάτες στο Τόκιο φωτογραφίζουν τις οθόνες που δείχνουν το νέο άλμα του Nikkei | REUTERS/Issei Kato

Η «άρρωστη» κινεζική οικονομία κάνει το χρηματιστήριο του Τόκιο να σπάει κάθε ρεκόρ

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2024, 09:47
Διαβάτες στο Τόκιο φωτογραφίζουν τις οθόνες που δείχνουν το νέο άλμα του Nikkei
|REUTERS/Issei Kato

Η «άρρωστη» κινεζική οικονομία κάνει το χρηματιστήριο του Τόκιο να σπάει κάθε ρεκόρ

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2024, 09:47

Για τους Ιάπωνες, ανθρώπους με κυρίαρχη την κουλτούρα της συλλογικής ευθύνης, η κερδοσκοπική φούσκα των 80s και το αναπόφευκτο σκάσιμο αυτής είναι μια εθνική ντροπή –αυτό αρκεί για να αναλογιστεί κανείς τον θαυμασμό που επικρατεί για τα ορόσημα που σπάνε το τελευταίο διάστημα στο χρηματιστήριο του Τόκιο: ύστερα από σχεδόν 35 χρόνια, ο βασικός δείκτης Nikkei ξεπέρασε ιστορικά υψηλά, τα οποία ανάγονταν στα τέλη του 1989, στην κορύφωση δηλαδή εκείνης της φούσκας.

Τονωμένος χάρη στα καλύτερα των προσδοκώμενων αποτελέσματα του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού NVIDIA, ο Nikkei έκλεισε την Πέμπτη με άνοδο 2,19%, στις 39.098,68 μονάδες, συντρίβοντας το προηγούμενο ιστορικό του υψηλό (38.915,87 μονάδες την 29η Δεκεμβρίου 1989).

Εσπασε επίσης το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης φθάνοντας τις 39.156,97 μονάδες. Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό (38.957,44 μονάδες) καταγράφτηκε επίσης την 29η Δεκεμβρίου 1989.

Ο δείκτης, που κατέγραψε αλματώδη άνοδο (+28%) το 2023 —την καλύτερη επίδοση σε δέκα χρόνια—, συνεχίζει να ανεβαίνει με θεαματικό τρόπο από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς (+17,5%).

Οι λόγοι που εξηγούν την πορεία του είναι αρκετοί, μερικοί έχουν τα χαρακτηριστικά μιας νέας φούσκας –αν και όχι απαραίτητα κερδοσκοπικής– άλλοι όμως έχουν να κάνουν με τις επιδόσεις του άλλου μεγάλου ασιατικού γίγαντα, την Κίνα.

Οι λόγοι είναι τρεις, όπως σημειώνουν οι αναλυτές:

–Οι επενδυτές αναμένουν πως η άνοδος θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τη πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που οδηγεί σε άνοδο τιμών και μισθών, σύμφωνα με αναλυτή του Nomura Research Institute.

– Η αδυναμία του γεν προσελκύει ξένους επενδυτές και ταυτόχρονα φουσκώνει τα αποτελέσματα ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών.

–Το ιαπωνικό χρηματιστήριο ωφελείται από τον μαρασμό των κινεζικών αγορών, με φόντο την κρίση των ακινήτων και τη δυσκολία της κινεζικής οικονομίας να ανακάμψει. Ετσι το Τόκιο γίνεται ένα «ασφαλές» καταφύγιο για τους επενδυτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...