519
Η Ντέβριμ Λινγκνάου στη σειρά του Netflix ως Aυτοκράτειρα Ελισάβετ (πίσω, μια ιστορική απεικόνισή της) | Creative Protagon

Η αιώνια επιστροφή της αυτοκράτειρας Σίσι

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2022, 11:00
Η Ντέβριμ Λινγκνάου στη σειρά του Netflix ως Aυτοκράτειρα Ελισάβετ (πίσω, μια ιστορική απεικόνισή της)
|Creative Protagon

Η αιώνια επιστροφή της αυτοκράτειρας Σίσι

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2022, 11:00

Πάμπολλες είναι οι ταινίες και οι σειρές αφιερωμένες στην αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, την επονομαζόμενη Σίσι. Οπότε, τι καινούργιο προσφέρει το σίριαλ «The Empress» (διαθέσιμο στο Netflix από την προηγούμενη εβδομάδα) στο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό που έχει μανία με τα δράματα εποχής και τους γαλαζοαίματους;

Γερμανικής παραγωγής, η σειρά χαρακτηρίζεται ήδη ως το νέο «The Crown», μας πληροφορεί η Κιάρα Ουγκολίνι της La Repubblica«Η επίδραση που ασκούν σειρές εποχής αλλά σύγχρονης κοπής, όπως το “Bridgertone”, το “The Great”, το “Becoming Elizabeth” και το “Dickinson”, γίνεται αισθητή», προσθέτει.

Στη νέα σειρά για την Ελισάβετ της Αυστρίας (την οποία υποδύεται η ηθοποιός Ντέβριμ Λινγκνάου) υπάρχει χώρος όχι μόνο για ρομαντισμό και εξέγερση ενάντια στην οικογένεια, αλλά και για πολιτική και σεξ. Η μητέρα της Σίσι, που απέχει πολύ από τη στοργική μητέρα των ταινιών της δεκαετίας του 1950 με πρωταγωνίστρια τη Ρόμι Σνάιντερ, απειλεί να στείλει την κόρη της σε άσυλο, εάν δεν χαλιναγωγήσει τον επαναστατικό χαρακτήρα της. Υπάρχει και ένας πατέρας αλλεργικός στις ταμπέλες, απερίσκεπτος, με ερωτικές περιπέτειες να τον αποσπούν από τα καθήκοντα του δούκα της Βαυαρίας.

Οταν η επαναστάτρια Ελισάβετ συναντά τον αυστριακό αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α’ (Φίλιπ Φρόζαντ), ο κεραυνοβόλος έρωτάς τους αναστατώνει τις δομές της εξουσίας στη βιεννέζικη αυλή. Μετά τον γάμο, η νεαρή αυτοκράτειρα πρέπει να επιβληθεί όχι μόνο στην πεθερά της Σοφία, μια γαλαζοαίματη που ενδιαφέρεται για την εξουσία εντός και εκτός της Αυλής, αλλά και στον κουνιάδο της, αρχιδούκα Μαξιμιλιανό, τον δεύτερο στη σειρά διαδοχής, που ζει στη σκιά του αδελφού του, εποφθαλμιά τον θρόνο και δεν θα περιφρονούσε ούτε την κουνιάδα του.

Εν τω μεταξύ, εχθρικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων και μυρίζει μπαρούτι. Η Ελισάβετ πρέπει να μάθει ποιον μπορεί να εμπιστευθεί και ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να καταβάλει για να καταστεί αυτοκράτειρα και σύμβολο ελπίδας για ένα ολόκληρο έθνος.

«Αυτό που με ενδιέφερε στην Ελισάβετ ήταν η δυαδικότητα του χαρακτήρα. Η σειρά την παρουσιάζει στην αρχή ως το παρορμητικό κορίτσι που δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, επειδή δεν είναι διατεθειμένη να παίξει τον ρόλο που της έχει ανατεθεί. Εκείνη την εποχή ήταν αδιανόητο να προτιμάς να γράφεις ποίηση παρά να θέλεις να παντρευτείς έναν πλούσιο άνδρα. Είναι ακριβώς αυτή η δύναμη αντίστασης που την καθιστά ελκυστική και σήμερα. Η δική μας Ελισάβετ είναι ένας άνθρωπος δημιουργικός, άγριος και επαναστατημένος, που δεν ανήκει στην εποχή του. Παρ’ όλα αυτά, ή για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ένας γαλαζοαίματος την ερωτεύεται», εξηγεί η δημιουργός της σειράς Καταρίνα Εϊσεν.

Το ότι η Ελισάβετ της Αυστρίας εξακολουθεί να σαγηνεύει και να συγκινεί τα πλήθη αποδεικνύεται και από την ταινία «Corsage», της Μαρί Κρόιτζερ, με τη Βίκι Κριπς, η οποία στις Κάννες διακρίθηκε ως καλύτερη ηθοποιός στο τμήμα του φεστιβάλ «Ενα κάποιο βλέμμα». Σε αυτή την εκδοχή, η αυτοκράτειρα πρόκειται να συμπληρώσει 40 χρόνια ζωής, ηλικία που ήταν η αρχή του τέλους για μια γυναίκα εκείνης της εποχής. «Η Σίσι ταράζεται, θυμώνει και τελικά καταπλήσσει την Αυλή. Σφιχτοδεμένη με εκείνον τον άκαμπτο κορσέ που φυλάκιζε τη θηλυκότητα», αναφέρει η ιταλίδα δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...