583
Θερμομέτρηση στο Κέιπ Τάουν. Οι κακές υγειονομικές συνθήκες στην Αφρική προβληματίζουν τους επιστήμονες | REUTERS/Mike Hutchings/File Photo

H Λατινική Αμερική επίκεντρο της πανδημίας – Ανησυχία του ΠΟΥ για την Αφρική

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 13:36
Θερμομέτρηση στο Κέιπ Τάουν. Οι κακές υγειονομικές συνθήκες στην Αφρική προβληματίζουν τους επιστήμονες
|REUTERS/Mike Hutchings/File Photo

H Λατινική Αμερική επίκεντρο της πανδημίας – Ανησυχία του ΠΟΥ για την Αφρική

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 13:36

Ενώ οι ΗΠΑ έσπασαν το φράγμα των 115.000 νεκρών από τον κορονοϊό και οι ρυθμοί εξάπλωσης της επιδημίας από το Μεξικό ως τη Βραζιλία είναι ιδιαίτερα υψηλοί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται από τώρα το επόμενο μέτωπο: η Αφρική, όπου η διασπορά της νόσου «επιταχύνεται».

Ο προβληματισμός των αξιωματούχων του ΠΟΥ είναι ότι η Covid-19 έχει αρχίσει να μεταφέρεται από τις πρωτεύουσες των αφρικανικών κρατών, όπου πρωτοεμφανίστηκε με την άφιξη ταξιδιωτών από το εξωτερικό, σε άλλες πόλεις, όπου λόγω κακών υγειονομικών συνθηκών είναι εύκολη η διασπορά του ιού.

Δέκα χώρες στην Αφρική καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 στην ήπειρο, εκπροσωπώντας το 75% των περίπου 200.000 μολύνσεων, εξήγησε η Μοτσχιντίσο Μοέτι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική, σε ενημέρωση από τη Γενεύη.

Μόνο στη Νότια Αφρική, έχει καταγραφεί το ένα τέταρτο των αφρικανικών κρουσμάτων, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην ήπειρο ανέρχεται σε 5.000.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην Αφρική εξακολουθεί να είναι η έλλειψη αποθεμάτων σε ιατρικά υλικά, κυρίως διαγνωστικά τεστ», επεσήμανε η Μοέτι.

Προς το παρόν, πάντως, το επίκεντρο της πανδημίας παραμένουν η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική. Το βράδυ της Τετάρτης ξεπεράστηκε το όριο των 70.000 νεκρών, με περισσότερα από τα μισά θύματα να εντοπίζονται στη Βραζιλία, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από το σχεδόν 1,5 εκατ. ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 στην περιοχή, οι 71.104 υπέκυψαν, εκ των οποίων 39.680 στη Βραζιλία, τη χώρα όπου καταγράφεται ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων στον κόσμο. Το ανησυχητικό είναι ότι τα επίσημα δεδομένα αναμφίβολα είναι κατώτερα των πραγματικών αριθμών, σύμφωνα με μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκαν επιπλέον 1.082 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας). Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, αποδίδει το ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ στα πολλά τεστ που διεξάγονται στη χώρα, σε σύγκριση με την Ευρώπη.

Η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη συνεχίζει να καταγράφει περίπου 20.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό καθημερινά και προς το παρόν είναι αδύνατο να σπάσει προς τα κάτω το συγκεκριμένο όριο. Ο λόγος είναι ότι κάποιες πολιτείες παίρνουν τη σκυτάλη από άλλες που είχαν πληγεί αρχικά.

Στο Τέξας και στη Βόρεια Καρολίνα οι ασθενείς που νοσούν από την Covid-19 και έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία είναι αισθητά περισσότεροι απ’ ό,τι πριν από έναν μήνα.

Κατά τον μέσο όρο 11 επιδημιολογικών μοντέλων όπως τον υπολόγισαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 στη χώρα αναμένεται να έχει φθάσει τους περίπου 130.000 την 4η Ιουλίου, την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ. Αν η επιδημία δεν ελεγχθεί, μπορεί ως τον Σεπτέμβριο να έχουν χάσει τη ζωή τους 200.000 άνθρωποι…

Στο μεταξύ, άλλοι 1.274 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 στη Βραζιλία τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται πλέον στους 39.680 νεκρούς. Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτούς που καταγράφονται στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ταυτόχρονα, καταγράφηκαν 32.913 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη Βραζιλία να φθάνει έτσι τους 772.416, καθώς η εξάπλωση συνεχίζεται με ραγδαίο ρυθμό.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 708 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της Covid-19 και 4.883 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 —αριθμό που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ— με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει έτσι τους 15.357 νεκρούς επί συνόλου 129.184 μολύνσεων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...