522
H φρεγάτα «Σπέτσαι» του ΠΝ (σε πρώτο πλάνο) πλέει δίπλα στο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» στο πλαίσιο της αποστολής «Foch» τον περασμένο Ιανουάριο. Τέτοιες εικόνες ενόχλησαν σφόδρα τους Τούρκους εξού και τα δημοσιεύματα τύπου Ακσάμ | Twitter

Η Αγκυρα επιχειρεί να «τραυματίσει» την ελληνογαλλική φιλία – Σαφής απάντηση από το Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 11:15
H φρεγάτα «Σπέτσαι» του ΠΝ (σε πρώτο πλάνο) πλέει δίπλα στο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» στο πλαίσιο της αποστολής «Foch» τον περασμένο Ιανουάριο. Τέτοιες εικόνες ενόχλησαν σφόδρα τους Τούρκους εξού και τα δημοσιεύματα τύπου Ακσάμ
|Twitter

Η Αγκυρα επιχειρεί να «τραυματίσει» την ελληνογαλλική φιλία – Σαφής απάντηση από το Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 11:15

Εσβησε πριν καλά – καλά ανάψει η «φωτιά» στις ελληνογαλλικές σχέσεις, την οποία επιχείρησε να βάλει στοχευμένο δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Ερντογάν – Αλ Σαράζ.

Το θέμα προέκυψε μετά τη δημοσίευση  γαλλικού χάρτη (του Γεωπολιτικού Ατλαντα Θαλασσίων Περιοχών – Atlas Geopolitique des Espaces Maritimes)  στην τουρκική εφημερίδα Aksam, όπου αφενός απεικονιζόταν η θαλάσσια περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου και αφετέρου αναφέρονταν ελληνικά νησιά ως «γκρίζα» και διεκδικούμενα από την Τουρκία.

Ο Ατλας δημοσιεύθηκε επίσης σε επίσημους γαλλικούς ιστότοπους όπως το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (Centre d’ Etudes Strategiques de la Marin) κ.α., με την τουρκική πλευρά να μη χάνει καιρό και να μιλά αμέσως για σύσφιγξη των σχέσεων με τη Γαλλία. «Η μάχη της Αγκυρας για τη διασφάλιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο αποδίδει αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αksam.

H γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα υπό τον Πατρίκ Μεζονάβ, ωστόσο, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, διευκρινίζοντας για τον χάρτη του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (CESM) :

Οι γαλλικές αρχές έχουν επανειλημμένως και στο υψηλότερο επίπεδο τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την ως άκυρη.

Ο χάρτης που παρουσιάζει τις αμφισβητούμενες ή διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες, σαφώς χαρακτηριζόμενες ως τέτοιες στον γαλλικό τίτλο και στο υπόμνημα που συνοδεύει τον χάρτη, έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για την ύπαρξη των εν λόγω αξιώσεων, οι οποίες ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αντίστοιχα ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν την Δευτέρα ότι «η Γαλλία έχει εκφράσει την αμέριστη στήριξή της στην Ελλάδα και η πολιτική ηγεσία της με επίσημες δηλώσεις έχει καταδικάσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας ότι παραβιάζει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

«Η ελληνογαλλική συμμαχία δεν κινδυνεύει» από τέτοιου είδους δημοσιεύματα, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.

Στην κατεύθυνση αυτή ήταν και κείμενο που δημοσίευσε στο Facebook το γαλλικό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Θαλάσσης εξηγώντας για τον χάρτη ότι κάνει απλώς μία καταγραφή όσων συμβαίνουν στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και συνακόλουθα ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ, οπότε διεκδικεί θαλάσσιες περιοχές γύρω «από τις ελληνικές κατοχές κατά μήκος των δυτικών ακτών της, καθώς και τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο και αμφισβητεί τη γεώτρηση στα νοτιοανατολικά της ΑΟΖ της».

Η δημοσίευση του εν λόγω χάρτη από την τουρκική εφημερίδα εντάσσεται στην προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν να δείξει ότι σταδιακά νομιμοποιούνται οι τουρκικές ενέργειες – διεκδικήσεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με «όχημα» τα ΜΟU που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη.

Παράλληλα υπηρετεί το αφήγημα περί επαναπροσέγγισης της Αγκυρας με το Παρίσι, κάτι όμως που δεν εδράζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Στη γείτονα εξάλλου, έκδηλη ήταν η ενόχληση από το μπαράζ ελληνογαλλικών στρατιωτικών ασκήσεων την τελευταία περίοδο (κατά τη διάρκεια της παρουσίας στην Ελλάδα του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixumude», με τη συνοδεία-συνεργασία της ναυαρχίδας του Γαλλικού Ναυτικού, του αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» με φρεγάτες του ΠΝ, αλλά και τη συνεκπαίδευση ελληνικών F-16 με γαλλικά Rafale στα νοτιοανατολικά της Κρήτης στις αρχές Μαρτίου).

Για πρώτη φορά μάλιστα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale επρόκειτο να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη για τις 11-22 Μαΐου, πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος», η οποία όμως ματαιώθηκε από το ΓΕΕΘΑ λόγω κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...