1127
| INTIMENEWS

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Τι δεν έκαναν οι αστυνομικοί – το παρελθόν του φρουρού στο φυλάκιο

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2024, 10:20
|INTIMENEWS

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Τι δεν έκαναν οι αστυνομικοί – το παρελθόν του φρουρού στο φυλάκιο

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2024, 10:20

Η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, με την Ελληνική Αστυνομία ως θεατή του εγκλήματος, συνεχίζει να προκαλεί σοκ στην ελληνική κοινωνία –τραυματίζοντας βαριά το αφήγημα περί νόμου και τάξης και μεγενθύνοντας το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Οι λεπτομέρειες, τόσο για το πώς έγινε το άγριο έγκλημα και η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής, όσο και για την απραξία, την απάθεια και την ανικανότητα των αστυνομικών στους οποίους το θύμα κατέφυγε για προστασία, τρομάζουν.

H 28ρονη κοπέλα είχε προσφύγει το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων-Καματερούν ζητώντας να τη συνοδεύσει περιπολικό στο σπίτι επειδή φοβόταν τον πρώην σύντροφό της (τον είχε καταγγείλει και στο παρελθόν ως κακοποιητή της). Δεν βρήκε ανταπόκριση και βγήκε από το τμήμα και κάλεσε το «100», ζητώντας την παρέμβαση της Αμεσης Δράσης. Ωστόσο, ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο, ο 39χρονος, ο οποίος παραμόνευε λίγα μέτρα μακριά από το αστυνομικό τμήμα, της επιτέθηκε μαχαιρώνοντάς τη θανάσιμα, μπροστά μάλιστα στην σκοπιά (όρος που προφανώς χρησιμοποιείται κατ’ ευφημισμόν στη χώρα μας).

Οπως ανέφερε το ertnews.gr, o φίλος που είχε συνοδεύσει την 28χρονη στο τμήμα, στην κατάθεσή του, ανέφερε πως η κοπέλα είχε χωρίσει πριν από λίγες ημέρες με τον δράστη. Eκτοτε, εκείνος την παρακολουθούσε και την περίμενε έξω από την πολυκατοικία όπου έμενε.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) η οποία διατάχθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για το περιστατικό καθώς πολλά είναι τα ερωτήματα για τη διαχείριση και αξιολόγηση της καταγγελίας που κατέληξε σε τραγωδία, ενώ υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση, για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των αστυνομικών βάρδιας, στο τμήμα όπου κατέφυγε η 28χρονη, για να ζητήσει βοήθεια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αλλά και όσα λένε οι συνδικαλιστές των αστυνομικών στα κανάλια, η αξιωματικός υπηρεσίας τη μοιραία νύχτα της 1ης Απριλίου ήταν «άπειρη». Οπως ανέφεραν, το γεγονός ότι ο δράστης ήταν σεσημασμένος και «γνωστός στις Αρχές» καθώς είχε υποπέσει σε άλλα παραπτώματα, θα έπρεπε να φανεί στο σύστημα, αν γινόταν, όπως έπρεπε, η εξακρίβωση της ταυτότητάς του ύστερα από μια καταγγελία τέτοιας βαρύτητας.

Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, η ΕΔΕ θα εξετάσει εάν τα πρωτόκολλα της Αστυνομίας που προβλέπονται γι’ αυτές τις περιπτώσεις ακολουθήθηκαν. Στα πρωτόκολλα αυτά στον αστυνομικό κανονισμό προβλέπονται κάποια ερωτηματολόγια τα οποία καλούνται οι αστυνομικοί να απευθύνουν προς τα θύματα όταν αναφέρουν τέτοιες περιπτώσεις κακοποίησης, οικογενειακής βίας κλπ. Ο λόγος είναι ότι συνήθως τα θύματα προσπαθούν λόγω του φόβου που έχουν, να αποφύγουν την ευθεία αντιπαράθεση με τον δράστη, τη μήνυση, το να αναφέρουν ευθέως ότι απειλούνται κλπ. Αυτά τα ερωτηματολόγια έχουν τον σκοπό να εκμαιεύσουν από το θύμα ακριβώς αυτό τον κίνδυνο στον οποίο δυνητικά μπορεί να βρίσκεται ώστε στη συνέχεια να υπάρξουν οι κατάλληλου χειρισμοί.

Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ο Στράτος Μαυροειδάκος, γενικός γραμματέας Αστυνομικών και Ειδικών Φρουρών, στο ΑΤ των Αγίων Αναργύρων ήταν παρούσα εκείνη την ώρα η υποδιοικητής με τον οδηγό της –άρα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι υπήρχε τελικά όχημα για να μεταφερθεί (έστω κατά παρέκκλιση κάποιων πρωτοκόλλων) η κοπέλα στο σπίτι της με ασφάλεια.

«Υπήρχε περιπολικό στην περιοχή»

Μιλώντας στο Mega, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου είπε για τις συνθήκες του εγκλήματος μπροστά από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων:

«Ο άνθρωπος ήταν στη σκοπιά του και υπάρχει και βιντεοληπτικό υλικό με την κοπέλα και το οικείο της πρόσωπο αποχωρώντας από το ΑΤ, χαιρετούν τον σκοπό και στη συνέχεια απομακρύνονται από το σημείο, μέχρι και την ώρα που η κοπέλα δέχεται την επίθεση και αρχίζει να επιστρέφει στο ΑΤ για να ζητήσει βοήθεια. Ουσιαστικά, ο δράστης την τραυμάτιζε καθ’ οδόν και κατέληξε σχεδόν μπροστά στη σκοπιά», εξήγησε, για να συμπληρώσει αναφορικά με το πρωτόκολλο: «Σε αυτό το θέμα δεν είμαστε “απέναντι” αλλά στην ίδια “πλευρά” και αναζητούμε απαντήσεις για την υπόθεση. Και γι’ αυτό διεξάγεται και η εισαγγελική έρευνα πέραν της διοικητικής. Γίνεται έρευνα για το εάν εκείνοι οι άνθρωποι που ήταν στην υπηρεσία εκείνο το βράδυ εξάντλησαν ό,τι ήταν δυνατό από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. για να προστατεύσουν την κοπέλα. Αυτό θα κληθούν να απαντήσουν και στον εισαγγελέα αλλά και στην ΕΛ.ΑΣ».

Για το τι θα γίνει με τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση, η κυρία Δημογλίδου είπε: «Υπάρχουν κανόνες πειθαρχικού δικαίου για την παραμονή ή όχι του προσωπικού. Και για τον σκοπό, προβλέπεται από το Πειθαρχικό Δίκαιο και ποινικά, εφόσον υπάρχουν εκκρεμότητες, να υπηρετεί – μέχρι να ακολουθήσει το επόμενο διοικητικό μέτρο. Το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας προβλέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και έχει ζητηθεί από την ηγεσία του Σώματος αυτή η έρευνα να ολοκληρωθεί άμεσα».

«Υπάρχει μάρτυρας που έχει βοηθήσει αρκετά στη διαδικασία. Το κορίτσι δεν είχε καταλάβει ότι παρακολουθείται και θεωρούσε ότι ο δράστης βρίσκεται έξω από το σπίτι της. Δεν είχαν αντιληφθεί ούτε η κοπέλα ούτε το οικείο πρόσωπό της ότι παρακολουθούνταν από τον δράστη. Η κοπέλα ζήτησε να μεταφερθεί με περιπολικό στο σπίτι της. Το αν θα έπρεπε να “σπάσει” το τυπικό και να πάει η κοπέλα σπίτι της είναι μια άλλη συζήτηση. Αν τον έβλεπαν στο σπίτι της ο άνθρωπος αυτός θα είχε προσαχθεί», σημείωσε.

Τέλος, τόνισε: «Αυτή η έρευνα θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Για να βρίσκεται ο σκοπός σε αυτή τη θέση, σημαίνει ότι και προβλέπεται από το Ποινικό Δίκαιο και από το Πειθαρχικό Δίκαιο. Αν δεν έπρεπε να βρίσκεται στο Σώμα, θα είχε απομακρυνθεί. Το αν εκτελούσε σωστά τα καθήκοντά του, ελέγχεται και από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα ότι δεν υπήρχε περιπολικό στην περιοχή. Το συγκεκριμένο περιπολικό ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Οι Άγιοι Ανάργυροι και η Δυτική Αττική είναι μια περιοχή που αστυνομεύεται από πολλές υπηρεσίες, όχι μόνο από την Aμεση Δράση. Υπήρχαν περιπολίες στην περιοχή. Εδώ δεν είναι το θέμα μας ότι δεν υπήρχε περιπολικό να μεταφέρει την κοπέλα, αλλά ότι δεν ενημερώθηκε περιπολικό να προσέλθει για να γίνει η μεταφορά. Ελέγχεται το γιατί η Άμεση Δράση ενημερώθηκε από την κοπέλα και όχι από τους αστυνομικούς της υπηρεσίας», υπογράμμισε η κυρία Δημογλίδου.

Σε εγκληματική οργάνωση ο φρουρός;

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι και η τρομακτική απραξία και του φρουρού που είχε βάρδια στο φυλάκιο και το φονικό έγινε σε απόσταση ενός μέτρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, o 48χρονος αρχιφύλακας, που ήταν στο φυλάκιο, εμπλέκεται σε υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης για πλαστογραφίες και για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα μαζί με άλλα άτομα.

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης. Η αστυνομία τον έβαλε σε διετή διαθεσιμότητα. Αυτός προσέφυγε στο εφετείο, όπου το 2021 ο εισαγγελέας διέταξε τη φυλάκισή του. Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας, όπου και έμεινε 12 μήνες. Το 2023 πήρε βούλευμα για αποφυλάκιση. Στο μεταξύ, ο 48χρονος συνεχώς έκανε ενστάσεις στα πειθαρχικά με το χαρτί της αποφυλάκισης και επέστρεψε στην αστυνομία. Ο φάκελός του παρέμεινε ανοιχτός, ώσπου πριν από μερικές ημέρες καταδικάστηκε τελεσίδικα από τον Αρειο Πάγο και τώρα ξεκίνησε εκ νέου η διαδικασία της απόταξης….

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...