496
Επισκέπτες στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα, μετά την άρση του lockdown | REUTERS/Cagla Gurdogan

Guardian: Η Τουρκία μαγειρεύει τα νούμερα και παίζει πολιτικά παιχνίδια με τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 12:37
Επισκέπτες στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα, μετά την άρση του lockdown
|REUTERS/Cagla Gurdogan

Guardian: Η Τουρκία μαγειρεύει τα νούμερα και παίζει πολιτικά παιχνίδια με τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 12:37

Κάτι τρέχει στην Τουρκία με τα νούμερα που δίνει η κυβέρνηση για τον κορονοϊό.

Τα επίσημα νούμερα αναφέρουν 46.071 νεκρούς από ή με Covid-19, όμως τα καταγεγραμμένα στοιχεία από τους δήμους της χώρας, δείχνουν 142.000 θανάτους περισσότερους από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών. Με άλλα λόγια, σημειώνει ο Guardian, δεν δίνεται κάποια αιτία για το 68% των επιπλέον θανάτων.

Αυτές τις ημέρες, μετά από αυστηρό lockdown τριών εβδομάδων, και ενώ τον Απρίλιο είχαν φτάσει τα 60.000 κρούσματα την ημέρα, οι Τούρκοι κυκλοφορούν και πάλι ελεύθερα. Τα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 72%, σύμφωνα με τις αρχές, αν και οι γιατροί επισημαίνουν ότι αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι έλεγχοι που γίνονται.

Η Τουρκία παραμένει η πέμπτη χώρα στον κόσμο σε κρούσματα. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε παινέψει τη χώρα για την πετυχημένη αντιμετώπιση της νόσου, όμως στη συνέχεια, σωρεία λαθών και παραβλέψεων προκάλεσαν την έκρηξη της πανδημίας.

«Αρχικά, έγινε μία μεγάλη προσπάθεια να μειωθεί το ρίσκο, αλλά μετά, μπήκαν στη μέση τα πολιτικά συμφέροντα», είπε στον Guardian ο Σαγιάν Κιζίλ, μέλος της ομάδας εργασίας για την πανδημία της τουρκικής ιατρικής ομοσπονδίας.

«Η τουρκική κυβέρνηση είδε τις επιστημονικές συστάσεις και αποφάσισε να τις χρησιμοποιήσει ως προκάλυμμα για την προώθηση της δικής της ατζέντας. Είναι ρίσκο: η πλειονότητα του πληθυσμού είναι νεότερες ηλικίες και οι περισσότεροι κι αν αρρωστήσουν θα είναι εντάξει. Η διαχείριση της κρίσης πια έχει να κάνει με το να πειστεί ο κόσμος ότι η πανδημία τελείωσε και όχι με το να προσπαθήσουν να σώσουν κόσμο», λέει.

Το περασμένο φθινόπωρο η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων επιβεβαίωσε τις υποψίες των γιατρών ότι η κυβέρνηση έδινε στα ημερήσια κρούσματα μόνο τους συμπτωματικούς ασθενείς.

Η οργή των γιατρών αντιμετωπίστηκε με απειλές από την κυβέρνηση ότι θα διαλύσουν την ομοσπονδία τους. Το κόμμα του Ερντογάν συνέχισε να διοργανώνει συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους αψηφώντας τις οδηγίες των ειδικών και βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών.

Τον χειμώνα, μπήκαν κάποιοι περιορισμοί στις μετακινήσεις, όμως αυτοί σταμάτησαν πολύ πρόωρα, και όταν έφτασε ο Μάρτιος, χτύπησε τη χώρα το τρίτο κύμα. Τα ημίμετρα και τα μισόλογα της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσαν την έκρηξη των κρουσμάτων και ο Ερντογάν αναγκάστηκε να κηρύξει lockdown μες στο Ραμαζάνι.

Ομως, σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτό δεν πέτυχε, γιατί πλέον η κυβέρνηση δεν είχε χρήματα να δώσει στις επιχειρήσεις, και έτσι, πολλές παρέμειναν ανοικτές.

Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, το κόμμα του Ερντογάν βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει κατακόρυφα, ιδίως στην εργατική τάξη, που παραδοσιακά αποτελεί τη βάση των υποστηρικτών του, λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, που συνεχίζεται από το 2018.

Οι Τούρκοι έχουν θυμώσει επίσης με τα διαφορετικά στάνταρ που αποφάσισε η κυβέρνηση για τους τουρίστες, οι οποίοι ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται, ενώ οι ντόπιοι έπρεπε να μένουν κλεισμένοι σπίτια τους.

Επιπλέον, προβλήματα και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη διαχείριση της πανδημίας.

«Η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει όλες τις απαντήσεις για την πανδημία, ακόμα και αν δεν βγάζουν νόημα. Δεν πολεμάμε τον ιό. Παίζουμε πολιτικά παιχνίδια», προσθέτει ο Κιζίλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...